Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - syksy 2022

Sivupiiri
25.7.2022

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Otanta kaunokirjallisuuden lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on poimittu syksyn 2022 kirjakatalogeista. Kuvailutekstit on laadittu kustantajien esittelytekstien pohjalta. Kirjat on listattu tekijän nimen mukaan aakkosittain. Lisää syksyn uutuusteoksia löydät tutustumalla kustantajien katalogeihin ja verkkosivuihin. Lukuiloa!
 

Kuvakirjat, sadut ja runot:

 
Alasalmi, Päivi, kuvitus Sofia Mikkola: Sirkus Kummajuna (Kvaliti), elokuu
Sirkus Kummajuna kiidättää sinut keskelle mielikuvituksellista seikkailua satujen mystiseen maailmaan! Matkaseuraksesi saat joukon erityislaatuisia kykyjä, jotka Sirkus Kummajuna on napannut mukaansa...
 
 
Björnstjerna, Jonna: Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä: Setä Surkeus (Wsoy, suom. Outi Menna), lokakuu
Uusi kuvakirjasarja tarjoilee kauhun ja naurun täyteisiä lukuhetkiä. Perhe Kaniini asuu ihastuttavan satumetsän laidalla, mutta metsään kätkeytyy muutakin kuin mukavia asioita. Setä Surkeus vaikuttaa saapuneen alueelle, ja kaikkihan tietävät, että Setä Surkeus tuo mukanaan… no, surkeutta.
 
 
Boldizsár M. Nagy (toim.), kuvitus Lilla Bõlecz: Satumaa kuuluu kaikille (Wsoy, suom. Saarni Laitinen), lokakuu
Satukirja moninaisuudesta ja hyväksynnästä. Kokoelma esittelee satumaan, jossa prinssi saa prinssinsä, Lumikin iho hohtaa kullanruskeana, lohikäärmeen ryöväämä prinsessa nautiskelee elämästään linnan ulkopuolella ja ystävyyden voima sulattaa lähiön ikitalven.
 
 
Bondestam, Linda: Hyvää huomenta, avaruus (Teos, suom. Päivi Koivisto), syyskuu
Pirteänä kuin peipponen pomppaa lapsi ylös kello viisi aamulla. On vielä aivan pimeää. Mutta nyt onkin paras hetki ottaa esille leluteleskooppi ja katsella avaruutta: Hyvää huomenta avaruus! Keitä kaikkia teitä siellä onkaan? Mitä siellä oikein tapahtuu?
 
 
Donaldson, Julia, kuvitus Axel Scheffler: Pahikset (Kustannus-Mäkelä, suom. Raija Rintamäki), elokuu
Peikko, noita ja haamu riemastuvat, kun samalle seudulle muuttaa uusi asukas. Nyt peikko pääsisi pelottelemaan, noita kokeilemaan taikakonstejaan ja haamu kalistamaan kahleitaan. Vaan kumpi mahtaa olla voimallisempi: pahisten joukko vai pieni rohkea tyttö?
 
 
Huovi, Hannele, kuvitus Kissa Koskinen: Simpukka (Tammi), syyskuu
Kirkas runosatu surusta ja ystävyydestä.

Meren lasilinnassa kuninkaan tytär sairastuu surutautiin ja meren asukkaat ovat huolissaan. Onneksi hänellä on hyvä ystävä, tavallinen merenneito, joka ymmärtää häntä, etsii lohtua ja jaksaa pelottomasti kulkea hänen rinnallaan.

 

 

Itkonen, Jukka, kuvitus Elina Warsta: Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus (Lasten Keskus), lokakuu

Lensipä Sirmakan perheen kohtalaisen kookkaan olohuoneen halki rusina. Se läiskähti lipaston päällä hohtavan karttapallon kylkeen ja takertui sattumalta juuri Hiata-saaren kohdalle. Niinpä koko Sirmakan perhe oli pian matkalla kohti pientä, kaukaista saarta. Saarta, jota hallitsi mahtaileva itsevaltias Piimä-Larsson kelvottomien apureittensa, tottelevaisuuspiimän sekä ehdottoman laulukiellon avulla...

 

 

Janssen, Mark: Saari (Kumma), lokakuu 
Kun isän, tytön ja koiran vene rikkoutuu kovassa myrskyssä, on heidän pakko rantautua pienelle saarelle keskelle valtavaa merta. Tullessaan heillä ei ole aavistustakaan, minne ovat saapuneet. Elämä saarella on täynnä odottamattomia tapahtumia. Mutta piskuisella saarella on myös oma salaisuutensa. Saari on kuvakirja ilman sanoja.
 
 
Kallio, Maaret ja Susanna Ruuhilahti, kuvittanut Julia Savtchenko: Murkens ja hirmuinen syysmyrsky (Wsoy), lokakuu
Metsän eläimistä kertova vauhdikas kirjasarja käsittelee erilaisia tunteita. Murkens ja Hentola ovat juuri voittaneet mahalaskun maailmanmestaruuden, kun hirmuinen syysmyrsky nousee. Koko kylästä menee sähköt, ja kaverusten on lähdettävä hakemaan tulta. Uskaltavatko he kulkea läpi pimeän metsän? Miten rauhoittaa oma mieli ja kannustaa vielä kaveriakin?
 
 
Kanala, Sari, kuvitus Hannu Ahonen: Lumikeiju (Avain), lokakuu
Metsäkeiju Hile lähtee taivaltamaan talviseen metsään ja etsimään vastausta mieltä askarruttavaan kysymykseen. Viima ja tuisku yllättävät öisessä talvimetsässä vaeltavan keijun. Viimein Hile saa vastauksen, joka on niin ihmeellinen, että Hile häkeltyy. Lumikeiju on tarina rohkeudesta, sinnikkyydestä ja itsensä löytämisestä.
 
 
Kekäläinen, Saara, kuvitus Netta Lehtola: Prinsessa, joka lähti kälppimään (S & S), syyskuu
Leona on nuori prinsessa, joka lähtee kälppimään, kun saa kuulla itseään odottavasta kohtalosta: hänen pitäisi mennä naimisiin prinssin kanssa, jotta hän voisi pelastaa valtakunnan. Leona singahtaa prinsessasadusta toiseen pelastaakseen itsensä kaikkialla vaanivalta prinsessan ikiaikaiselta taakalta - avioliitolta ja taloustöiltä. Matkan varrella hyväsydäminen Leona auttaa kohtaamiaan olentoja, mutta näyttää pitkää nenää klassisen sadun käsikirjoitukselle.
 
