Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - kesä ja syksy 2019

Sivupiiri
16.5.2019

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Kustantajien katalogeja on jälleen selailtu läpi ja otos mielenkiintoisista lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on kasassa. Tuttuun tapaan kirjat on listattu tekijän mukaan aakkosiin ja ensin löytyy lista lastenkirjoista ja lopuksi nuortenkirjoista. Kiinnostavia uutuuksia on odotettavissa tänäkin syksynä.

Lastenkirjat:

Magdalena Hai ja Teemu Juhani: Painajaispuoti: Hampaat hukassa, WSOY (heinäkuu)
Luukas-vampyyrin hampaat ovat kadonneet ja se tekee Luukaksesta luonnollisestikin maailman huonoimman vampyyrin! Minne hampaat ovat joutuneet?

Cecilia Heikkilä: Kissa Lempisen joulukiemura, Lasten Keskus (lokakuu)
Kissa Lempisen lempparivillapuseroon ilmestyy reikä ja paita alkaa purkautua! Miten ihmeessä talven voi selvitä ilman omaa puseroa?! Kissa Lempinen jäljittää lankaa, joka kiemurtelee läpi kujien, kattojen ja tornien. Mutta mitä langan päästä löytyy?

Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas, Karisto (elokuu)
Puhurin pikkukaupunki joutuu kalmosumun saartamaksi ja jotain on tehtävä. Temperamenttinen Jaan ja utelias Titi päättävät yrittää, vaikka apunaan heillä on vain mustapuinen keihäs, noitapussi ja muutama neuvo...

Elina Hirvonen, Anna ja Iivari Kiiskinen, Mervi Lindman: Prinsessa Rämäpää ja vessasanat, Tammi (elokuu)
Prinsessa Rämäpään eka eskaripäivä menee päin honkia kun tyttö jännittää niin paljon, että häntä pissattaa ihan koko ajan ja siksipä pääkin on täynnä pelkkiä pissasanoja. Tehoaako Rämäpään taiat tällä kertaa?

Lauri Hirvonen: Pei ja Ryhveli pelastajina, Mäkelä (lokakuu)
Pei ja Ryhveli haluavat olla palopelastajia ja niinpä ne päättävät rakentaa ikioman palomenopelin. Tästä menopelistä tuleekin vallan mainio, siinä on mm. kiipeilyseinä, nosturi ja pompputyyny. Mutta mitäs sieltä letkusta oikein pitäisi tulla?

Vuokko Hurme & Susanna Iivanainen: Keikaus, S&S (elokuu)
Lenna ja Jaan elelevät Mabalissa, joka vihdoin tuntuu turvallisemmalta kuin aikaisemmin. Sitten kylän rantaan putoaa saari, jonka maa on täynnä tavaraa. Se saa kyläläiset kaivamaan maata urakalla, mutta kaivamiseen liittyy riski. Mabalin pohjaan kerrotaan nimittäin olevan matkaa vain metrejä. Mitä tapahtuu, jos joku kaivaa läpi pohjan ja mihin se vie?

Vuokko Hurme ja Suvi-Tuuli Junttila: Leikkimään, pahvi!, S&S (kesäkuu)
Tämä kertomus Leilan päivästä sisältää tarinan lisäksi hauskoja leikki-ideoita ja pahviaskarteluohjeita.

Vuokko Hurme ja Tiina Konttila: Eläinhoitola Pehmo ja kiero Rakki, WSOY (heinäkuu)
Uusi helppolukuinen sarja Pehmoleluhoitolan vauhdikkaasta ja suloisesta arjesta.

Jukka Jokinen: Rami autokuumeessa, Mäkelä (elokuu)
Ramin lava-auto alkaa näyttää hieman kulahtaneelta ja Rami alkaakin miettiä, että pitäisikö auto laittaa vaihtoon. Rami tietää kaikki kulkuneuvot, mutta mikä niistä olisi Ramille sopivin?

Satu Kettunen: Mörköjuhlat, Tammi (syyskuu)
Alman perhe on muuttanut kolkkoon taloon ja Almasta tuntuu, että talossa on muitakin kuin Alman perhe. Näkyy varjoja ja kuuluu tömistelyä, mistä on kyse? Mörköjuhlat on tarina peloista ja niiden voittamisesta.

