Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - kevät 2021

Sivupiiri
30.12.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Otanta kiinnostavista lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on poimittu kevään 2021 kirjakatalogeista. Kuvailutekstit on laadittu kustantajien esittelytekstien pohjalta. Kirjat on listattu tekijän mukaan aakkosiin: ensin lastenkirjat, sitten nuortenkirjat. Kirjakevät 2021 - olemme  valmiita!

 

Lastenkirjallisuus

 

Erfving, Emilia: Roskakasa (Lasten Keskus), maaliskuu


Roskia on kaikenlaisia: vaarallisia, hyödyllisiä, hyväntuoksuisia ja pahanhajuisia. Jotkut roskat aiheuttavat jopa onnettomuuksia. Toisaalta parhaista roskista voi tehdä jotain uutta ja ainutlaatuista, taianomaista ja yllättävää! Lumoava pienten taidesatukirja on suunnattu kaikille luonnon ystäville ja aarteenetsijöille.

 

 

Haig, Matt, kuvitus Emily Gravett: Eevin eläinmaailma (Aula & Co, suom. Sarianna Silvonen), helmikuu

11-vuotiaalla Eevillä on erityinen taito: hän pystyy puhumaan eläinten kanssa. Eevin isä kuitenkin kieltää Eeviä käyttämästä taitoaan, koska se on erittäin vaarallista. Kun paikallisessa eläintarhassa tapahtuu onnettomuus, Eevillä ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja - hänen täytyy pettää isän luottamus ja asettaa itsensä ja monta muuta hirvittävään vaaraan...

 

 

Frantz, Eva: Yön kuningatar (S&S, suom. Anu Koivunen), huhtikuu

Eletään vuotta 1915, ja 12-vuotias Viktor uneksii pääsevänsä pois Helsingistä. Viktorin äiti saa roolin oopperasta, mutta kaikki ei tunnu olevan kunnossa. Kuka on nainen, joka laulaa niin kammottavasti äidin huoneen ulkopuolella? Ja miksi teatterissa sattuu yhtenään erikoisia onnettomuuksia?

 

 

Gravel, Elise: Olga ja täystuhot (WSOY, suom. Aila Herronen), helmikuu

Olga-sarjan kolmas osa! Lapsieläintieteilijä Olgan ja hänen lemmikkinsä Njään elämä muuttui, kun Njäästä tuli äiti. Nyt Olgan kodissa asuu kahdeksan hurmaavan outoa olgamus naurettaviliusta, ja elämä on täynnä melskettä.

 

 

Hautala, Marko, kuvitus Broci: Lauri Luu ja riivattu lukukoira (Haamu), helmikuu


Lauri Luu lukisi jännittäviä kirjoja, jos sellaisia olisi olemassa. Hän tietää kokemuksesta, että niitä ei kuitenkaan ole… vai onko sittenkin? Millaisen kirjan omituinen kirjastonhoitaja Kellari-Ulla Laurille tarjoaa? Ja mitä tehdä, kun kiltti lukukoira alkaa raivoisasti repiä kirjoja ja pitää koko kirjastoa kauhun vallassa?

 

 

Immonen, Helena, kuvitus Nora Surojegin: Näkymätön Milanna (Kumma), maaliskuu


Milanna on ihan tavallinen tyttö, joka nyt vain sattuu olemaan näkymätön. Kaikki muuttuu, kun vastaan tulee Timi, joka jostain syystä pystyy näkemään Milannan. Kun Milanna pääsee vierailemaan mystiseen Näkymättömien kaupunkiin, alkaa uskomaton seikkailu…

 

 

Jaatinen, Sanna (toim.), kuvitus Emmi Jormalainen, Nadja Sarell ja Jonna Markkula: Nuku hyvin – iloisia iltasatuja pienelle (Otava), maaliskuu


Kotimaisten suosikkikirjailijoiden kirjoittamissa, hurmaavissa saduissa seikkaillaan sekä kaupungin sykkeessä että metsän siimeksessä, kohdataan monenlaisia eläimiä ja ihmeellisiä otuksia. 