 
Klingenberg, Malin, kuvitus Maria Sann: Luuranko (S & S, suom. Outi Menna), lokakuu
Teo pukeutuu kaniksi ystävänsä Ronin naamiaisjuhliin. Olivia on pukeutunut robotiksi ja Alvin hevoseksi. Ja Roni on luuranko. Teo säikähtää Ronin asua ja pinkaisee pakoon. Kovassa vauhdissa hän kompastuu kanintassuihinsa ja loukkaa itsensä. Ei auta muu kuin mennä lääkäriin ja ottaa röntgenkuvat. Luuranko on herkkä tarina lapsen peloista ja niiden voittamisesta sekä siitä, mitä sisällämme on. Joskus menemme rikki. Silloin pitää kipsata.
 
 
Koch, Helena: Perunan kuningaskunta (Kumma, suom. Anja Salokangas), elokuu
Pottumaista menoa! Perunan kuningaskunta on kutkuttava satukirja vihannesten salaperäisestä sielunelämästä, jota ihmiset harvoin pääsevät näkemään. Lähde siis mielikuvituksellisten ja humorististen tarinoiden matkassa maagiseen vihannespenkkiin, joka voisi löytyä myös omalta takapihaltasi!
 
 
Kontio, Tomi, kuvitus Elina Warsta: Isäni on hipsteri (Teos), syyskuu
Koulukaveri Selman äiti on sanonut, että Nuutin isä on hipsteri. Mutta mikä on hipsteri? Ehkä jokin lintu? Selman äiti on sanonut, että hipstereillä on pitkä parta, ne ajavat oudoilla polkupyörillä ja päässä niillä on kustoopipo. Kieltämättä se täsmää isään. Isä on myös hankkinut blenderin. Nuutti ja Selma päättävät ottaa asiasta selvää. Isäni on hipsteri hykerryttää huumorillaan ja käy vaivihkaa syvälle tunteisiin. 
 
Laamanen, Lamppu, kuvitus Terese Bast: Herra Frakkikoira ja kumpparit: Kadonneen nuppineulan arvoitus (Capuchina Kustannus), syyskuu
Kun kaupungin kauneimman kangaskaupan omistaja Lydia af Plättfest huomaa rakkaan nuppineulansa kadonneen, kaikuu hänen kirkunansa Rättilän – ja naapurikaupunki Umpikujalankin – jokaisella kujalla. Päällikköpoliisi Aapeli Konstailemattoman aloittaessa tutkimuksensa, mikään ei ole enää ennallaan...Kadonneen nuppineulan arvoitus ei ole tavallinen salapoliisikertomus, vaan värikäs ja omaperäinen matka pieneen, mutta niin somaan Rättilän kaupunkiin.
 
 
Lang, Suzanne, kuvitus Max Lang: Kiukkuinen apina (Art House, (suom. Riina Behl), syyskuu
Simo Panssia kiukuttaa ilman mitään syytä. Hänen ystävänsä eivät käsitä, miten Simo voi olla niin huonolla tuulella, kun päiväkin on niin kovin kaunis. He yrittävät kannustaa Simoa hymyilemään ja tekemään kaikenlaisia kivoja juttuja, mutta Simo ei kestä heidän neuvojaan vaan... saa pikkuiset raivarit. Eikö simpanssilla voi joskus olla vain kiukkupäivä?
 
 
Marjamäki, Tuomas, kuvitus Antti Nikunen: Nollis - Maailman ainoa nollasarvinen (Wsoy), elokuu
Pönttölän maatilan nuori kaupunkilaisisäntä ei tiedäkään, että hänen Unikko-varsansa on todellisuudessa maailman ainoa nollasarvinen ja tämän paras kaveri Sahrami-aasi taasen huippuharvinainen raidaton seepra. Kirja kertoo toinen toistaan veikeämpiä toilailuja Kalle-Ilmarin maatilalta, jossa asiat tehdään vähän miten huvittaa.
 
 
Marmon, Uticha, kuvitus Anne-Kathrin Behl: Nyytti tuli taloon (Kustannus-Mäkelä, suom. Seija Kallinen), lokakuu
Iidan vanhemmat ovat raahanneet kotiin Nyytin. Se pulauttelee maitoa, karjuu yöt ja päivät, eikä sillä ole edes tukkaa. Vaikuttaa siltä, että Nyytti on tullut jäädäkseen, ja nyt koko maailma pyörii vain sen ympärillä...

Hellyttävä, riimirunoin kerrottu kuvakirja lapsen elämää mullistavista muutoksista, joita uuden sisaruksen saapuminen aiheuttaa.

 
 
Niemelä, Reetta, kuvitus Eri Shimatsuka: Kettu ja hiljaisuus (Otava), syyskuu

Olipa kerran kuparipannun värinen kettu. Sillä oli valtavan pitkät ja herkät korvat. Kettu joutui kaivautumaan yhä syvemmälle onkaloonsa voidakseen lepuuttaa korviaan. Metsäkulma oli näet täynnä kovia ääniä. Hurmaava kuvakirja herkkäkorvaisesta ketusta ja hiljaisuuden tarpeesta.

 
 
Partanen, Ilona: Talo nimeltä Panda (Kumma), lokakuu
Talo nimeltä Panda on herkkä kuvakirja lapsesta, jonka mielikuvituksissa läheinen autiotalo muuttuu jättimäiseksi pandaksi. Pandan kanssa voi leikkiä ja lievittää omaa yksinäisyyden tunnetta, sillä myös autiotalo on yksinäinen ja kaipaa asujia. Kirjan tarina kertoo kauniisti ystävyyden yllätyksellisyydestä ja lapsen kyvystä nähdä hyvää kaikkialla.
 
 
Perkiö, Pia, kuvitus Pia Sakki: Runorekka (Avain), elokuu
"Runorekan kyydissä
on mielikuvitusta,
pikku koiran hyppyjä
ja kissan kikatusta.

Runorekan kyydissä
on ihmeitäkin, joita
välillä voi miettiä,
siis arjen asioita."

Runorekka on kokoelma lastenrunoja arjen asioista.