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri, Lasten Keskus (lokakuu)
Mollin maailma on oma koti ja puutarha, mutta sitten Molli päättää tehdä jotain ihan uutta. Se lähtee tutkimusmatkalle metsään, oman maailman ulkopuolelle. Mollin kanssa pähkäillään tällä kertaa rohkeutta ja koti-ikävää.

Malin Klingenberg: Irene ja setelisieppo, S&S, (elokuu)
Irenen isän ryövärijoukko on pulassa, sillä pitkään aikaan he eivät ole onnistuneet ryöstöissään ja pomo uhkaa erottaa koko porukan. Irenen isä Haba-Tero päättää tehdä elämänsä keikan, johon ryövärit saavat tietämättään apua Ireneltä. Irene on nimittäin rakentanut seteleitä imevän setelisiepon...

Malin Klingenberg ja Sanna Mander: Pierun elämää, S&S (elokuu)
Tässä kirjassa nostetaan esille se kaikkien hyljeksimä pieru. Tarjolla siis aivan uudenlaisia tuulahduksia haisteltavaksi!

Siri Kolu ja Johanna Lumme: Villitalo, Otava (syyskuu)
Tomtomilla on perheensä kanssa edessä elämänsä seikkailu, kun isä pääsee mysteerimiljonäärin hienon huvilan talonmieheksi. On kyllin huikeaa muuttaa huvilaan, mutta jo ensimmäinen yö siellä paljastaa jutun olevan vielä ihmeellisempi kuin kukaan olisi osannut odottaa...

 

Tomi Kontio ja Elina Warsta: Koira nimeltä Kissa tapaa kissan, Teos
Eräänä päivänä Koira nimeltä Kissa ja ihminen nimeltä Näätä tapaa lumoavan, pienen, säihkyväsilmäisen ja salaperäisen olennon..

Meri ja Aleksi Korpela: Peloton peltohiiri, Otava (syyskuu)
Pelokas Peltohiiri pelkää likipitäen kaikkea, vaikka lukeekin iltaisin tarinoita rohkeista sankareista ja suurista seikkailuista. Sitten Peltohiiri päättää, että on urotekojen aika, mutta millaisten? Kirja aloittaa sarjan.

Jenna Kostet ja Kaisu Sandberg: Ilon Milli ja pelon Mölli, Myllylahti (lokakuu)
Kun Milli tapaa kaikkea pelkäävän Möllin alkaa hänkin pelätä melkein kaikkea. Onneksi vaari tulee apuun ja ohjeistaa Möllien kanssa elämisessä.

Maria Kuutti ja Saara Söderlund: Onni ja Aada päiväkodissa, Karisto (heinäkuu)
Onni on menossa päiväkotiin ja poikaa jännittää ihan tuhottomasti. Onneksi hoitaja on kiva ja vie Onnin kädestä pitäen toisten lasten luo. Naulakoilla Onni tapaa Aadan, ehkäpä hänestä voisi saada kaverin? Kirja aloittaa lapsen arkea ja ensikokemuksia käsittelevän sarjan.

Johanna Lestelä: Tuikun tärkeä tehtävä, Otava (toukokuu)
Normaalisti aina niin hyväntuulinen Tuikku on päiväkodin jälkeen huolissaan. Mahassa kipristää eikä mikään maistu, ei edes lempiruoka. Onneksi äiti tulee apuun ja huolen syy selviää ja taitaapa siihen löytyä myös apu.

Jaana Levola: Käppänät, Avain, selkokirja (elokuu)
Tarina 10-vuotiaasta Venlasta ja koiristaan Milosta ja Missystä. Kiusattu Venla aloittaa koiransa kanssa uuden harrastuksen, joka auttaa esiintymisessa ja tuo varmuutta takeltelevaan lukemiseen.

Hilkka Liitsola: Kajo, Kuunvalo ja Kolmiloikka, Mäkelä (lokakuu)
Orpokodissa asuvan Kajon elämä on ankeaa ja ilotonta. Juuri kun Kajo on karkaamassa, joutuu hän (tai oikeastaan pääsee) merirosvojen kaappaamaksi. Mutta miten elämä merirosvolaivalla sujuu?