 

 

Juhani, Teemu: Taskunoita (Otava), huhtikuu

Kun jollakin metsän asukkaalla on pulma, hän kipaisee yleensä Taskunoidan luo. Mutta eräänä päivänä keväinen tuulenpyörre puhaltaa noidan kodin hyrskyn myrskyn ja taikataskut tyhjiksi. Nyt toisten onkin autettava Taskunoitaa, jotta taskut saadaan taas täytettyä.

 

Koskinen, Juha-Pekka, kuvitus Miranda Mord: Gabriel Hullo & aavelaivan arvoitus (Haamu), huhtikuu


Gabriel Hullo on omalaatuinen poika, jolla on ystävinään isoisien aaveet, kenraali Paulus ja merikapteeni Hullo. Kun merimiesisä kertoo iltasadun sijaan tarinan lähiseudulle haaksirikkoutuneesta purresta, joka kulkee kuunvalossa aavelaivana, Kaapo haluaa ehdottomasti tutkia asiaa!
Runomittaan riimitelty tarina kertoo tummiin pukeutuvasta pojasta, joka ei pelkää kummituksia.

Krutsin, Pia, kuvittaja Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties (WSOY), toukokuu


Runokaupungissa ketut skeittaavat ja möröt käyvät kahvilassa!
Kaupunki Kukaties vie lapset seikkailuun runokaupungin kaduille, alikulkutunneleista tornitalojen huipulle.

 

 

Kunnas, Mauri: Pieni pelkojen kirja (Otava), maaliskuu

Melkein kaikkia pelottaa ainakin jokin asia. Joku pelkää pimeää, toinen ukkosta. Mutta kun yksi pelkää hämähäkkejä, toisen mielestä ne ovat maailman suloisimpia olentoja! Pieni pelottavuuksien kirja kertoo asioita pelkäämisestä ja siitä, miten pelon saa pidettyä kurissa.

 

 

Lapidus, Jens, kuvittaja Gustaf Lord: Tillilän liiga, museokeikka (Karisto, suom. Säde Loponen), tammikuu


Jonathanin kanssa samaan taloon muuttaa Zasha, ja pian on pian pystyssä Tillilän liiga - joukko pikkugangstereita hyvällä asialla. Liigan ensimmäinen keikka suuntautuu taidemuseoon, jossa hiippailee hämäräperäisiä tyyppejä. Onnistuuko Tillilän liiga estämään vorojen keljut aikeet?

Lehtoranta, Tiina ja Lauri Otonkoski, kuvittaja Anna Helminen: Kuinka krokotiili kadotti kielensä (Aviador), huhtikuu


Suomen vähemmistökulttuurien kansansatuja alkukielellä ja suomeksi! Kirja sisältää somalinkielisen, kiinalaisen, thaimaalaisen, irakilaisen, vietnamilaisen, arabin- ja kurdinkielisen, albanialaisen, saamelaisen ja venäläisen kansansadun.

Marcero, Deborah: Purkissa, (Kumma, suom. Mari Nurminen), tammikuu


Leevi keräilee purkkeihin erilaisia asioita: niittyleinikkejä, sulkia ja sydämenmuotoisia kiviä. Kun Leevi tapaa Elvin, he päättävät kerätä talteen jotain aivan muuta! Sateenkaaria, meren ääntä ja tuulta juuri ennen lumisadetta. Mitä ystävyksille tapahtuu, kun Elvi perheineen muuttaa pois?

Meggitt-Phillips, Jack: Hirviö ja Helmikki (WSOY, suom. Marja Helanen), helmikuu


511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla asuu hirviö, joka vastineeksi ruoasta toimittaa Ebenezerille nuoruuseliksiiriä. Yhtenä päivänä hirviö kääntää nälkäisen katseensa Helmikin puoleen, mutta tyttö onkin pippurinen tapaus...

 

 

O’Connel, David, kuvittaja Claire Powell: Karkkitehtaan kummitus (Kumma, suom. Annukka Kolehmainen), helmikuu


Archie saa selville, että hän on perinyt isosedältään sekä valtavan kartanon että koko maailmankuulun McArkin karkki ja konvehti -yrityksen. Kun Archie lukee isosetänsä jättämän salaperäisen kirjeen, hän päätyy ratkomaan mysteeriä, jonka tarkoituksena on pelastaa perheyritys tuholta.