 

 

Rouhiainen, Elina: Hirmunsilmä (Minerva), lokakuu

Nelimaan neljän herttuakunnan rauha on taas järkkynyt. Salaperäisiä voimia omaavat esineet, mahtaat, ovat kateissa. Mahtaat ovat koneita, jotka on aikojen kuluessa valjastettu palvelemaan ihmisiä. Kun lapset löytävät yhden niistä, Hirmunsilmän, heille selviää, että se ei ole pelkkä kone, vaan pikemminkin elävä ja tunteva olio. Nyt on löydettävä muut kadonneet mahtaat. Ja saatava aikuiset ymmärtämään, että koneet, joilla on oma tahto, voivat olla myös hyvin vaarallisia.

 

 

Rowland, Lucy, kuvitus Laura Hughes: Ikioma lukupuu (Kustannus-Mäkelä, suom. Terhi Leskinen), lokakuu
Ylistys kirjoille, lukemiselle ja hyvien asioiden jakamiselle.

Veikko on löytänyt itselleen täydellisen paikan lukea: suuren, kauniin puun. Kun muut metsän eläimet haluavat liittyä Veikon seuraan, Veikko on harmistunut. Pian Veikko kuitenkin oivaltaa, että parhaat asiat muuttuvat vielä hauskemmiksi, kun ne jakaa muiden kanssa.

 

 
Ruohonen, Laura, kuvitus Erika Kallasmaa: Kummalla kammella (Otava), syyskuu
Laiva on lastattu lyriikalla! Suosikkitekijöiden uusi runokuvakirja vie runon ja kuvan villeimmille vesille.

Merimatkalla myrskyää, kun Pihikurppa, Kakadun Datsun ja Ikitiskaaja purjehtivat ulapalle. Merenkurkku menee käheäksi, ja Suuri aalto lähestyy… Mutta pinnalla pysytään, sillä mukana ovat pätevät pikkupavut ja laivatonttu Kotterman.

 
Tahvanainen, Sanna, kuvitus Emelie Gårdeler: Vilja ja Valas (S & S), syyskuu
Vilja tietää kaiken valaista. Kuten että sinivalaan sydän voi olla auton kokoinen. Hän tietää myös, että hänen suurin toiveensa koko maailmassa on tavata oikea elävä valas. Vilja ja valas on kertomus lapsen toiveesta kokea yksi luonnon suurista ihmeistä sekä uskosta unelmien toteutumiseen.
 
 
Vilja, Maria: Näkymätön reppu (Karisto), syyskuu
Hurmaava kuvakirja erityisherkkyydestä.

Rosalilla on näkymätön reppu. Repun sisällä on kaikki se, mitä Rosali näkee, tekee, kuulee ja kokee: suuri kilpajuoksu, aamuinen auringonsäde, ruttuinen tyyny. Ja paljon, paljon muuta. Näkymätön reppu järjestää Rosalille ihmeellisiä yllätyksiä. Ja silloin, kun reppu tulee liian täyteen, voi tapahtua ihan mitä tahansa!

 
 
Vuori, Sanna Sofia, kuvitus Cara Knuutinen: Leijona tulee (Teos), syyskuu
Lämminhenkinen kertomus siitä millaista on, kun ei olekaan enää ainoa pehmolelu – siinä on paljon samaa kuin sisaruksen saamisessa. Taianomaiseen talvimaisemaan mahtuu yhtä lailla mustasukkaisuutta kuin iloakin uudesta toverista. 
 
 
Welsh, Clare Helen, kuvitus Åsa Gilland: Kaikki muuttuu (Kustannus-Mäkelä, suom. Raija Rintamäki), elokuu
Kesä on ihanaa aikaa, täynnä naurua ja yhteisiä leikkejä sinisen taivaan alla. Mutta sitten äiti ja isä kertovat, etteivät voi enää elää yhdessä. Ja hetkessä koko elämä muuttuu aivan toiseksi… Lempeä ja myötätuntoinen tarina auttaa lasta käsittelemään eron herättämiä kysymyksiä ja tunteita. 
 
 

Lasten kertomakirjallisuus:

 
Del Rio, Tania kuvitus Will Staehle: Warren 13. ja Kaikkinäkevä silmä (Kumma, suom. Annukka Kolehmainen), syyskuu
Orpo Warren 13. on sukunsa ränsistyneen hotellin ainoa laukunkantaja, tarjoilija, palvelija, siivooja, tuholaistorjuja ja jokapaikanhöylä, eikä hänen päivistään puutu tekemistä. Perimätiedon mukaan salaperäinen aarre, Kaikkinäkevä silmä, on piilotettu jonnekin hotellin maille. Warren ei usko, että sitä on olemassakaan, mutta Warrenin sedän ilkeä Annakonda-vaimo on selvästi eri mieltä…

Pian sana mittaamattomista kalleuksista leviää ja hotelli täyttyy noidista, aarteenetsijöistä ja salaperäisistä muukalaisista. Warrenin on kiirehdittävä, jos hän haluaa ratkaista aarteen ja sukunsa salaisuudet ennen kuin ne vajoavat Annakondan käsiin ja tuhoavat koko hotellin.

 
 
Forrström, Jan, kuvittanut Pauliina Mäkelä: Sydäntenmetsästäjät (Teos), elokuu
Reetta, tunnettu hurjapää, on vihainen sydämelleen, joka aina alkaa pamppailla väärillä hetkillä. Kuin onnen kaupalla Reetta hupsahtaa joentakaiseen maailmaan. Siellä hänen vierellään kimittää punainen olento, joka esittäytyy Reetan sydämeksi. Mitä ihmettä?  Sydäntenmetsästäjät on vauhdikas matka outoon maailmaan, jossa sydän ei olekaan erottamaton osa ihmistä. Ja kun sydän on irrallaan, sen voi vaikka kaapata...
 
 
Hautala, Marko, kuvitus Broci: Lauri Luu ja kirjaston muumio (Haamu), syyskuu
Kun Lauri Luu ja Lukulamppu-niminen lukukoira saapuvat jokaviikkoiselle kirjastovierailulle, käy ilmi, että rakennus on pelottavan muumion vallassa! Lauri saa selville, että faarao Ahmose Toinen on pakottanut koko kirjaston henkilökunnan rakentamaan suurta kirjapyramidia. Jotta muumio saadaan taltutettua, tarvitaan sekä rohkeutta että lukutaitoa. Kirjaston pelastuminen on jälleen Lauri Luun ja Lukulampun varassa!
 
