Tanssiva karhu -palkinto 2019 Stina Saarelle

Ajankohtaista
3.7.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinto on jaettu 3.7. Kajaanin Runoviikolla. Palkinnon sai Stina Saari runokokoelmastaan Änimling (Teos). Raati perusteli teoksen palkitsemista:

"Änimling on kokonaisvaltainen elämys, energinen runoelma, runotila, joka virittyy visuaalisesti ja tuo mieleen nykytanssiteoksen. Änimling on myös äänellinen, äänteellinen kokemus, kuin sävellys tai radiofoninen kuunnelma. Änimlingin omalakinen, pitelemätön kieli kieppuu, hyppii, singahtelee, venyy kannesta kanteen. Stina Saaren esikoisteos on viimeistelty ja hiottu  – pysähtynyt se ei ole. Sen liike jatkuu, sen vapaus tarttuu. 'Mennäänkö Kuuhun? Eikö me muka pystytä siihen?' – – Änimlingissä lapsekkuus ja seksuaalinen vallankäyttö kohtaavat samassa tilassa. Ajankohtaisen aiheen valossa katkoileva, vääntyilevä, vääristyvä kieli saa myös synkän sävyn. Ihmisolento yrittää tarjota vilpitöntä hyvinvointia hyväksikäytön sijaan, selvittää mitä täällä tapahtuu, mitä tämä sukupuolittuminen tarkoittaa. Kun rakastajan pitäisi rakastaa, rarrastaja raastaa."

Kääntäjäkarhu-palkinnon sai Kari Aronpuro suomentamastaan Ezra Poundin Pisan cantot -runoteoksesta. Raati perusteli palkitsemista:

"Kari Aronpuron suomennos Poundin Pisan cantoista on perusteellinen käännöstyö. Edellinen ja ainut Poundilta kokonaisen kirjan verran suomennettu runoteos on Tuomas Anhavan kääntämä valikoima Personae vuodelta 1977. Yksittäisiä runoja on julkaistu kirjallisuuslehdissä, mutta Pisan cantot on Poundin pääteoksen The Cantos ydin. – – Ezra Pound käyttää runoissaan yli kymmentä eri kieltä sekä murteita ja hoonoa englantia. Repliikit, sitaatit, nimet, kirjoitus- ja käsitemerkit luovat runojen tekstuuria. Aronpuro on paitsi kääntänyt polyfoniset cantot, myös laatinut seikkaperäiset huomautukset sekä laajan, Poundin persoonaa, elämää ja runoutta avaavan epilogin. Aronpuro on vähäeleisesti mutta viihdyttävästi ja älykkäästi kommentoiden jälkipuheissa läsnä."

Tanssiva karhu -palkinto on arvoltaan 4 000 euroa ja palkinnon raadissa olivat tänä vuonna runoilija Anja Erämaja (pj.), Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä, tuottaja Erja Manto. Kääntäjäkarhu on arvoltaan 1 500 euroa.

Lisätietoja:
Ylen Tanssiva karhu -sivut

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo