Suomi-palkintoja runouden ja kirjoittamisen toimijoille

Ajankohtaista
11.12.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on palkinnut yhdeksän taiteilijaa ja yhteisöä Suomi-palkinnoilla. Tämän vuoden Suomi-palkinnot saivat valokuva- ja videotaiteilija, elokuvaohjaaja Marja Helander; sirkustaiteilija, koreografi Ilona Jäntti; kapellimestari Klaus Mäkelä; muotoilija, työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen; lavarunokollektiivi Helsinki Poetry Connection; teatterifestivaali Lainsuojattomat; media Ruskeat tytöt ja tanssiryhmä Raekallio Corp. sekä Amos Rex -ilmiö.

Kirjallisten toimijoiden palkitsemista perusteltiin seuraavasti:

Lavarunokollektiivi Helsinki Poetry Connection

"Helsinki Poetry Connection on lavarunokollektiivi, joka on merkittävällä tavalla edistänyt runoutta, rap-lyriikkaa ja spoken word -kulttuuria Suomessa vuodesta 2008 lähtien. Toiminta alkoi runoilija Harri Hertellin aloitteesta järjestetyillä rennoilla runoilloilla, joissa alusta lähtien oli läsnä myös musiikki ja rap. Olennaisena osana Helsinki Poetry Connectionin klubeihin kuuluu avoimen esiintymismahdollisuuden open mic -osuus.

Yhteisö on järjestänyt satoja tapahtumia, klubeja ja työpajoja. Eri puolilla Suomea toteutettu pitkäjänteinen työ on tarjonnut innoitusta nouseville kyvyille sekä tärkeän alustan kirjoitetun ja lausutun tekstin esittämiseen. Toiminnallaan Helsinki Poetry Connection on ansiokkaasti edistänyt lavarunoutta taidemuotona sekä nykyrunoutta elävänä osana kaupunkikulttuuria."

Media Ruskeat tytöt

"Vuonna 2017 Koko Hubaran Ruskeat tytöt -blogista alkunsa saanut media on rohkea ruskeiden suomalaisten ensisijaisesti ruskeille suomalaisille periaatteella toimiva kulttuuriesseistiikkaan ja kriittiseen journalismiin keskittyvä yhdistys. Ruskeat tytöt tekee kirkkaalla yhteiskunnallisella tarkkuudella ja vahvalla humanistisella otteella näkyväksi toiseutta ja ei-valkoista suomalaisuutta, vaiettuja ääniä ja tarinoita sekä painottaa moniäänisen keskustelun ja kulttuurin tärkeyttä Suomessa.

Ruskeat tytöt on monipuolinen ja perusteellinen kulttuurianalyysissään ja -kritiikissään, ja se on tuonut merkittävällä tavalla esille kansallisten representaatioiden moninaisuuden tarvetta ja erilaisten tarinoiden normalisoimisen välttämättömyyttä. Ruskeat tytöt -media on myös antanut lyhyessä ajassa kasvot ja äänen ei-valkoiselle, ei-homogeeniselle kulttuurikeskustelulle Suomessa."

Kukin palkittu saa 21 625 euroa lukuun ottamatta kunniakirjalla palkittavaa Amos Rex -ilmiötä. Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen ja ne myönnetään Veikkauksen tuotosta. Tiede- ja kulttuuriministeri päättää Suomi-palkinnoista ja tässä tehtävässä häntä avustaa Suomi-palkintoraati.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
OKM: Ministeri Kosonen jakoi Suomi-palkinnot