Tanssiva karhu -runopalkinto Elsa Töllille ja käännösrunopalkinto Janne Salolle

Ajankohtaista
23.8.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Lavarunoilija Elsa Töllin teos Fun Primavera (omakustanne 2020) on voittanut vuoden 2021 Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon. Kääntäjäkarhun voitti Janne Salon suomentama ja viittein varustama André Bretonin valittujen runojen kokoelma Unen hiekkarannoilla (Sammakko 2020).

Palkintoperusteissa kerrotaan, että Töllin teos on "riehakas, pitelemätön runsaudensarvi, äänelle kirjoitettu leikekirja, joka pursuaa nuoruutta, räyhää, suttuja ja putoilevia paljettitähtiä. Se testaa voittoisasti, kuinka käy kun lavarunon kiihko survotaan kansiin."

Salon Breton-suomennosta kuvataan "huikeaksi järkäleeksi, joka vyöryttää iloksemme surrealismin johtohahmon keskeistä tuotantoa neljältä vuosikymmeneltä ensi kertaa suomeksi. Salo sukeltaa syvälle vieden lukijan mukanaan unen, kapinan ja ehtymättömän mielikuvituksen outoihin maisemiin."

Palkintoraadin jäsenet olivat tänä vuonna puheenjohtajana näytelmäkirjailija, runoilija Laura Ruohonen, Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä tuottaja Pekka Savolainen Yle Draamasta. Vuodesta 1994 alkaen jaetun Tanssivan karhun palkintosumma on 4000 euroa, Kääntäjäkarhun 1500 euroa.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoja:
Yle kulttuuri - Tanssiva karhu
Tanssiva karhu 2021 ehdokkaat Kirjasammossa