Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat 2019

Kirjahylly

10 kirjaa

Käyttäjän Katja kuva
11.12.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuoden 2019 Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat on julkistettu. Kauden 2018-2020 toimivaan palkintoraatiin kuuluvat Sara Kokkonen (raadin puheenjohtaja, tutkija ja tietokirjailija), Marjo Hämäläinen (kirjastovirkailija) sekä Matias Laivamaa (luokanopettaja).

Ansiokkaan lastenkirjan Arvid Lydecken -palkinnon ehdokkaat ja raadin perustelut:

Ville Hytönen ja Virpi Penna (kuvitus): Ötökkämaan talvi, Tammi
"Ötökkämaan asukkaat viettävät talvea. Kinosten ja ötököiden keskellä tapahtuu monenlaista. Herra Pöntinen tapaa yksinäisen Kiepin, Lempiäinen rakastuu taas, Lötkö-täti käy kylässä ja Mäkämäkkien suku kokoontuu. Teoksessa leikitellään kielellä omintakeisesti ja ötököistä on löydettävissä samoja piirteitä kuin meistä ihmisistäkin. Kirjassa korostuvat ystävyys ja erilaisuuden hyväksyminen."
 
Mari Kujanpää ja Paula Mela (kuvitus): 102 askelta mummilaan, Otava
"Mummi on tokaluokkalaiselle Akselille tärkeä ystävä ja läsnä pojan päivittäisessä arjessa. Mummin käytös muuttuu hänen sairastuessaan muistisairauteen. Tarkkanäköisesti kirjoitettu teos kertoo sairauden mukanaan tuomista haasteista lapsen kokemana. Miten suhtautua, kun huolehtijasta tulee huolehdittava? Lämminhenkinen, kiireetön kerronta antaa eläytymiselle tilaa."
 
Hannele Lampela ja Ninka Reittu (kuvitus): Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut, Otava
"Prinsessa Pikkiriikki tarttuu rehvakkaalla asenteella tuttuihin satuihin muokaten niistä mieleisiään. Sadut saavat äkkinäisiä, hassuja ja absurdejakin käänteitä, kun kertomusten dynamiikka ja henkilöiden roolit muuttuvat. Huumorin lisäksi Pikkiriikki on aktiivinen ja kantaaottava prinsessa, joka tekee itse valintansa. Oivaltava ja intertekstuaalinen kerronta uudistaa perinteisiä satuja raikkaalla otteella."
 
Petja Lähde ja Matti Pikkujämsä (kuvitus): Surunsyömä, Karisto
"Kymmenvuotiaan Pentin äiti on kuollut. Isä on masentunut ja surunsyömä. Pentin suru ja äidin kaipuu näkyvät monella tavalla. Pienellä pojalla on raskas taakka; hän yrittää kannatella isäänsä ja selviytyä kuoleman aiheuttamasta kriisistä. Kirja on koskettavasti kirjoitettu tarina surutyöstä läheisen menetyksen jälkeen. Vaikeaa aihetta käsitellään syvällisesti lapsen näkökulmasta."
 
Veera Salmi ja Emmi Jormalainen (kuvitus): Puluboi, agentti NollaBullaNolla ja kamukiemurat, Otava
"Puluboi joutuu kiperiin agenttitehtäviin selvittäessään ystävyyden mukanaan tuomia iloja ja suruja. Agentin apurina toimii ikivauva. Maailman inhottavin peikko on yksinäisyys, jonka selättämiseen Puluboi tarvitsee myös lukijan apua. Vuorovaikutteinen teos tarjoaa apua kaveruuden haasteisiin ja ristiriitoihin sekä auttaa samaistumaan toisen tunteisiin. Leikkisä, näennäisen kepeä kieli kätkee taakseen vakavia aiheita."
 

Ansiokkaan nuortenkirjan Topelius-palkinnon ehdokkaat ja raadin perustelut:

Tuula Kallioniemi: Kaksoisolennot, Otava
"Steffen ja Mihain elämät järkkyvät, kun heidän osansa yllättäen vaihtuvat. Suomeen kerjäläiseksi tullut Mihai päätyy keskelle Steffen vaurasta arkea. Steffe puolestaan huomaa joutuneensa karuihin oloihin kerjäläisleiriin. Molemmat pojat joutuvat pohtimaan omaa elämäänsä ja arvojaan. Realistisessa nuortenkirjassa tuodaan näkyväksi yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Sujuvasti kirjoitettu teos käsittelee myös aina ajankohtaista koulukiusaamisaihetta."
 
Laura Lähteenmäki: Yksi kevät, WSOY
"Kirjassa seurataan viiden nuoren tytön tarinaa punaisten puolella Suomen sisällissodan aikana. Tamperelaiset tehtaantytöt hoitavat haavoittuneita poikia ja nuoria miehiä alkeellisissa olosuhteissa. Selviytymiskamppailu piirtää näkyviin sodan mielettömyyden ja julmuuden. Hienovireinen nuorten naisten näkökulmasta kerrottu teos koskettaa. Kaiken järjettömyyden ja kauheuksien keskellä näkyy silti pilkahdus toivoa."
 
Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras, WSOY
"Orvon Minan elämä 1800-luvun Helsingissä on kurjuuden ja kylmyyden kyllästämä. Sattuma johdattaa hänen polkunsa yhteen nuoren taikurin kanssa. Steampunk-henkinen esikoisfantasiaromaani yhdistelee taitavasti menneisyyttä ja tulevaisuutta. Kirjaan luotu maaginen maailma on yllätyksiä ja illuusioita täynnä. Taidokkaasti kirjoitettu historiankuvaus ja juonen yllätyksellisyys pitävät lukijan otteessaan loppuun saakka."
 
Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi. Krönikor från Röda Klostret. (Förlaget). Maresin voima (Punaisen luostarin kronikoita), suomentanut Marja Kyrö, Tammi. 
"Kirjeiden kautta etenevä tarina kertoo Maresista, luostarissa kouluttautuneesta nuoresta naisesta, joka palaa kotikyläänsä. Kahdeksan vuoden poissaolon jälkeen moni asia kotona on muuttunut. Tiukka verotus pitää kyläläiset ahtaalla ja nälkä on vakituinen vieras. Haave oman koulun perustamisesta tuntuu ylivoimaiselta toteuttaa. Maresin on tehtävä valinta, kulkeeko hän omaa polkuaan vai taipuuko yhteisön painostukseen. Kaunis kieli ja päähenkilön vahvuus tekevät kirjasta mieleenpainuvan lukukokemuksen."
 
Noona Wasiljeff: Loukkupoika, Otava
"Aaron on kasvanut Loukussa, vankilassa, jota hallitsevat pelottavat Tomut. Loukusta katoaa ihmisiä salaperäiselle toiselle tasolle. Sattuma ja kauan sitten kuolleen äidin ennustus pakottavat Aaronin toimimaan ja pako Loukusta alkaa yhdessä hänen liittolaistensa kanssa. Esikoiskirjassa on taidokkaasti punottu juoni, jossa perinteinen hyvän ja pahan taistelu yhdistyy uskottavasti kuvattuun fantasiamaailmaan. Teos antaa lukijalle tilaa pohtia omia ennakkoluulojaan ja näkökantojaan. Elämä ja valinnat eivät ole aina yksioikoisen mustia tai valkoisia."
 
Molempien palkintojen summa on tänä vuonna 2019 euroa ja voittajat julkistetaan 14.1.2019.
 
Lisätietoja:
 
Katja Kyllönen / Sivupiiri