Pearson, Jenny, kuvittaja Rob Biddulph: Freddien superihmeellinen seikkailu (Tammi, suom. Kaisa Kattelus), tammikuu


Freddie Yates pitää faktoista. Paitsi siitä faktasta, ettei hänen salainen suunnitelmansa lähteä etsimään biologista isäänsä pysy salaisena. Matkalla kohti Walesia Freddie joutuu kahden ystävänsä kanssa jos jonkinlaisiin yllätystilanteisiin!

Rantala, Heli ja Netta Lehtola: Murtautuja Mauri (WSOY), huhtikuu


Mauri on syntynyt rosvoperheeseen, mutta rikollisuus ei kerta kaikkiaan luonnistu häneltä: poika haaveilee pilvilinnoissaan ja on aina hyvänteossa. Valloittava ja valoisa kuvakirja erilaisuudesta ja oman paikan löytämisestä.

 

Reynolds, Aaron: Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet (Jalava, suom. Kaisa Ranta), maaliskuu


Rex on aina toivonut koiraa. Syntymäpäivänään hän saa viimein vanhemmiltaan…KANAN! Onnettomien sattumusten vuoksi kana jää jyrän alle, Rex joutuu kirotuksi ja hänen huoneessaan alkaa kummitella villieläimiä. Kirja aloittaa trilogian, joka sopii kaikille huumorin, mysteerien ja eläinten (myös kuolleiden) ystäville.

 

 

Robinson, Michelle ja Deborah Allwright: Hirmusisko (Mäkelä, suom. Sinikka Sajama), helmikuu


Eemeli ei suostu lainaamaan leluaan Maiju-siskolle. Hänen mielestään dinot ovat poikien juttu. Mutta sitten hän tapaa HIRMUSISKON... Kun se aukaisee hurjan kitansa, Eemelikin uskoo, ettei tyttösauruksille kannata naureskella. Riimitelty tarina kannustaa tasa-arvoon ja lelujen jakamiseen.

 

 

Rouhiainen, Elina, kuvittanut Kaisa Ranta: Valkeantuoja (Minerva Kustannus), tammikuu


Lasten fantasiakirjasarjan jännittävä aloitus! Nelimaan rauhasta pitää huolen kansojen välinen sopimus, ja kaikki elävät omilla kunnaillaan omien tapojensa mukaan - aina tähän asti. Valkeantuoja on kiehtova ja omaperäisesti kuvitettu fantasiatarina Nelimaan lapsista, jotka joutuvat yhdistämään voimansa, jotta herttuakunnat eivät nousisi toisiaan vastaan.

 

 

Sandström, Tuukka ja Varpu Eronen: Rontti-kissan kummallinen kesä (Avain), helmikuu

Rontti on pieni ja kiltti kotikissa, jolla on taipumusta joutua kummallisiin tilanteisiin. Jännitys huipentuu, kun Rontti-kissa sotkeutuu tahtomattaan taisteluun kansainvälisen nappikauppiaan perinnöstä.

Tapola, Katri, kuvittaja Sanna Pelliccioni: Tervetuloa (Karisto), maaliskuu


Meren keskellä saaressa on pikkuinen sininen talo, joka osaa sanoa tervetuloa! Talo on täynnä tarinoita linnuista ja lentoliskoista, tähdistä, näkinkengistä ja laivoista. Tarinat kutsuvat ihmiset yhteen ja avaavat ovensa, niin kuin ihmiset avaavat toisilleen sydämensä. Viisikielinen kuvakirja kertoo tarinoiden voimasta ja kutsuu välittämään.

 

 

Toivola, Jani, kuvittaja Saara Obele: Poika ja Hame (Otava), tammikuu


Lämminhenkinen kuvakirja siitä, kuinka tärkeää on saada olla oma itsensä. Äidin vaatekaapista pilkottaa punainen hame, jota Roni ei voi vastustaa. Roni tietää, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta kuka on päättänyt, että niin on?

 

 

Tolonen, Tuutikki, kuvittaja Kati Vuorento: Agnes ja huvilan salaisuus (WSOY), maaliskuu


Agnes-sarjan toinen osa! Agnes on perinyt äitinsä kanssa vanhan huvilan, johon liittyy jotain selittämätöntä. Huoneissa leijailee olemattomien kukkien tuoksua ja pianon kansi on aamuisin auki, vaikkei kukaan soita sitä. Ja miksi yläkertaan johtavista portaita kuuluu askeleita?

