Suomen dekkariseuran palkinnot 2019 jaettu

Ajankohtaista
5.3.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Suomen dekkariseura on jakanut vuosittaiset palkintonsa Vuoden johtolangan, Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan ja ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.

Vuoden johtolanka -palkinnon 2019 sai Eva Frantz romaanistaan Kahdeksas neito (S&S 2018, suom. Ulla Lempinen), jonka ruotsinkielinen alkuteos on Den åttonde tärnan (Schildts & Söderströms 2018). Frantz on ensimmäinen suomenruotsalainen kirjailija, joka palkitaan Vuoden johtolangalla. Palkitsemista perusteltiin: "Kahdeksas neito kuvaa hienosti suomenruotsalaisen pikkukaupungin miljöötä. Jännitys rakentuu hiljalleen ja ilman liiallista väkivaltaa. Erityisen kiitoksen Frantz ansaitsee nuorten kuvaamisesta. Hän pystyy sukeltamaan nuorten ajatuksiin uskottavasti ja tarkastelemaan heidän maailmaansa herkkävaistoisesti. Vaikka kirjailija uskaltaa käsitellä seksuaalisen hyväksikäytön kaltaista rankkaa teemaa, teos on sävyltään lempeä eikä liian moralisoiva. Ulla Lempisen suomennos tavoittaa erinomaisesti alkuteoksen kielen sävyt."

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan sai Tuire Malmstedt romaanistaan Pimeä jää (Myllylahti 2018). Teosta kuvattiin perusteluissa: "Se on rakenteeltaan monitahoinen, yllättävä, jopa genreä uudistava poliisiromaani. Kirjassa käsitellään vakavaa aihetta, lapsen kuolemaa. Synkästä pohjavireestä huolimatta kirjailija ei mässäile raakuuksilla vaan tarjoaa lukijalle vetävän ja ajatuksia herättävän tarinan."

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan sai espanjalaisen Dolores Redondon romaani Tämän kaiken minä annan sinulle (Gummerus 2018, suom. Sari Selander). Perusteluista: "Redondo osaa yhdistää Espanjan rikkaan eeppisen kerrontaperinteen jännittävään rikosjuoneen ja tarkkavaistoiseen psykologiseen tutkielmaan rakkaudesta, petoksesta ja anteeksiannosta. Miljöönä olevan Galician jylhät maisemat ja viininviljelyn ankaruus toimivat upeana vastakohtana rikostarinan pikkusieluisuudelle ja luokkavihalle, kun päähenkilö, kirjailija Manuel Ortigosa joutuu selvittämään aviopuolisonsa äkillistä kuolemaa ja tämän kaksoiselämää, josta kirjailija ei ole ollut tietoinen."

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Suomen dekkariseura

Suomen dekkariseuran palkintojen saajien kansikuvat 2019