Roope Lipasti ja Harri Oksanen: Lätkä-Laurin jääkiekkokirja, WSOY (heinäkuu)
Tästä kirjasta löytyy kaikki mitä ikään olet halunnut tietää lätkästä ja vähän enemmänkin, kun takavuosien änäritähti Simo Hutila perehdyttää Lätkä-Laurin joukkueen jääkiekon mahtavaan maailmaan. Mukana myös Saku Koivun treenivinkit!

Johanna Lumme: Viidakon väki ja suuri muutto, Otava (syyskuu)
Seepran, Kirahvin ja Kanaemon kotiviidakko kokee luonnonmullistuksen toisensa jälkeen. Kaverusten on pakko keksiä uusi asuinpaikka, niinpä ne lähtevät pakomatkalle yli valtameren ja päätyvät kaupunkiin. Hurjasta erosta aikaisempaan huolimatta kaverukset rakentavat kaupunkiin kodin, jossa yhdistyy niin viidakko, pesä kuin myös kaupunkitalo. Kirja aloittaa sarjan.

Maja Lunde ja Lisa Aisato: Lumisisko, S&S, (lokakuu)
Aatolle joulu on tärkeä, sillä se on myös hänen syntymäpäivänsä. Mutta tänä vuonna Aaton äiti ja isä ovat kuin varjoja, surullisia ja poissaolevia, eivätkä he ole tehneet mitään joulun eteen. Onneksi Aaton tunnelmaa kohottaa tyttö, jonka hän tapaa uimahallilla. Heta on iloinen ja asuu ihmeellisessä talossa, josta joulun tunnelmaa ei puutu. Mutta kuka on synkkä mies, joka liikkuu talon lähellä?

Reetta Niemelä ja Marjo Nygård: Kammotuksia, Lasten Keskus (lokakuu)
Uskallatko tutustua tämän kirjan kammotuksiin? Kirjassa seikkailee ainakin pöhkö, lorvi ja sukkapörö ja yksisilmäinen otus. Hupsuja runoja kammottavista yöpuolen kulkijoista.

Reetta Niemelä ja Karoliina Pertamo: Kimalaisen postitoimisto, Karisto (kesäkuu)
Runollinen kuvakirja puutarhan iloisesti pöristelevästä posteljooni Kimalaisesta.

Sinikka Nopola ja Linda Bondestam: Mustekala löytää trikoot, Tammi (syyskuu)
Fantastiset riimirunot kertovat äkkikääntein eläinten, ihmisten ja kasvien kovin yllättävistä kohtaloista.

Inka Nousiainen ja Satu Kettunen: Karkumatka, Otava (toukokuu)
Pii päätää karata ja tie vie kummalliseen Pensionaatti Paradaisiin, jossa voi tapahtua mitä vaan. Asuupa siellä myös Peik, joka aiheuttaa Piin vatsaan kummallisen tunteen..

Eppu Nuotio ja Marjo Nygård: Maailman viimeiset noidat, Bazar (elokuu)
Jotain kummallista on tekeillä, autot muuttuvat jättihyytelöiksi ja ihmiset sammakoiksi. Mitään muuta selitystä hommalle ei voi olla kuin maailman viimeisen noitasuvun ilkeät kaksoset Lukas ja Liida. Asialle on tehtävä jotain ja niinpä kokoon kutsutaan noitien hätäkokous. Saadaanko kaksoset aisoihin ja mitä ihmettä ihmistyttö Ulrika tekee tässä sopassa?

Kaija Pannula ja Netta Lehtola: Kettujuttuja, WSOY (lokakuu)
Kolme klassista tarinaa taiteellisesta ketusta, joka maalaa, hiihtää ja löytää ystävän.

Timo Parvela ja Mervi Lindman: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä, Tammi (heinäkuu)
Ella ja kaverit tarjoilevat tässä kirjassa kolme tuttuun tyyliin hulvatonta ratkaisua ympäristön pelastamiseksi.

Mikko Pelttari ja Jenna Kunnas: Näkymätön myrsky, Otava (lokakuu)
Aatoksella olisi syntymäpäivät, mutta hänen ja sisarensa Jujun ajatukset ovat ihan muualla. Mistä oikein on kyse, kun vaikka on kuumaa ja kuivaa, joen pinta nousee ja mistä Harmaista Isot oikein puhuvat?

Heli Rantala ja Henna Ryynänen: Suurenmoinen sitruunaseikkailu, WSOY (elokuu)
Lämminhenkinen ja vauhdikas seikkailu, joka vie sitruunankuvausmatkalle Pohjoisnavalle.

