Tiitu Takalolle Grand Prix Artémisia 2021 Ranskassa

Ajankohtaista
11.1.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tamperelaisen Tiitu Takalon sarjakuvateos Minä, Mikko ja Annikki (Suuri Kurpitsa 2014) on saanut vuoden parhaan sarjakuva-albumin Grand Prix Artémisia -palkinnon Ranskassa. Vuonna 2007 perustettu Artémisia-palkinto jaetaan naistekijöiden sarjakuville. 


Artémisia-raati arvosti perusteluissaan erityisesti teoksen ”kerronnan runsautta ja hyväsydämisyyttä, piirrosjäljen taitavuutta, älykkyyttä ja dynaamisuutta sekä kuvakerrontaa tukevaa ja valaisevaa värimaailmaa” ja kuvasi Takalon työtä ”sekä kauniiksi että voimakkaaksi puolustuspuheeksi yhteisen rakennusperinnön ja yhteisöllisen elämäntavan puolesta ryöstökeinottelua ja konsumerismia vastaan”.

Tiitu Takalon omaelämäkerrallinen Minä, Mikko ja Annikki kertoo Tiitun ja Mikon rakkaustarinan sekä miten se kietoutuu taisteluun Tampereen Tammelan kaupunginosassa olevan Annikin puutalokorttelin säilyttämisen puolesta. Samalla kirja kuvaa myös kyläpahasen kasvun maan merkittävimmäksi teollisuuskaupungiksi. Takalo sai teoksellaan Sarjakuva-Finlandian vuonna 2015.

Kirjan on ranskaksi julkaissut vuonna 2020 Rue de l’échiquier -kustantamo nimellä Moi, Mikko et Annikki ja sen on kääntänyt ranskaksi Kirsi Kinnunen.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Tekijän kuva: Emilia Anundi / WSOY