 
Immonen, Helena: Jakov Korina ja synkiön salaisuus (Kumma), syyskuu
Jakov Korina, säntillinen kotitonttu, on kohdannut mitä karmeimman kohtalon: hänen vastuullaan ollut koti on palanut. Jakoville määrätään uusi koti, mutta rauhallisesta kotitonttuelämästä ei ole enää tietoakaan. Pian nimittäin paljastuu, että aiemman tulipalon syynä saattaisi olla tuhopoltto. Teos aloittaa uuden dekkarimaisen lastenkirjasarjan, jossa utelias kotitonttu Jakov Korina pääsee näyttämään salapoliisitaitonsa ja ratkomaan fantasiamaailman mysteerejä.
 
 
Jänö, Rosaliina: Taikakello (Kustannus-Mäkelä), lokakuu
Valpuri kohtaa kirpputorilla salaperäisen mummon. Mummon vanhan taskukellon taika tempaa Valpurin ja Reettaäidin suoraan kotisohvalta viereismaailmaan, kissojen Naumaahan. Valpuri joutuu arvoitusten ympäröimäksi, joiden ratkaisemisessa matematiikan taidoista olisi apua. Mutta juuri laskemisessa hänellä on koulussa hieman hankaluuksia… Äiti ja Valpuri muuttuvat Naumaassa itsekin kissoiksi. Onnistuuko Valpuri kääntämään oppimisvaikeudet voitoksi taistelussa Ilkikissoja vastaan? Pääsevätkö Valpuri ja äiti koskaan pysyvästi takaisin omaan maailmaansa?
 
 
Kalajoki, Mikko, kuvitus Jani Ikonen: Almus: Tännetuloa terve (Wsoy), syyskuu
Hykerryttävä koko perheen tarina Almuksen ja herra Mattssonin yllättävästä ystävyydestä. 

Eräänä tavallisena tiistai-iltana herra Mattssonin oven takana seisoo tuntematon pienikokoinen henkilö. Yllätysvieraan nimi on Almus, ja hän kertoo olevansa vaihto-oppilas kaukaa Alamailta. Tästä alkaa monien sattumusten sävyttämä seikkailu, jonka edetessä Almuksen mutkaton iloluonteisuus tarttuu myös kaikin tavoin keskivertoon herra Mattssoniin. 

 
 
Kristofferson, Tiina ja Vesa-Matti Toivonen, kuvitus Olga Pärn: Varo viruksia, Listamestari! (Avain), elokuu 
Eliaksen äiti saa puhelinsoiton, ja hänen on lähdettävä välittömästi kotikonnuilleen. Reissun ajaksi Elias pääsee leskirouva Ulpukan ja tämän laiskanpulskean kissan Herra Pötkylin luo. Ulpukan kotona aika tuntuu pysähtyneen, mutta uudet tuulet puhaltavat jo nurkan takana, kun Ulpukka päättää tilata itselleen tietokoneen. Valitettavasti Ulpukka ei arvaa, että internetissä pyörii myös vähemmän kunniallisia hiippailijoita...

Varo viruksia, Listamestari! on Helsingin Etu-Töölöön sijoittuvan humoristisen lastenkirjasarjan ensimmäinen osa.

 
Lampela, Hannele, kuvitus Pasi Pitkänen: Paavali Pattinen, supernolo supersankari (Otava), elokuu 
Supernolon sankarin hervottoman hauskat ja huikean jännittävät seikkailut!

Paavali Pattinen on ällikällä lyöty, kun paljastuu, että hän on supersankareiden sukua. Kukapa olisi kiusatusta puupää-Pattisesta uskonut! Paavalin supersankariasu on tosin melkoisen nolo – nimittäin perhonen. Ja hänen supervoimansa on niin nolo, että hän melkein kuolee häpeästä – nimittäin hyvä sydän ja mielikuvitus. Mutta kun Paavali joutuu taisteluun hurjaa Mortemia vastaan, hyvästä mielikuvituksesta on yllättävän paljon hyötyä.

 
Lipasti, Roope: Palavan kaupungin lapset (Wsoy), syyskuu
Peter, Hulda ja Jaakko viettävät lämmintä syyskuun alkua ainoana huolenaan ravustusafäärien sujuminen. Yhtäkkiä heidän kotikaupunkinsa on tulessa. Keskellä kaaosta ja pakoa lapset saavat tehtävän: heidän täytyy pelastaa mittaamattoman arvokas kirja Tuomiokirkosta. Pelastusretkestä muodostuu hurja seikkailu, jonka vaaroista ja täpäristä tilanteista selvitään vain lasten neuvokkuudella ja rohkeudella. Palavan kaupungin lapset on jännittävän seikkailun lisäksi kiehtova kuvaus eri taustoista tulevien lasten elämästä 1800-luvun alun Turussa.
 
 
Meripaasi, Helena: Kaisla ja Isla - Pystykorvatalvi (Otava), syyskuu 
Kaislalla on pieni pystykorva, joka on hänelle tuki ja turva äidin kuoleman jälkeen. Kaisla asuu isän uudessa perheessä, johon ei tunne kuuluvansa. Isla muuttaa isänsä kanssa Kaislan naapuriin vanhempien erottua ja äidin vietyä koiralauman mukanaan. Tytöistä tulee erottamattomat, vaikka Islalle koiraharrastus on koko elämä ja Kaisla ei erota mopsia mastiffista.
 
 
 
Pearson, Jenny, kuvitus Erica Salcedo: Uskomattomat ennätystenrikkojat (Tammi, suom. Kaisa Kattelus), marraskuu
Jos jotain on särkynyt, Lucy korjaa sen. Mutta omaa äitiään hän ei pysty korjaamaan. Kunnes hän keksii uskomattoman suunnitelman. Lucy ja hänen paras ystävänsä päättävät rikkoa maailmanennätyksen ja tavata kuuluisan poptähden ja Ennätystenrikkojat-ohjelman juontajan Paul Castellinin. Ennätysten rikkominen voi olla helppoa, mutta oppiiko Lucy, että onnellisuutta ei voi suunnitella?
 