Henna Ryynänen: Jouluinen Myry, Tammi (syyskuu)
Kirja avaa Joulupukin pörröisestä Myry-koirasta kertovan sarjan. Mitä tehdä, kun Myry huomaa lahjapaketin putoavan Joulupukin reestä keskelle metsää?

Veera Salmi ja Emmi Jormalainen: Jello ja nolo nokkahuilu, Otava (heinäkuu)
Jellon maailmassa voi tapahtua mitä vaan. Kotipihan puu voi mennä kouluun Jellon sijasta, isä voi muuttua tomaatiksi ja rottien kotona voi käydä tutustumisreissulla. Kirja avaa uuden Jello-sarjan.

Annika Sandelin ja Linda Bondesdam: Silkkiapinan nauru, Teos
Tapiirin paras ystävä Silkkiapina kuolee yllättäen, miten parhaan ystävän kuolemasta voi selvitä? Silkkiapinan nauru on lohduttava tarina surusta. 

Annika Sandelin ja Karoliina Pertamo: Jos olisin sammakko, Karisto (elokuu)
Valloittava runokirja unelmista, joissa jokainen voi olla sellainen kuin haluaa.

Heidi Silvan: Lava kutsuu, Tippi!, Myllylahti (syyskuu)
Tippi aloittaa näytelmäkerhossa löytääkseen uusia kavereita. Mutta teatteriympyrät eivät ole se helpoin paikka löytää kavereita, kun kaikki taistelevat samoista rooleista. Parasta kuitenkin on, kun Tippi saa oikein kunnon teatterikärpäsen pureman. Kirja aloittaa uuden sarjan.

Steve Tansane: Lapsi I, Otava (kesäkuu)
Kantaaottava tarina pakolaisleirin lapsista, joilla ei ole mitään, edes nimiä. Ainoa perhe heille on he itse. Tarina tylystä maailmasta, johon silti mahtuu mielikuvitusta, välittämistä ja jopa toivoa.

Mimmu Tihinen: Pieni numero, Karisto (elokuu)
Petunia asuu Metsäkankaan lähiössä ja lähiötalo on Petunialle tärkeä paikka, sillä äiti on toiminnanjohtaja ja isä kahvilan vakkariasiakas. Kun lähiötalon taideillasta ei uutisoida mediassa, päättää Petunia perustaa oman lehden. Mutta miten uutisten tehtailu onnistuu?

Saara Vallineva: Ihmeellinen siemen, Bazar (syyskuu)
Takku ja Mau löytävät Takun isosedän vanhan matkapäiväkirjan, jonka välistä tipahtaa siemen. Takku ja Mau laittavat siemenen kasvamaan, mutta mitään ei tapahdu. Niinpä kaverukset päättävät lähteä etsimään Tiikeriä, joka on ollut mukana isosedän matkoilla. Löytyykö Tiikeri ja mikä on siemenen salaisuus?

Pauliina Vanhatalo ja Anna Emilia Laitinen: Nipistäjä-Kerttu, S&S (syyskuu)
Kertulla on pitkät ja näppärät kynnet, joilla saa huomiota kun on tarvis. Mutta sitten tulee päivä, kun äiti päättää, että nipistely saa loppua ja kynnet lähteä. Mitäs Kerttu siihen tuumaa?

Anne Vasko: Lentopusu, Etana Editions (syyskuu)
Mitä tapahtuu kun lentokone ja kirjastoauto kohtaavat? Nonsense-henkinen kertomus.

Hertta Vierula ja Nora Surojegin: Valaankantaja, Karisto (syyskuu)
Kalliolle on ilmestynyt valas ja Mikko yrittää auttaa sitä parhaansa mukaan. Hän kastelee valasta ja onkii sinttejä ruuaksi. Valaan on tietenkin päästävä takaisin mereen, mutta miten?

Elias ja Agnes Våhlund: Käsikirja supersankareille osa 2: Punanaamio, S&S (elokuu)
Alisan ensimmäinen tehtävä supersankarina on onnistuneesti takana, vaikka kaikki tuntuukin vielä unelta. Arki jatkuu ankeana, mutta onneksi vapaahetket täyttää kirjastosta löytynyt Käsikirja supersankareille.