 

 

David Walliams, kuvittaja Tony Ross: Muru ja melu-elukat (Mäkelä, suom. Raija Rintamäki), helmikuu


Muru-mursu laulelee lakkaamatta. Muiden mursujen mielestä Murun laulu vain kuulostaa AIVAN KAMALALTA. Eräänä päivänä ne eivät enää kestä ja pakenevat etelänavalle. Murun laulun kuulee muuan hirvi. Sekin on yksin, koska pitää niin hirvittävää mölinää. Pian koossa on jo kokonainen kuoro! Melu-Elukoiden maailmanvalloitus alkaa...

 

Nuortenkirjallisuus
 

Acevedo, Elizabeth: Maata jalkojen alle (Karisto, suom. Leena Ojalatva), huhtikuu


Camino ja Yahaira saavat kuulla olevansa sisaruksia, kun heidän isänsä menehtyy lento-onnettomuudessa. Juuri kun he luulevat menettäneensä kaiken isästään, he löytävät toisensa. Isän kuolema paljastaa kipeät totuudet sekä rakkauden, jonka hän jakoi meren kaksin puolin. Terävä romaani surusta, anteeksiannon vaikeudesta ja katkeransuloisista ihmissuhteista.

 

 

Aho, Marja: Lasienkeli (Myllylahti), huhtikuu

Killin elämässä on ongelmia, jotka ovat kokoa XXL. Hän on hukannut itsensä pimeyteen ja yrittänyt itsemurhaa. Siksi hän on psykiatrisessa sairaalassa, osasto koovitosella, etsimässä syitä elää.  Valon ja varjon rajalla kulkeva nuortenromaani kertoo mielen särkymisestä, ystävyydestä ja toivosta.

 

 

Bacon LeeViimeinen ihminen (WSOY, suom. Kati Valli), maaliskuu


Ihmiset ovat hävinneet maapallolta ja sitä asuttavat robotit, joista jokaisella on tehtävä ja tarkoitus. Eräänä päivänä tapahtuu mahdoton: XR-935 tapaa ihmistyttö Emman. Alkaa huima, jännittävä seikkailu, joka etenee mutkien kautta riemastuttaviin oivalluksiin ja ystävyyteen.

 

 

Green, Hank: Loistavan hullu hanke (Tammi, suom. Kaisa Kattelus), huhtikuu


Ihan mieletön juttu -esikoisteoksen jatko-osa on yhtä aikaa vauhdikas scifimysteeri ja pureva yhteiskuntakritiikki, joka uskaltaa kyseenalaistaa ajatuksemme vapaudesta, tulevaisuudesta ja siitä, kuinka suhtaudumme tuntemattomaan.

 

Green, Sally: Maailmojen tulet (Gummerus, suom. Meri Kapari), helmikuu


Savuvarkaat-fantasiatrilogian päätösosa. Kun taistelu ihmisten valtakunnista kohoaa huippuunsa, paholaisten valtakunta paljastaa viimeisen, karmaisevan salaisuutensa. Salaisuuden, jolla on valta muuttaa koko sodan kulku – ja historia – ainiaaksi...

 

 

Haanpää, Päivi (toim.) ja Marika Riikonen (toim.): Likainen tusina - novelleja (ArtHouse), heinäkuu


Likainen tusina tarjoilee kirjon räyhäköitä novelleja, jotka on suunnattu erityisesti nuorille. Kahtatoista novellia kietoo väljästi yhteen likaisuus: se voi tarkoittaa mitä vain likaisesta tunteesta fyysiseen likaan tai rohkeaan aihevalintaan.

 

 

Helminen, Sini: Hurme (Myllylahti), maaliskuu


Seela muuttaa opiskelemaan Helsinkiin ja majoittuu enonsa hautaustoimiston yläkertaan. Opiskelujen ohella hänen pitäisi autella hautauspalveluissa, mutta vainajat eivät ole niin säyseitä asiakkaita kuin hän oli toivonut… Mustankirjava Hurme yhdistelee urbaanin fantasian, kauhun ja romantiikan piirteitä kaikissa sateenkaaren sävyissä.

