Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot 2018 jaettu

Ajankohtaista
25.4.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tampereen kaupunki on jakanut vuosittaiset palkintonsa taiteen, kirjallisuuden, teatterin ja tieteen tekijöille. Vuodesta 1944 lähtien myönnetyn Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon sai tällä kertaa yhdeksän tekijää vuonna 2018 julkaistuista teoksistaan. Lisäksi jaettiin Tampereen kaupungin kääntäjäpalkinto.

Juhani Ahvenjärvi palkittiin teoksesta Maitovalas vatsa täynnä mandariineja (Teos). "Hiottua kieltä – säkeiden voimaa. Juhani Ahvenjärven teos on vastaansanomattoman kaunis, kieleltään ja runokuviltaan tiivis ja hiottu kokoelma. Ahvenjärven runous luo lukijalle tunnun kielessä itsessään avautuvasta paikasta, jossa keveys ja syvyys käyvät keskinäistä leikkiään virvoittaen lukijaa kuin tihkusade hellesäällä. Kokonaisuudessaan kokoelma rakentuu kirkkaista siirtymistä maisemasta mielenmaisemaan ja takaisin."

Marko Annala palkittiin teoksesta Paasto (Like). "Romaanin päähenkilö Matias työskentelee tutkijana ortodoksisen kirkon piirissä, tutkimuskohteena hänellä ovat kirkkotekstiilit, niiden materiaalit ja tekotavat. Annala kuvaa kauniilla kielellä päähenkilön yllättävää uskonnollista kehitystä, hänen henkilökohtaisen uskonsa kriisiä sekä sitä, miten siitäkin voi selviytyä ja miten tuo kriisi voi lopulta kasvattaa ja kehittää ihmistä."

Raisa Jäntti palkittiin teoksesta Grand plié (Puru-kollektiivi). "Grand plié avaa lukijalle ovet tanssistudioihin, missä balettitossut irrottavat varpaankynnet, kylmä saa ballerinan ihon kananlihalle, ja toistot ja tunnit seuraavat tosiaan. Teoksen maailmassa liikkeen täydellisyys on ainoa merkitsevä asia. Sitä tavoitellaan koko lapsuus ja nuoruus, onnistumisen hetket ovat nopeasti katoavia ja seuraavaksi on pystyttävä vieläkin parempaan. Jäntti kirjoittaa julman kauniisti tanssijan elämästä, missä 'kaikki on vaikeaa sen jälkeen kun täyttää 12' eikä elämällä tanssisalin ulkopuolella ole mitään merkitystä."

Leena Kellosalo palkittiin teoksesta Hevosenpääsumussa (ntamo). "Leena Kellosalon kokoelmassa muistot ja näyt, mennyt ja tuleva sekoittuvat kolmen sukupolven läpileikkauksena. Kaiken taustalla säteilee ihmiselon kosminen mittakaava, tarkastelijasta riippuen joko lähtö- tai päätepisteenä. Teoksessa mittakaavan vaihtelu on omaperäista ja osuvaa. Tähtikuviot, myytit ja runsaat kulttuuriset viittaukset sekoittuvat onnistuneesti henkilökohtaisempaan ainekseen. Tästä rakentuu kokoelman kantava rytmi ja lukijalle avautuu lavea maisema."

Harri István Mäki palkittiin teoksesta Zombikirja (Haamu). "Kirja on huikean hauska ja kielellisesti rikas tarinakirja zombimaailman laajasta kirjosta, Luuviulusta Hermo Raunioon. Nurinniskoin ja älyvapaasti sinkoilevat huulet, puujalat ja muut putoilevat ruumiinosat ovat luunkova osa Zombilandian apokalyptistä maisemaa. Tekstillisen irrottelun ja ilottelun lisäksi Mäki on myös kuvittanut koko zombigallerian vallan ihastuttavin havainnekuvin."