Mika Wickström ja Mari Ahokoivu: Totti ja saksipotku, WSOY (heinäkuu)
Uusi helppolukuinen sarja nuoresta jalkapallosankarista.

Nuortenkirjat:

Tomi Adeyemi: Veren ja luun lapset, Otava (syyskuu)
Magia on kadonnut Orïshasta ja nyt Zéliellä olisi mahdollisuus tuoda se takaisin. Voitettavana on vaan prinssi, joka haluaa hävittää magian lopullisesti, mutta Zélie huomaa, että hänellä on erityinen yhteys tuohon prinssiin. Vaaroja piisaa Orïshan maissa, mutta suurin niistä piilee Zéliessä itsessään.

Marja Aho: Kaikki menee, Jessiina, Myllylahti (elokuu)
Jessiina aloittaa kauhuissaan uudessa koulussa, mutta onneksi luokan tyttökaksikko tutustuttaa hänet niin kouluun kuin uuteen harrastukseen. Kaikki ei mene kuitenkaan ihan ongelmitta uusissa kaveruussuhteissa ja cheerleadingin kiemuratkin ovat aika vaikeita..

Taru Anttonen ja Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita (kaikille), Into (elokuu)
Uskomattomia sankaritarinoita eri vuosikymmeniltä.

Ilkka Auer: Kymnaasi, Haamu
Orpo ja yksinäinen Sofia on täysin onneton, mikään ei tuo iloa. Sitten Sofia kulkeutuu salaperäiseen Kymnaasiin, joka ei todellakaan ole mikään tavallinen opinahjo, vaan olevaisuuden ja ajan rajat hämärryttävä paikka hyljeksityille ja orvoille tytöille. Löytääkö yksinäinen Sofia vihdoin paikkansa maailmassa?

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus, Aula & Co
Orpotyttö Alina Starkov joutuu rykmentteineen hyökkäyksen kohteeksi ja kun Alina pelastaa parasta ystäväänsä hirviöiden kynsistä, herää hänen uinuvat voimansa. Huhut voimista leviävät ja Alinan tie vie grishojen eliittisotajoukkoihin. Mihin kaikkeen Alinan voimista oikein on ja mitä salaisuuksia menneisyydestä paljastuu?

Holly Bourne: Niin käy vain elokuvissa, Gummerus (heinäkuu)
Audrey Winters on täysin kypsynyt romantiikkaan ja päättää keskittyä työhönsä elokuvateatterissa. No, kuten arvata saattaa, siellä hän kuitenkin kohtaa rakkauden. Onko tiedossa imelä vuosisadan rakkaustarina vai kenties jotain muuta?

I. I. Davidson: The Ghost network – Aktivoi, Otava (toukokuu)
Joukkio teini-ikäisiä hakkereita on kutsuttu Alaskaan huipputeknologiseen erikoiskouluun ja parhaat heistä valikoidaan eliittioppilaiden sisäpiiriin suorittamaan salaista tutkimustehtävää. Tiimi on kaikkien unelma, mutta pelkoa herättää se, että tutkimuskohde ovat he itse. Mistä oikein on kysymys?

Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek ja Justin Paul: Rakas Evan Hansen, WSOY (lokakuu)
Evanille tarjoutuu kirjeen myötä mahdollisuus kuulua johonkin, kunhan vaan teeskentelee olleen ongelmallisen Connor Murphyn paras ystävä, salainen sellainen. Onko kuitenkaan oikein valehdella, vaikka se auttaakin poikaansa surevia vanhempia?

Ari Folman ja David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja, Tammi (lokakuu)
Nelivärinen sarjakuvamuotoinen laitos Anne Frankin päiväkirjasta.

Stephanie Garber: Finale, WSOY (syyskuu)
Taianomaisen Caraval-trilogian päätösosa. Tellan on päätettävä, luottaako Legendiin, Scarlettilla taas on edessään toivoton tehtävä ja Legendillä lopullinen valinta.

Kerstin Gier: Pilvilinna, Gummerus (heinäkuu)
Fanny on palkattu Sveitsin vuoristossa olevan hotelli Pilvilinnan apulaiseksi. Hotelli on elävimmillään kerran vuodessa, uudenvuodenjuhlien aikaan ja Fanny huolehtii siitä, että vieraiden elämä on lokoisaa. Työskennellessään Fanny kuitenkin huomaa, etteivät kaikki ole ihan sitä mitä sanovat...