 
Platt, Jason: Huippuhäslärit - koulun talent show (Otava, suom. Jouko Ruokosenmäki), syyskuu
Kuinka paljon koheltamista on liikaa koheltamista? Noel on kavereidensa kesken tunnettu mestarillisista sähellystaidoistaan. Tällä kertaa tilanne menee koulussa sen verran mutkalle, että Noel saa viimeisen tilaisuuden: hänen on osallistuttava talent-kilpailuun. Pahinta on, ettei Noelilla ole mitään erikoiskykyä, ei kerta kaikkiaan yhtään mitään. Tehtävä on epätoivoinen: nolaako Noel itsensä täydellisesti? Sarjakuvakirja.
 
 
Reynolds, Aaron: Rex Dexter ja aavemainen pupupulma (Art House, (suom. Kaisa Ranta), joulukuu
Rex Dexterillä on kirottu kyky nähdä kuolleita eläimiä ja jutella niiden kanssa. Tällä kertaa Rexillä - nelijalkaisten urhealla puolustajalla, eväkkäiden vihollisten kauhulla - on myös pulma. Tarkemmin sanoen pupupulma. Rex Dexter ja aavemainen pupupulma päättää poskettoman trilogian, joka sopii kaikille huumorin, mysteerien ja eläinten (myös taikurin apurien) ystäville.
 
 
Tihinen, Mimmu, kuvitus Meeri Hentilä: Santun syystarina (Karisto), lokakuu
Sympaattinen selkokirja syksyyn kätketyistä aarteista ja tarinoiden voimasta.

Ei ole kivaa olla isoveli, jos pikkuveli osaa kaiken. Santun pikkuveli Taneli osaa. Eräänä päivänä Santtu kuitenkin oivaltaa, että hänellä on ihan omia tarinoita ja että hän huomaa asioita, joita muut eivät huomaa. Kuten sen, että syksyn lehdet ovat kultaisia kolikkoja. Isoveljenä oleminen ei enää tunnu niin kamalalta. 

 
Walliams, David, kuvittanut Tony Ross: Lima (Tammi, suom. Kaisa Kattelus), elokuu
Tervetuloa saarelle, jonka kauheiden aikuisasukkaiden suurin huvi on saada lapset tuntemaan olonsa kurjaksi. Jopa jätskiautoa, koulua ja lelukauppaa hoitelee kenkkumainen tyyppi! Ned on asunut tällä hirveällä saarella koko ikänsä, kun hän löytää yhden maailman suurimmista mysteereistä - ihmeellisen jättiliman. Mikä se on ja mistä se tulee? Ja mihin kaikkeen Ned voikaan käyttää sitä...
 
 

Varhaisnuoret

 
Arcanjo, J. J.: Varkaiden akatemia (Aula & Co, suom. Maiju Keynäs), syyskuu
Gabriel hankkii osan elannostaan taskuvarkauksilla. Eräänä tavallisena työpäivänään rautatieasemalla hän varastaa lompakon, joka on tyhjä lukuun ottamatta lappua, jossa lukee: “Sinä olet hyvä, minä olen parempi” ja osoite. Osoitteesta Gabriel löytää Crookhavenin ja päätyy jäämään koulun oppilaaksi. Siellä hän ystävystyy rehtorin tyttären Penelopen, lyömättömien hakkerikaksosten Aden ja Eden, sekä varjokiipeilijä Amiran kanssa. Pian he kuulevat entisistä oppilaista, joita kutsutaan Nimettömiksi. Nämä ovat hylänneet koulun periaatteet ja käyttävät oppejaan oman taloudellisen hyödyn eteen. Kun vanhempia oppilaita alkaa katoamaan, Gabriel ystävineen saa vihiä, että se liittyy jollakin tavalla Nimettömiin...
 
 
Korkiakangas, Heidi: Just do nothing, Aatu Sorsa (Myllylahti), syyskuu 
”Mun nimi on Sorsa, Aatu Sorsa. Mulla on vaalea tukka, joka sojottaa pystyssä ponnarilla, sivuilla on siiliä. Faija ei ymmärrä mun vaihtuvaa tukka-outfittiä, mut ihan sama. Ei se ymmärrä juuri muutakaan paitsi jankuttaa koko ajan jostain turhasta.”
Samaistuttava ja ronskin realistinen kirja kertoo Aatun muuttumisesta vauhdikkaasta pikkuskidistä itseään etsiväksi nuoreksi. Vanhemmat, kaverit, koulu, tytöt – missäpä ei ongelmia olisi.
 
 
Koskinen, Heli, kuvitus Mari Luoma: Zeta: Uskallatko pelata? (Kustannus-Mäkelä), lokakuu
Zetan maailmaan ei mahdu muuta kuin tietokonepelin voittaminen. Hänen vanhempansa ovat asiasta huolissaan ja lähettävät Zetan peliriippuvaisten toipumiskeskukseen Petoon. Pakoa suunnitellessa on epäselvää, keneen voi luottaa ja kuka on todellinen vastustaja. Jotain hämärää Pedossa tapahtuu. Miksi siellä pelataan aiempaakin houkuttelevampaa peliä, kun heidän pitäisi vähentää pelaamista?
 
 
Kotila, Katariina: Maneesin laidalla (Myllylahti), elokuu
Vilma on aina käynyt tallilla parhaan ystävänsä Ennin kanssa. Kun Enni putoaa satulasta ja loukkaa kätensä, Vilmaa pyydetään ratsastamaan Ennin hevosella Tintillä. Tietenkin Vilma suostuu. Tallilla käyminen ei kuitenkaan ole samanlaista ilman Enniä. Kun Vilma sitten saa mahdollisuuden osallistua Tintin kanssa estevalmennukseen ja ehkä jopa kisoihin, asiat menevät vieläkin mutkikkaammiksi. Kestääkö ystävyys, jos Vilma ottaa Ennin paikan? Ja mitä tapahtuu, kun kesä päättyy?
 
