Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Valtionpalkinnot ja Suomi-palkinto 2018 kirjallisuuden tekijöille

Ajankohtaista
3.12.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kirjallisuuden valtionpalkinnot jaettiin viime viikolla. Valtion kirjallisuustoimikunta päättää palkittavat tekijät, jotka tänä vuonna olivat kirjailija Maarit Verronen ja suomentaja Vappu Orlov.

Verrosen palkitsemisen perustelut: "Kirjailija Maarit Verronen (s. 1965) saa kirjallisuuden valtionpalkinnon ansioistaan spekulatiivisen fiktion uranuurtajana Suomessa. Hänen korkeatasoinen tuotantonsa kattaa liki kaksikymmentä romaania tai novellikokoelmaa. Verronen on omalakinen tekijä, jonka teoksissa näkyy vaikuttava pohjatyö. Fantasian, scifin ja dystopian ainekset yhdistyvät ajankohtaisiin teemoihin. Verronen kirjoittaa kirjallisuutta, joka käsittelee yhteisön ja syrjässä vaeltavan yksilön suhdetta, kapitalismin kärjistymistä ja ympäristökatastrofia."

Orlovin palkitsemisen perustelut: "Uransa aikana Vappu Orlov (s. 1943) on opettanut kokonaisen suomentajien sukupolven luomaan luontevaa, luettavaa tekstiä. Orlov antaa kääntäjän oman äänen kuulua mutta huomaa tarkalla vainullaan, jos lauseessa ei ole kaikki kohdallaan. Suomentajana Orlov on karistanut pölyt vanhoista venäläisistä kertojista, ja muun muassa Gogolin novelleissa Orlovin huumorintaju pääsee riemastuttavasti oikeuksiinsa. Tuorein suomennos on nobelisti Svetlana Aleksijevitšin dokumenttiromaani Neuvostoihmisen loppu, jossa Orlov tuo venäläisen ihmisen koskettavan lähelle suomalaista lukijaa."

Samassa tilaisuudessa jaettiin sarjakuvataiteen valtionpalkinto. Palkinnosta päättää visuaalisten taiteiden toimikunta, ja tänä vuonna sen sai sarjakuvataiteilija Kati Rapia. Palkinnon perustelut: "Kuvataiteilija, sarjakuvantekijä Kati Rapia (s. 1972) on tinkimätön, persoonallinen ja omaääninen kertoja ja monen kuvallisen ilmaisutavan mestari. Hän luo näyttelytiloihin sarjakuvan kollaasimaista estetiikkaa, ja hänen sarjakuvateoksensa tekevät sekä tarinan että kuvamaailman osalta tarkkoja huomiota maailmasta. Tuoreimpana esimerkkinä on sarjakuvateos Pyrstötähti. Se on poikkeuksellinen teos suomalaisen nykysarjakuvan kentässä ja taidokas esimerkki historian kertomisen mahdollisuuksista yhdistäessään erilaisia lähteitä uudella tavalla."

Taiteen valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 14 000 euroa. Niihin kuuluvat arkkitehtuurin, elokuvataiteen, esittävien taiteiden, kirjallisuuden, kuva-, media- ja monitaiteen, muotoilun, musiikin, sarjakuva- sekä valokuvataiteen valtionpalkinnot. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho jakoi palkinnot 27. marraskuuta taidetoimikuntien 50-vuotisjuhlassa, Taike-Gaalassa Helsingissä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman Suomi-palkinnon sai tänä vuonna kirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen. Hänet ja kuusi muuta taiteilijaa tai ryhmää palkittiin maanantaina 3. joulukuuta.

Kiiskisen palkinnon perustelut:

"Jyrki Kiiskinen on helsinkiläinen kirjailija ja suomentaja, joka on julkaissut runoja, romaaneita ja lastenkirjoja. Kiiskinen ollut perustamassa Elävien runoilijoiden klubia ja opettanut luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa ja Oriveden Opistossa.

Hän on toiminut Nuori Voima-lehden vastaavana päätoimittajana 1991-94 ja suomalaisen kirjallisuuden keskeisenä kansainvälisenä airueena toimineen Books from Finlandin päätoimittajana 1996-2001. Jyrki Kiiskisen teoksista mainittakoon mm. 'Runoilija vaaran rinteellä', 'Unelmat ja ruosteinen arki', 'Kun elän', 'Kaamos' sekä 5 lastenkirjaa. Kiiskisellä on myös laaja suomennostuotanto useista kielistä."

Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 24 700 euroa. Palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi olla myös huomattava saavutus tai lupaava läpimurto.

Lisätietoja:
Taiteen edistämiskeskus: Valtionpalkinto 16 taiteilijalle
Valtioneuvosto: Taiteen tekijöille Suomi-palkintoja

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

 

Maarit Verronen ja Jyrki Kiiskinen
                                        Maarit Verronen ja Jyrki Kiiskinen.