Hank Green: Ihan mieletön juttu, Tammi (lokakuu)
Scifi-mysteeri sosiaalisesta mediasta ja julkisuudesta. Miten käy, kun patsasvideon YouTubeen jakaneesta Aprilista tulee somejulkkis ja mitä ovat nuo oudot eri puolille maapalloa ilmestyvät patsaat?

Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille, Otava (lokakuu
Säätyjako sanelee nuorten elämää, eriarvoisuus rehottaa ja tasavaltalaismieliset anarkistit yrittävät murtaa Suomen kuningaskunnan valtarakenteet. Kansa on köyhää, uhraa haltioille ja noituutta harjoitetaan laittomasti. Kun Timin lohikäärme karkaa, tutustuu hän vauraan suvun tyttöön Lynxiin, he ihastuvat ja alkavat tapailla. Ja tämä ei todellakaan miellytä kaikkia...

Nelli Hietala: Elämää eteisessä Miia Martikainen, Karisto (toukokuu)
Maailma pulassa -festareilla tapahtuu, kun Miian ystävä Anna ihastuu Eduardoon. Eduardo suuntaa kuitenkin seuraavalla viikolla Tanskaan ja kun tytöt ovat jo suunnitelleet matkaa, päättävät he yhdistää reitit. Mutta toisin käy ja Miia löytää sykkivien metropolien sijasta itsensä Turun syrjäseuduilta ikuisen ihastuksensa kanssa...

Johanna Hulkko: Suojaava kerros ilmaa, Karisto (syyskuu)
Nörtti Kepa ajattelee, että ihmiset huomaavat vain hänen ylipainonsa. Ahvenamaalla hän kuitenkin tapaa tikkumaisen Huun ja heillä klikkaa heti... Kaunistelematon kuvaus ylipainoisuudesta.

Sanna Isto: Sirpale, WSOY (heinäkuu)
Minjan ihana kolme vapaata viikkoa koiravahtina vaihtuu hurjaan aikamatkaan Berliiniin. Mitä berliiniläisessa talossa oikein on tapahtunut?

Jenny Jägerfeld: Comedy Queen, Otava (syyskuu)
Sashan äiti itketti eläessään ja yhä kuoltuaan. Sasha päättää olla täysin päinvastainen, hän ei itke ja hän ottaa tehtäväkseen naurattaa kaikkia. Kertomus suuresta surusta ja sen käsittelystä.

Mikko Koiranen: Nauhoitettava ennen käyttöä, Myllylahti (elokuu 2019)
16-vuotias Miro ei vieläkään tiedä, kuka hänen isänsä on ja äiti on aina vaan sitä mieltä, että hän on vieläkin liian nuori ymmärtämään niin monimutkaista juttua. Sitten Miro saa käsiinsä kaukosäätimen, jolla pystyy matkaamaan vanhojen videoiden kuvaushetkiin, löytyykö isä vai jotain muuta?

Kirsti Kuronen: Merikki, Karisto (syyskuu)
Ruusu ja Meri ovat olleet pienestä pitäen erottamattomat surusiskot. He ovat tehneet ja nähneet kaiken yhdessä. Mutta kun Ruusu lähtee kesälomalla kuukaudeksi saaristoon, mikään ei enää ole kuin ennen... Herkkä säeromaani.

Hanna Kökkö: Rocky, Rauha ja rakkaus, Mäkelä (elokuu)
Rocky rakastuu outoon Rauhaan ja tutustuu tytön lisäksi myös lasitehtaaseen ja Rauhan suvun tragediaan. Jännittävä ja kihelmöivä dekkari, jossa nuoret selvittävät outoa mysteeriä.

Sari Luhtanen: Isadella – sydän kylmänä, Otava (toukokuu)
Isadellalla riittää erikoisia asioita ja hän pyrkii pitämään matalaa profiilia, eikä aio hankkia kavereita. Miten siis suhtautua tuttavuutta hierovaan Minnaan ja ärsyttävän ihanasti hymyilevään Fairuziin?

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri, Otava (heinäkuu)
Muslimityttö Shirin saa terrori-iskujen jälkeisessä New Yorkissa päivittäin olla ihmisten vihan kohteena. Ainoastaan ova kuori ja breakdance auttaa Shiriä selviytymään. Kun tyttö tapaa koulun koristähden Oceanin, ei hän meinaa millään uskoa sitä, että poika haluaa ihan oikeasti tutustua juuri häneen. Sopivatko heidän maailmansa yhteen?