 

 

Holopainen, Anu: Filigraanityttö (Karisto), maaliskuu


Kaksi asiaa pitää Ennin elämän oikeilla raiteilla: filigraanisormus ja leluhylly, jossa lapsuusvuosien pehmot istuvat aina tietyssä järjestyksessä. Jos järjestys menee sekaisin, Enni uskoo jonkin vaaran uhkaavan häntä itseään tai hänen läheisiään. Rohkea nuortenromaani painajaismaisista mielen koukeroista.

 

 

Luoma, Emma: Perhosten aika (Myllylahti), huhtikuu


Karvaiset, vaaleanharmaat toukat valtaavat Kuopion talo kerrallaan, ja asukkaat häädetään pois tuholaiskäsittelyjen alta. Myös tatuointistudiossa työskentelevä Viima joutuu evakkomatkalle majapaikasta toiseen parhaan ystävänsä Oulan ja tyttökaverinsa Tuikun kanssa. Pian yösijaa on vaikea löytää edes sukulaisten luota menneisyyden salaisuuksien sulkiessa ovia. Kiehtova nuorille aikuisille suunnattu romaani elämän muuttavasta luonnonvitsauksesta, nuorten miesten ystävyydestä ja rakkaudesta kotikaupunkiin.

 

 

Mattila, Riina: Silmät avatessa on edelleen pimeää (WSOY), huhtikuu


Vilja ja Joel ovat erottamattomia. Kun parhaan ystävän mieli muuttuu yhä useammin mustaksi ja vuoroin impulsiiviseksi ja arvaamattomaksi, varmistuu diagnoosiksi F31: kaksisuuntainen mielialahäiriö. Sairaus vie Joelin lopulta kokonaan. Viljan elämän on silti jatkuttava.

 

 

McManus, Karen M.Kaksi voi säilyttää salaisuuden (WSOY, suom. Inka Parpola), helmikuu


Rauhallinen pikkukaupunki on täydellinen piilopaikka salaisuuksille. Sellaisille, joiden suojelemiseksi joku on valmis tappamaan... Echo Ridgessä on tapahtunut aina omituisia asioita: 20 vuotta sitten nuori nainen katosi jäljettömiin, viisi vuotta sitten murhattiin koulun tanssiaiskuningatar. Nyt jälleen joku pilailee koko kaupungin kanssa - tai sitten murhaaja on palannut maisemiin. 

 

 

Michiko Florence, Debbi: Homma hallussa, Keiko Carter (WSOY, suom. Aila Herronen), tammikuu


Keiko, Audrey ja Jenna ovat olleet tiivis ystäväkolmikko jo alaluokilta asti. Yläkouluun menoa edeltävän kesäloman aikana he tuntuvat kasvaneen vastakkaisiin suuntiin, mutta Keiko on päättänyt pitää ystävät yhdessä. Kirjassa puidaan niin ystävyyskriisiä, perhepulmia kuin ensirakkauksien mukanaan tuomia kysymyksiäkin.

 

 

Nurmi, Suvi: Unissamatkaaja (Myllylahti), maaliskuu


Kadonnut äiti. Umpeen muurattu ovi. Suvun vaiettu salaisuus.
Mielikuvitusta kutkuttava tarina pikkukaupungin sisaruksista, jotka saavat tietää olevansa aikamatkaajien sukua. Varhaisnuorille suunnattu teos yhdistää arkitodellisuuteen fantasian ja kauhun kihelmöiviä väreitä.

 

 

Paolini, Christopher: Infinitum, Tähtien meri (Tammi, suom. Ilkka Rekiaro), kesäkuu


Avaruus on täynnä salaisuuksia…
Rutiinitutkimusmatkalla asumattomalle planeetalle tutkija Kira Navárez tekee mullistavan löydön, joka heittää hänet painajaisten ja ihmeiden keskelle ja muuttaa paitsi hänet itsensä, myös koko historian.