 
Luoma, Mari: Romeo & Hirviöt - Salaisten kasvojen käytävä (Wsoy), elokuu
Kauhusarjakuvan jatko-osa! Romeo ja Jillian yllättyvät, kun Addisonien kartanon ovelle saapuu Lina-niminen tyttö, joka ilmoittaa hänkin olevansa puhdasverinen Addison. Mutta onko hänellä varmasti puhtaita jauhoja pussissaan ja pärjääkö hänkään Jean-Julienin aavemaisilla ranskantunneilla? Kun kartanon saloja tutkinut Jillian johdattaa Romeon Salaisten kasvojen käytävään, isoisoisoisosetä Augustus Albertin ja koko kummituskartanon karmiva menneisyys alkaa pikkuhiljaa paljastua…
 
 
Nurmi, Maarit: Altti, älä pakene! (Myllylahti), elokuu 
Kun Altti aloittaa yläkoulun, hänen harmikseen samalle luokalle tulevat myös Jimi ja Benkku sekä kolme muuta poikaa, jotka ovat kiusanneet häntä koko alakoulun ajan. Altti tietää, että hänen pitäisi kertoa kiusaamisesta opettajille, mutta pelkää, että kiusaaminen vain siirtyisi koulun pihalta kotimatkalle. Yksi on kiusattu, toiset ovat kiusaajia. Altti, Jimi ja Benkku päästävät lukijan lähelle omia ajatuksiaan ja pelkojaan. Altti, älä pakene! ei tuomitse ketään vaan jättää lukijan pohtimaan, miksi kiusataan ja miksi siitä niin usein vaietaan.
 
 
Parvela, Timo, kuvittanut Mari Luoma: Melkein mahdoton tehtävä - Merkitty lapsi (Wsoy), syyskuu
Elias on tullut hirveän Paula-tädin luo vauvana pyykkikassissa eikä hänellä 12-vuotiaanakaan ole muuta vihjettä syntyperästään kuin nilkkaan tatuoitu tähtikuvio. Tapahtumat käynnistyvät, kun Elias löytää kaatopaikalta kännykän, jonka viesteissä on perhekuva - ja perheen vauvan nilkassa on tutun näköinen tähti. Kun kännykkä lähettää Eliakselle mahdottomalta kuulostavan tehtävän, hän ei voi kieltäytyä. Saisiko hän vihdoin tietää vastauksen kaikkeen tärkeimpään kysymykseensä?
 
 
Steadman, A. F.: Skandar ja yksisarvisvaras (Tammi, suom. Jaana Kapari-Jatta), lokakuu
Skandar Smith on aina halunnut yksisarvisen ratsastajaksi. Lopulta koittaa se hetki, kun hänen on aika osallistua hautomotenttiin. Tentti ratkaisee, kuka pääsee Saareen kokeilemaan, avautuuko Hautomon ovi. Saaressa ratsastajaoppilaat jaetaan neljään ryhmään sen mukaan, mitä elementtiä he ja heidän yksisarvisensa edustavat: tulta, vettä, ilmaa vai maata. On viideskin elementti, mutta se on kielletty ja unohdettu ikävien tapahtumien takia. Salaperäisen vihollisen varastettua Saaren mahtavimman yksisarvisen, nuoret ratsastajat joutuvat elämänsä tulikokeeseen, taisteluun Saaren ja yksisarvisten puolesta. 
 
 
Valmu, L.K.: Osaston tähti (Karisto), syyskuu

Lilja joutuu joulun alla sairaalaan. Taitoluistelutreenit, pianotunnit ja harrastuskaverit jäävät hetkeksi sivuun. Sen sijaan Lilja tutustuu sairaalassa huonetoveriinsa, reippaaseen somalityttöön Asiaan sekä Samiin ja Roopeen, joista on tullut erottamattomat kaverukset aiempien sairaalajaksojen aikana. Aina seikkailuihin valmis huuliveikko Roope houkuttelee ystävänsäkin mukaan yltiöpäisille ja enemmän tai vähemmän kielletyille retkille sairaalan sokkeloihin. Kun Lilja pääsee jouluksi kotiin, hänen koko tulevaisuutensa tuntuu muuttuneen.

 
 

Nuoret ja YA

 
Bardugo, Leigh: Korppien kehä (Aula & Co, (suom. Meri Kapari), heinäkuu
Ketterdam on vilkas kansainvälinen satamakaupunki, ja 17-vuotias Kaz Brekker osaa ottaa siitä kaiken hyödyn irti. Kaupungin kylmimmälle toimijalle tarjoutuu tilaisuus keikkaan, joka voi tehdä hänestä joko hyvin rikkaan tai hyvin kuolleen.Tehtävänä on hankkia pohjoisen kaupungin tarkoin vartioidusta vankilasta mies, jonka valmistama huume tehostaa grishojen voimat moninkertaisiksi, kunnes tappaa heidät.
 
 
Birchall, Katy: Sex Education - Tien päällä (Wsoy, suom. Peikko Pitkänen), elokuu

Ensimmäinen virallinen Sex Education -romaani! 
Otis, Eric, Maeve ja Aimee eivät arvaa mihin viikonloppu heidät johtaa. Kun Maeven alituiseen ongelmiin joutuva veli ottaa yhteyttä ja pyytää apua jouduttuaan epäillyksi varkaudesta, Maeve ei voi muutakaan kuin kutsua jengin koolle ja lähteä tien päälle. Mutta kun kaikki alkaa mennä pieleen, ystävykset joutuvat pistämään neuvokkuutensa peliin. Kestävätkö ystävyyssuhteet tapahtumarikkaan reissun? 
 
 
Garber, Stephanie: Olipa kerran särkynyt sydän (Wsoy, suom. Kaisa Kattelus), lokakuu

Olipa kerran särkynyt sydän aloittaa uuden, tunteita ja taikuutta tihkuvan sarjan, joka tapahtuu samassa fantasiamaailmassa kuin suosittu Caraval-trilogia. Kun 17-vuotiaalle Evangeline Foxille valkenee, että hänen suuri rakkautensa onkin naimassa toisen tytön, Evangelinen unelmat hajoavat pirstaleiksi. Hän päättää estää epätoivotut häät ja solmii sopimuksen avusta suudelmia vastaan vetovoimaisen mutta viekkaan Herttaprinssin kanssa. Pian käy kuitenkin selväksi, että on hengenvaarallista hieroa kauppoja väkevän kuolemattoman kera…
 
 
Jackson, Tiffany D.: Rajaton (Otava, suom. Peikko Pitkänen), lokakuu
Legendaarinen R&B-tähti Korey Fields bongaa koe-esiintymisessä Enchantedin, nuoren laulajanalun. Enchanted on Koreyn luksuselämän lumoissa, mutta pian unelma muuttuu painajaiseksi. Miehen charmin takana piilee jotain synkkää, jotain mitä Enchanted ei ymmärrä ennen kuin on liian myöhäistä. Kun Enchanted herää kädet veren peitossa ja ammottava aukko muistissaan, hän tietää vain, että kaikki on mennyt kammottavasti pieleen. Kuka tappoi Korey Fieldsin?
 
