Kuukauden tietokirjavinkit

10/2018

Mirkka Lappalainen: Jumalan vihan ruoska (Siltala 2012)

Jumalan vihan ruoska -kansi

Ilmastonmuutos on syystäkin tämän hetken suuri puheenaihe. Äkillinen ilmaston muuttuminen, niin sanottu pieni jääkausi, aiheutti 1600-luvun lopussa Suomessa vakavan nälänhädän, josta kerrotaan Mirkka Lappalaisen tietokirjassa Jumalan vihan ruoska (Siltala 2012). “Suuret kuolonvuodet” johtivat lähes kolmanneksen suomalaisista kuolemaan, ja kirjassa selvitetään, miksi näin suuri katastrofi tapahtui. Teos kuvaa myös nälänhädän arkea, ja lähteenä on käytetty esimerkiksi oikeudenkäyntipöytäkirjoja sekä aikakauden virkamiesten ja diplomaattien kirjeitä. "Mirkka Lappalainen kirjoittaa synkästä aiheestaan niin hyvin, että kirjaa ei malta laskea käsistään ennen loppua", todettiin Turun Sanomien arvostelussa.

3/2018

Stephen Hawking: Minun lyhyt historiani (WSOY 2014, suom. Markus Hotakainen)

Minun lyhyt historiani -kansikuva

Brittiläinen tiedemies Stephen Hawking (8.1.1942 – 14.3.2018) tunnettiin ajan ja aineen perimmäistä luonnetta koskevista teorioistaan ja tieteen yleistajuistamisesta. Hänestä tuli myös populaarikulttuurissa usein esiintynyt hahmo. Millainen oli Hawkingin itsensä elämä? Muutama vuosi sitten julkaistu muistelmateos Minun lyhyt historiani kuvaa tunnetun kosmologin elämää, joka muuttui radikaalisti Hawkingin ollessa 21-vuotias, kun hän sairastui hermostoa tuhoavaan ALS-oireyhtymään. Hawking sai tuolloin pari vuotta elinaikaa, mutta hän ylitti arvion lopulta yli 50 vuodella. Kirjassa Hawking kertoo hauskasti ja avoimesti elämänsä ja ajattelunsa kehityksestä ja käännekohdista, mm. siitä miten tietoisuus oman elämän rajallisuudesta ajoi häntä eteenpäin mahdottomilta tuntuneiden haasteiden edessä.

1-2/2018

Heikki YlikangasTie Tampereelle (WSOY 1993)

Tie Tampereelle -kansikuva

Suomen sisällissodasta tulee tämän vuoden alussa kuluneeksi 100 vuotta. Yhden tärkeimmistä ja useimmin viitatuista sisällissotakirjoista kirjoitti historiantutkija ja professori Heikki Ylikangas vuonna 1993. Tie Tampereelle on alaotsikkonsa mukaisesti dokumentoitu kuvaus Tampereen antautumiseen johtaneista sotatapahtumista Suomen sisällissodassa. Ylikangas sai teoksesta Tieto-Finlandian (nykyisin tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto) 1994. Sisällissodan ratkaisutaistelua käsittelevän kirjan kuvattiin palkintoperusteluissa olevan voimakas, tärkeä ja osin loistava teos, joka ravistaa ja järkyttää lukijoitaan. Teos on synnyttänyt vuosien saatossa paljon keskustelua ja erityisesti kirjailijan kotiseudulla Etelä-Pohjanmaalla voimakastakin kritiikkiä. Nykyisin teosta pidetään tiennäyttäjänä uudenlaiselle ilmaisutavalle suomalaisessa historiantutkimuksessa. Pekka Tarkka luonnehti kirjaa arvostelussaan "dokumentteihin perustuvaksi kaunokirjallisuudeksi".

12/2017

Bea Uusma: Naparetki : minun rakkaustarinani (Like 2015, suom. Petri Stenman)

Naparetki-kirjan kansikuva

Joulukuun alun lumisateiseen tunnelmaan sopii Bea Uusman teos Naparetki : minun rakkaustarinani, josta Uusma sai parhaan ruotsalaisen tietokirjan August-palkinnon 2013. Jännärin tavoin mukaansatempaava, visuaalisestikin näyttävä kirja kertoo Uusman intohimoisesta kiinnostuksesta Andrée-retkikunnan kohtaloon vuonna 1897. Hän alkaa suorastaan pakkomielteisesti selvittää, miksi miehet menehtyivät lopulta niin yllättäen toivottoman vetypallolennon ja jäällä vaeltamisen päätteeksi. Eräänlaisena sivukertomuksena kirjassa kuljetetaan retkikunnan nuorimman jäsenen ja hänen morsiamensa tarinaa. Kirjaa ei malta aloitettuaan laskea käsistään, ja se pitää jännittävän kiehtovassa otteessaan hurjiin loppuspekulointeihin asti.

11/2017

Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta (WSOY 2005, suom. Markku Päkkilä)

Lyhyt historia lähes kaikesta

Jos haluaa tietokirjan, joka pyrkii kertomaan maailman ja maailmankaikkeuden suurista arvoituksista kerralla mahdollisimman paljon, kannattaa tarttua Bill Brysoniin. Hän haastatteli tieteentekijöitä haluten kuulla heiltä "ymmärrettäviä lauseita", jotta elämän mysteerit selviäisivät lukijoille helposti lähestyttävällä tavalla. Brysonin teokset nostetaan usein esiin hauskasta tietokirjallisuudesta puhuttaessa! Suomentaja Markku Päkkilä sai kirjan käännöksestä J. A. Hollon palkinnon.

 

Vinkit: Tuomas Aitonurmi