 

 

Pettersen, Siri: Rautasusi (Jalava, suom. Eeva-Liisa Nyqvist), toukokuu


Juva inhoaa verenlukijoita. Heitä ylistetään kyvyistään, mutta he ovat vain huijareita, käyttävät hyväkseen ihmisten pelkoja saadakseen itselleen rahaa ja valtaa. Juva tietää tämän varsin hyvin, koska hän on syntynyt verenlukijoiden sukuun. Hän ei kuitenkaan aio koskaan tulla yhdeksi heistä.
Kun Juvan perhettä uhkaavat vardarit, kammottavat olennot jotka eivät vanhene, hän sotkeutuu mukaan kamppailuun verenlukijoiden perinnöstä: synkästä salaisuudesta, joka kerran mullisti koko maailman - ja saattaa tehdä niin uudestaan.

 

 

Reynolds, Jason: Minuutin mittainen ikuisuus (Otava, suom. Niko Toiskallio), helmikuu


Kolme sääntöä: älä itke, älä vasikoi, kosta. Viisitoistavuotias Will on matkalla kostamaan veljensä Shawnin murhan. Ase on hankittu, ja koston ja Willin välissä on enää seitsemän kerroksen hissimatka. Will tietää, kenen on maksettava hengellään Shawnin kuolema ‒ vai tietääkö?

 

 

Simukka, Salla: Matalapaine/Korkeapaine (Tammi), toukokuu


Varpu on aina ollut sivustakatsoja, jolle hiljainen rannikkokaupunki on tuntunut väärältä paikalta. Kesän ei pitäisi tarjota mitään yllätyksiä – mutta sitten Saga kävelee merestä hänen viereensä ja suutelee. Rakkaudessa pitäisi luottaa ja uskaltaa, mutta onko se liian suuri vaatimus?

 

 

Riekkola, Joonas: Silkkomaahan kadonneet (Karisto), tammikuu


Nuorten tieteisseikkailu ympäristökatastrofin turmelemassa Suomessa. Vaaroja kuhiseva Silkkomaa vei Ilveksen vanhemmat. Hän haluaisi lähteä selvittämään näiden kohtaloa ystävänsä Västäräkin kanssa. Kun metsästä löytyy kuollut kyläläinen ja sitten muukalainen nimeltä Aino, Ilves huomaa tilaisuutensa tulleen.

 

 

Silvan, HeidiOperaatio Hardcore Ysäri (Myllylahti), huhtikuu


12-vuotiaan Otson puhelin on huollossa, ja isä haastaa hänet elämään viikon ajan 90-luvun hengessä ilman puhelinta, pelikoneita tai muitakaan teknisiä vempeleitä. Otso ottaa haasteen vastaan, koska ei muutakaan voi, ja houkuttelee kolme kaveriaankin mukaan haasteeseen. Panoksena on maine, kunnia ja mummon lupaama viisikymppinen. Syntyy Operaatio Hardcore Ysäri ja luvattoman paljon hengästyttävää säätöä.

 

 

With, Mikko: Saakelin satanen (Myllylahti), maaliskuu


Uuno asuu äitinsä ja pikkuveljensä kanssa pienellä Pyhäharjun paikkakunnalla. Keväällä hän lopettelee yhdeksättä luokkaa, etsii kesätöitä, välttelee kiusaajia ja uneksii tyttökaverista.
Yllättäen Uuno tempautuu mukaan tapahtumasarjaan, josta ulospääsy tuntuu mahdottomalta. Lopulta ollaan siinä pisteessä, että Uunolla on kolme tuntia aikaa valmistella ja toteuttaa lähikaupan ryöstö yhdessä omaperäisen kaverinsa Heikkisen kanssa.

 

 

Woodson, Jacqueline: Ruskea tyttö uneksii (S&S, suom. Katja Laaksonen), huhtikuu


Jacqueline Woodson kasvoi sekä etelävaltioihin kuuluvassa Etelä-Carolinassa että New Yorkissa ja tunsi olevansa aina vain puolittain kotona. Säeromaanissaan hän herättää eloon lapsuutensa ja nuoruutensa ja kertoo, millaista oli kasvaa Yhdysvalloissa ruskeana tyttönä 1960- ja 70-luvuilla, kun rotuerottelulakien kumoamisesta ei vielä ollut kauan ja kansalaisoikeustaistelu alkoi vähitellen tulla osaksi hänen todellisuuttaan.

 

______________________________________________

Listauksen koonnut kustantajien katalogeista:
Henriika Tulivirta
toimittaja
Sivupiiri

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen: https://uutiskirje.kirjastot.fi/