 
Juntunen, Kuura: Mähän tiesin, ettei täällä ole mitään (Kustannus Z), heinäkuu
Helle, Julian, Leeni ja Caesar lähtevät seikkailulle selvittämään, mitä tarkoittaa muunsukupuolisuus, miten saadaan aikaan jaffapullomuistoja ja mitä kuoleman jälkeen tapahtuu. Ehkäpä vastaukset löytyvät Itä-Suomesta (tai internetistä).
 
 
Kivekäs, Ansu: Raakaversio (Tammi), syyskuu
Ihanan, suorapuheisen Ellin tarina on täynnä mustaa huumoria ja yllättäviä käänteitä.

Ellin vaatimaton ura influensserina saa yllättävän käänteen, kun Jussuf, tunnettu pilvikauppias ja pikkugangsteri, sijoitetaan samaan perhekotiin. Jussufin seurassa ei koskaan ole tylsää! Luovuus kukkii ja Ellin kuvaamien videoiden suosio räjähtää. Juuri kun on hauskaa, menneisyyden haamut heräävät hönkäilemään niskaan. 

 
 
Lehtinen, Ulpu-Maria: Kalmanperhon kutsu (S & S), elokuu
Lilja on tottunut luottamaan kaikessa veljeensä Joonataniin. Kun sisarukset joutuvat muuttamaan maalle, Joonatan löytää oman paikkansa ja kavereita heti, kun taas Lilja on - kuten aina - ujo ja nolo. Aivan kaikki ei kuitenkaan ole ennallaan: sisarusten välille puhkeaa paha riita, ja Joonatan alkaa käyttäytyä oudosti, piirrellä pelottavia kuvia ja väittää, että ullakolla vaanii jokin.

Kerran koulumatkalla Lilja huomaa veljen piirroksista tutun, kummallisen perhosen ja lähtee seuraamaan sitä. Lilja päätyy toiseen maailmaan, keskelle Kalmansyrjän kyläläisten elämää ja pulmia. Täällä Liljan on opittava uusia asioita, tultava rohkeammaksi ja kuunneltava omaa ääntään. Löytääkseen tien takaisin kotiin ja auttaakseen veljeään Liljan täytyy selvittää salaperäisen rannikkotaudin arvoitus.

 

 
Lehtolainen, Leena: Vihreän lohikäärmeen risteys (Tammi), syyskuu
Kuka on maalannut kävelyteiden risteyksessä olevaan sähkökaappiin lentoon lähdössä olevan vihreän lohikäärmeen? Miksi kuva ilmestyy seinään yhä uudestaan, vaikka se maalataan peittoon tai koetetaan pestä pois? Viggo tietää, että alkuperäisen maalauksen teki hänen veljensä Joel. Joel on ollut kadoksissa yli kaksi vuotta, eikä poliisilla ole minkäänlaista johtolankaa. Onko hän lähtenyt vapaaehtoisesti vai joutunut rikoksen uhriksi? Vihreän lohikäärmeen risteys on nuortenjännäri menetyksestä ja ystävyyden voimasta. Asioista, joita ei haluta paljastaa aikuisille. Maailmasta, jossa pelko ja toivo kietoutuvat toisiinsa, eikä kukaan lopulta pärjää yksin.
 
 
Meresmaa, J. S.: Kerberos (Myllylahti), syyskuu
Tuukka on aloittanut geotieteiden opiskelun yliopistossa ja käy terapiassa masennuksen vuoksi – saman sairauden, joka on vienyt häneltä äidin ja muistot tästä. Black metal raikuu usein kuulokkeissa, sillä Tuukan tyttöystävän Iinan tyttöystävä Sara on muuttanut samaan asuntoon, eikä kahden vastarakastuneen tytön kanssa elämisestä puutu ääntä saati käänteitä. Elämän kolhima mutta läheisyyden voimistama kolmikko elää polyamorisessa suhteessa keskenään. Syksyn turbulenssien jälkeen trio odottaa tulevaa joululomaa innolla. Sitten naapurissa alkaa haukkua salamyhkäinen koira, jota kukaan ei ole nähnyt, ja kun joulu koittaa, paljastuu yllätyksiä muualtakin kuin lahjakääreiden sisältä.
 
 
Paasio, Leena: Harmaja luode seitsemän (Wsoy), elokuu
Eetu on seuransa kovin kilpapurjehtija, jonka elämä muuttuu painajaismaiseksi, kun äiti katoaa joka-aamuisella uintiretkellään. Surun ja epätietoisuuden keskellä Eetun pitäisi selvitä juuri alkaneesta lukiosta ja hämmentäviksi muuttuneista ihmissuhdekuvioista. Jokin äidin katoamisessa ei tunnu Eetusta aidolta ja hän alkaa tutkia asiaa. Oliko kyseessä todella onnettomuus, ja miksi meribiologiäidin tutkimukset tuntuvat kiinnostavan outoja tahoja?
 
 
Pitkäkangas, Elina: Sang (Wsoy), syyskuu
Kun ihmisarvoa määrittää raha ja onnellisuutta perhe, mitä jää jäljelle kun ne riistetään?

Kong Dawei, köyhän vuoristokylän totinen nuorukainen, ajautuu onnettoman tapahtumaketjun seurauksena valtakunnan eteläiseen pääkaupunkiin, jota hallitsee julma matriarkka. Kun enempää menetettävää ei enää ole, Daweilla on vain yksi päämäärä: päästä takaisin rakkaidensa luokse hinnalla millä hyvänsä. Koukuttava fantasiaromaani vie kylmiin vuoristoihin ja hiostaviin kaupunkeihin, äänekkäille basaareille ja hovin yltäkylläisiin saleihin, Mustien sateiden jälkeiseen maailmaan, jossa ihmisarvo mitataan rahassa.

 

 
Rannela, Terhi: Yöuinti ja muita novelleja (Otava), syyskuu
Raikas novellikokoelma nuorista elämän käännekohdissa.

Sugar daddy mahdollistaa Melinalle ylellisen elämäntavan. Lumi löytää häkkivarastosta kodittoman tytön. Kun pandemia sulkee maailman, Ira luopuu kontrollista ja neitsyydestään. Ruu tahtoo poikaystäväkseen Hollywood-tähden, joka kuvaa Suomessa elokuvaa. Pakkomielteisesti rakastunut Z. vaatii Lumia luopumaan ystävistään. Pilaako tuntematon tyyppi Aaron yöuintisuunnitelmat? Keneen epävarmassa maailmassa uskaltaa luottaa ja mihin rakastuminen voi johtaa?