Tittamari Marttinen: Seksistä selkoa, Avain (syyskuu)
Helppolukuinen tietokirja nuorille seksistä, parisuhteesta ja ihastumisesta.

Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää, Tammi (syyskuu)
Kirja kertoo 12-vuotiaan Ellin näkökulmasta sen, millaista on olla tulisen tasa-arvon puolesta taistelevan ja voimakkaita tunteita herättävän Minna Canthin tytär.

Kimmo Ohtonen: Ikimaa 2 – Kuiskaajien kilta, Otava (heinäkuu)
Kun totuus Oliverin suvusta paljastui, ei mikään ole ollut ennallaan. Nyt Oliver yrittää yhdessä hukkatyttö Kallan ja kuiskaaja-eläinten kanssa pelastaa äitinsä, mutta onnistuuko se vai ajautuuko ystävykset erimielisyyksien takia erilleen?

Christopher Paolini: Kulkuri, noita ja lohikäärme, Tammi (lokakuu)
Vuosi uudelle kotiseudulle muutosta ja Eragon on aivan uupunut. Saphira laittaa pahantuulisen Eragonin etsimään uusia seikkailuja ja kehoittaa tulemaan takaisin vasta kun on paremmalla tuulella. Miten käy?

Jyri Paretskoi: Shell´s angles – viimeinen riskiretki, Karisto (syyskuu)
Ysiluokan kesä, Hanna ja Rudi ovat pienen vauvelin vanhempia ja uudet koulut kutsuvat. Edessä on kuitenkin vielä yksi vauhdikas kesä!

Camilla ja Viveca Sten: Loimut, Otava (lokakuu)
Tuva opettelee merenkansan kykyjä ja on kovin yksinäinen. Sitten tapahtuu kauheita, lautta vajoaa jäihin matkustajat mukanaan. Kaikki sanovat sitä onnettomuudeksi, mutta Tuva on eri mieltä. Meri nimittäin loimuaa pahaenteistä valoa ja vesisäihkyä... Loimut päättää Synkät vedet -jännärisarjan.

Courtney Summers: Sadie, Karisto (lokakuu)
Äiti on jättänyt Sadien ja pikkusiskonsa Mattien omilleen, kun tytöt olivat pieniä. Sadien maailma romahtaa, kun Mattie löytyy murhattuna. Poliiseilla ei ole epäiltyjä, mutta Sadie on varma tappajan henkilöllisyydestä ja hän päättää kostaa, hinnalla millä hyvänsä.

Marja-Leena Tiainen: Rakas Natasha, Myllylahti (syyskuu)
Joelin niin hyvällä mallilla oleva elämä muuttuu, kun hän ihastuu entiseen luokkakaveriinsa Natashaan. Mutta onko suhteella toivoa maailmassa, joka on täynnä salaisuuksia ja valheita?

Riikka Tuohimetsä (Nadja Sumanen): Rambo, selkomukautus, Avain (elokuu)
Koskettava ja ihana kertomus Rambosta, joka kaikesta huolimatta haluaa pelastaa maailman ja äidin ja tehdä siinä sivussa myös roikkumisen maailmanennätyksen.

Helena Waris: Jäänvartija, Otava (elokuu)
Kirja jatkaa Linnunsitojan ja Vedenkehrääjän jännittävää tarinaa. Thom elää Maharin Kuilussa, mutta nappaa eräänä päivänä salatun radioviestin, joka suistaa kaiken raiteiltaan. Kaaos leviää ja Thomin on seurueineen suunnattava asumattomaan pohjoiseen.

Nonna Wasiljeff: Tomupoika, Otava (kesäkuu)
Jatkoa Loukkupojalle. Aaron pakeni loukusta, mutta on päätynyt keskelle Tomuja. Aaronin syvyyden silmä vetää puoleensa outoa väkeä ja herättää pelkoa. Aaronilla on edessä Tomujen kova koulu ja paluu Loukkuun..

Malala Yousafzai: Meidän oli paettava, Tammi (elokuu)
Kymmenen koskettavaa kohtaloa, jotka kertovat mitä pakolaisuus on tyttöjen kokemana yksilötasolla.

Katja Kyllönen / Sivupiiri