Uni Ojuva palkittiin teoksesta Asentopuu (Kulttuurivihkot). "Runoilija käyttää kokoelman nimestä lähtien paljon lappilaisia sanoja ja sanontoja, tukeutuu pohjoiseen mytologiaan ja viittaa lappilaiseen elämäntapaan. Monesti kokoelmassa esiintyy yllättäviä ja hauskoja rinnastuksia ja alluusioita. Toteamus 'vapaa vain on umpihanki' tarkoittaa keväthankien hiihtelijöille eri asiaa kuin Lapin syvässä lumessa tarpoville lentojätkille, jotka kuitenkaan eivät ikinä lennä. Kokoelma sisältää monimuotoisia runoja, joiden materiaalina runoilija käyttää muistoja ja muistumia hyvin tuntemastaan elämänpiiristä. Runoissa otetaan selkeästi kantaa saamelaisten ikiaikaisiin hallintaoikeuksiin, ja toistuvasti tulevat esiin sanat 'yhteismaa' ja 'talousmetsä'. Niiden konnotaatiot ovat toisenlaisia etelän teollistuneilla seuduilla kuin Lapin selkosilla."

Jukka-Pekka Palviainen palkittiin teoksesta Ääniä rappukäytävässä (Karisto). "Teos on hiljaisen, surumielisen huumorin sävyttämä tarina yksinäisestä, syrjäytyneestä, työttömästä filosofian lisensiaatista, joka kontrollifriikkinä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana yrittää pitää asujaimistonsa ja naapurustonsa kurissa ja nuhteessa – siinä onnistumatta. Lopulta hän sentään onnistuu saamaan oman elämänsä ja ihmissuhteensa jonkinlaiseen kuntoon."

Sari Peltoniemi palkittiin teoksesta Vattenporin simpukka (Tammi). "Avaimenkantaja-trilogia vie lukijansa Kielisen erikoiseen ja jopa taianomaiseen kylään, missä mikään ei ole sitä miltä ensikatsomalta näyttää. Kirjasarjan nuoret päähenkilöt kohtaavat kylän fantasiamaailmoissa erilaisia haasteita ja seikkailuja, joilla kaikilla on oma merkityksensä ja opetuksensa. Peltoniemi kirjoittaa mukaansatempaavasti, selkeästi ja kauniisti, ja tuo Kielisen erikoiset asukkaat eläväisesti esiin. Trilogian parissa viihtyvät eri-ikäiset lukijat, lämminhenkiset tarinat jäävät lukijalle mieleen pitkäksi aikaa."

Tuija Välipakka palkittiin teoksesta Uutisia! (Siltala). "Tuija Välipakan uusimman runoteoksen ytimistä pulppuaa riemukasta ja lempeän älykästä huumoria tavalla, joka ei ole runoudessamme aivan jokapäiväistä. Aikakautemme ja laajemminkin ihmiselon tummat sävyt limittyvät taidokkaasti lähes lapsenomaiseen leikillisyyteen, jonka edessä lukija ei voi kuin antautua. Teoksen vapauttama naurun ulottuvuus ei ole kolkkoa eikä pyri kätkemään mitään. Päinvastoin, se hivuttaa lukijan lähelle omintakeisen tunnun viisaudesta, jonka voimasta runoilijakollegakin voi muuttua mittayksiköksi. Tämä kaikki tapahtuu tietenkin Välipakan omavoimaisen ajattelun ja runokielen ansiosta."

Kari Aronpuro sai kääntäjäpalkinnon teoksesta Pisan cantot (ntamo). "Ezra Poundin Pisan cantot tuntuu lähes mahdottomalta käännöstyöltä. Englannin lisäksi alkuteoksessa on käytetty 13 muuta kieltä sekä eri murteita, slangia, vanhoja kieliä sekä huonoa, tarkoituksellisesti virheellistä kieltä. Eikä tässä vielä kaikki. Teos ei toteuta mitään tuttua runon muotoa, vaan se manisfestoi Poundin omaa näkemystä modernista runosta ja sen tehtävästä. Erityiskiitoksen ansaitsee paitsi kääntäjän kaiken kattava sivistynyt ote myös teoksen lopun asiantunteva katsaus Ezra Pound ja Suomi sekä suomentajan epilogi. Liioittelematta voi sanoa, että Kari Aronpuro on jälleen tehnyt kulttuuriteon."

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot myöntää luovan kirjallisen työn palkitsemislautakunta.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Tampere: Tamperelaisia taiteen, kirjallisuuden, teatterin ja tieteen tekijöitä palkittiin