 

 
Rasi-Koskinen, Marisha: Pudonneet (Wsoy), syyskuu
Kadun nimi on Turnaround ja se näyttää aivan tavalliselta englantilaiselta pikkukadulta. Viimeisessä talossa tapahtunut onnettomuus on kuitenkin sysännyt liikkeelle asioita, joita ei voi pysäyttää. Teini-ikäinen Ian asuu yksin ja tekee konemusiikkia. Suomeen adoptoitu Elias perii kadulta talon biologiselta isältään ja unelmoi täydellisen roolipelin kehittämisestä. Kun samalle kadulle ilmaantuu salaperäinen hupparipäinen K, nuorten kohtalot kietoutuvat toisiinsa yllättävällä tavalla. Kolme nuorta etsii elämänsä suuntaa ja unelmiaan romaanissa, jossa kaikki ei ole sitä miltä aluksi näyttää. 
 
 
Rouhiainen, Elina: Tuntematon taivas (Tammi), syyskuu
Tapahtumat sijoittuvat Venäjälle vuoteen 2002, jolloin toinen Tšetšenian sota oli yhä käynnissä. Dima ja Aljona kohtaavat toisensa Siperian junaradan varressa. Moskovalainen Dima on karannut armeijan kutsunnoista, Aljona taas ei halua jättää kotikyläänsä, vaikka kaivosteollisuus varjostaa sen ja koko paikallisen evenkiyhteisön tulevaisuutta. Molemmat heistä ovat joutuneet kasvokkain kuoleman kanssa. He ehtivät viettää yhdessä kolme kuukautta, kunnes Aljonan upseeri-isä palaa komennukseltaan. Kolme kuukautta, jotka riittävät kyseenalaistamaan aivan kaiken...
 
 
Smolander-Slotte, Riikka: Armoton unelma (Otava), syyskuu
Huippuvalmennuksen maailmaan sijoittuva romaani kiusaamisesta ja selviämisestä.
Kun Iina löytää voimistelun, se on rakkautta ensi silmäyksellä. Lahjakas tyttö etenee kovan tason valmennusryhmään, josta aukeavat ovet kisaamaan kirkkaimmista mitaleista. Uusi valmentaja Karin on ankara, mutta Iina kehittyy huimaa vauhtia. Pian hän on ryhmänsä parhaimmistoa ja Karinin suosikki. Iina joutuu kuitenkin huomaamaan, ettei Karinin kunnianhimo tunne rajoja...
 
Steen, Hanna van der: Hylätyt (Kvaliti), marraskuu
Kolme erityistä sisarusta, Saaru, Jami ja Adu, on hylätty pieninä metsän keskellä sijaitsevaan Huvilaan. Heidän karua elämäänsä piristävät "Lumottujen" esitykset, joita he käyvät katsomassa salaa tunteettomien Gammo-olentojen hallitsemassa Vilagossa.

Eräänä päivänä Huvilan hirsien välistä leijailee kirjekuori. Se työntää nuoret seikkailuun, jonka aikana heille selviää, miten he liittyvät yhteen maan kohtalon kanssa. Hylätyt on ajankohtainen, moderni fantasiaromaani maailmasta, jota hallitsee vallanhimon turmelema ja laittomasti vallan kaapannut hallitsija. 

 
 
Strömberg, Ellen: Mehän vaan mennään siitä ohi (S & S, suom. Eeva Laakso), elokuu
Manda ja Malin käyvät ysiluokkaa. On kevätlukukausi, ja bestikset asuvat pienessä kunnassa, jossa ei todellakaan tapahdu juuri mitään. Parivaljakkoa kutsutaan pyöräilijöiksi, koska he niin usein pyöräilevät ympäriinsä jotakin jännää etsien - poikaa, juhlia, vähän rakkautta, mitä vain. Kun parhaimman näköinen poika, jonka Manda tietää, alkaa työskennellä pitseriassa, tuntuu siltä, että elämä voi vihdoin alkaa. Mutta kiinnostaako hän koko tyyppiä yhtään, vai onko hän pojalle aivan liian tavallinen? Ja kuinka kiinnostunut hän on oikeastaan itsekään, loppujen lopuksi?
 
 
 
Teräs, Mila: Yökirjeitä (Otava), syyskuu

15-vuotias Frida on tehnyt niin kuin muutkin: ladannut someen kuvia, viekoittelevia ja ihania. Hän on saanut tykkäyksiä, seuraajia, viestejä. Ällöttäviltä ukoilta, mutta myös Nikolta, vain muutamaa vuotta vanhemmalta ja tosi suloiselta. Niko on pyytänyt vartalokuvaa, halunnut tavata. Kaikki mitä sitten tapahtui on niin inhottavaa, että Frida on sulkenut sen mielestään. Mutta ruumis muistaa, se on turvaton, ei tunnu enää kuuluvan hänelle eikä ainakaan tuota iloa. Ahdistavat muistot valvottavat. Itselleen kirjoittamissaan yökirjeissä Frida uskaltaa lähestyä totuutta ja alkaa taas hyväksyä itsensä.

 

 
Yoon, Nicola: Rakkauden askelkuviot (Tammi, suom. Helene Bützow), elokuu
17-vuotias Evie ei vanhempiensa eron jälkeen usko rakkauteen. Varsinkaan kun hän yhtäkkiä saa kyvyn nähdä, miten kaikkien rakkaustarinat ovat alkaneet - ja ennen kaikkea miten ne päättyvät. Mutta sitten Evie kohtaa tanssistudiolla pojan, joka on kaikkea mitä hän itse ei ole: seikkailunhaluinen, intohimoinen ja rohkea. X-niminen poika haluaa osallistua tanssikilpailuihin Evien kanssa, johon on aivan vastikään tutustunut! Evie ei todellakaan ollut suunnitellut ihastuvansa, mutta tanssiessaan X:n kanssa Evie joutuu kyseenalaistamaan kaiken mitä luuli tietävänsä elämästä ja rakkaudesta.
 
Listauksen kokosi kustantajien katalogeista:

Henriika Tulivirta / Sivupiiri