Vuoden 2022 Tanssiva karhu -palkinto Olli Sinivaaralle

Ajankohtaista
26.8.2022

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Yleisradion vuosittain jakama runouspalkinto Tanssi karhu on myönnetty tänä vuonna runoilija Olli Sinivaaralle teoksesta Puut (Teos 2021). Kokoelmaa kuvattiin palkintoperusteissa näin:
”Olli Sinivaaran kuudennen kokoelman runot ovat yhtä aikaa tuoreita ja perinteisiä: runoilija on tietoinen traditiosta, mutta käyttää sitä vapautuneesti omiin tarkoituksiinsa. Sanaston aistikkuus ja tarkkuus herättävät kokemuksen eloon. Lukija saa ahnehtia lehtien vihreintä hetkeä. Ikiaikaiset puut katsovat ihmistä kaikenikäisenä ja ihminen katsoo niiden valossa itseään.”

Samalla jaettiin myös kääntäjäkarhu-palkinto, jonka sai runoilija Heli Laaksonen suomentamastaan teoksesta Poimit sydämeni kirjahyllystä (Kynälä 2021). Teos sisältää latvialaisen Aleksandrs Čaksin (1901-1950) runoutta. Palkintoraadin mukaan: ”Kokoelma on valloittava kokonaistaideteos, jossa Laaksonen käy vuoropuhelua Aleksandrs Čaksin runojen kanssa ja kirjoittaa suomennosten lomaan runoja omalla äidinkielellään, lounaismurteella.”

Tanssi karhu -palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna kirjailija Johanna Venho, toimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä tuottaja Pekka Savolainen Yleisradiosta.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa:
Yleisradio 25.8.2022
T
anssiva karhu -palkinnon ehdokkaat Kirjasammossa


Kuva: Heini Lehväslaiho / Teos