Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - kevät 2018

Sivupiiri
12.12.2017
On taas aika tehdä katsaus kevään lasten- ja nuortenkirjauutuuksiin. Poiminnat on tehty joulukuussa kustantajien uutuuskatalogeista. Listasta on jätetty pois kaikki sarjakirjojen jatko-osat, joita ilmestyy taas runsain mitoin. Paljon mielenkiintoista on jälleen tulossa ja lukemista löytyy varmasti ihan jokaiseen makuun!
 

Lastenkirjat: 

 
Se on minun
Anuska Allepuz: Se on minun! (Lasten Keskus)
Viisi elefanttia haikailevat samaa herkullista hedelmää, kaikki haluavat sen, mutta kuka siihen ylettyy? Onnistuuko joku itsekkäistä norsuista saamaan hedelmän, vai vetävätkö neuvokkaat hiiret pidemmän korren?
 
 
 
 
 
 
 
 
Aavehevosen arvoitusTapani Bagge & Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus (Karisto)
Mikä on aavehevonen, joka laukkaa pitkin sumuista Helsinkiä tuhoten paikkoja? Poliisi on ymmällään ja kun hevonen hyökkää tavarataloon, jossa Heikin äiti on myyjänä, perustaa Heikki salaseuran nimeltään Apassit. Apassit päättävät ottaa asiasta selvää ja edessä on vauhdikas ja vaarallinen seikkailu. Uuden seikkailusarjan aloitus.
 
 
 
 
 
 
Immu ja Torninvartijat
Marjut Brunila: Immu ja Torninvartijat (Myllylahti)
Yksinäinen Ilmari tapaa salaseuran ja todistettuaan rohkeutensa hän pääsee Klaanin jäseneksi. Alakoululaisille suunnattu, ystävyyden lämmöstä ja erilaisuuden voimasta kumpuava seikkailu- ja kummitustarina, jossa koetaan jännittäviä hetkiä mm. varasliigan ja vuosisata sitten eläneen kummitustytön jäljillä. 
 
 
 
 
 

 

Pikkumuurahaisen jännä päivä
Rasa Dmuchovskiené ja Jocius Gintaras: Pikkumuurahaisen jännä päivä (Minerva)
Tämä kirja pitää otteessaan, sillä kirjaa kirjottaessaan kirjailija luki sitä lapsille ja paranteli aina sitä mukaa, mikäli huomasi, että lasten kiinnostus herpaantuu. Kirja valmistui, kun joka ikinen lapsi kuunteli kirjan aloillaan alusta loppuun saakka. Tarina pienestä muurahaisesta, joka esittää jatkuvasti niin paljon kysymyksiä, että saa lempinimen "Miksimiksi".
 
 
 
 
 
Karhu ja kaniini
Julian Guogh & Jim Field:
Karhu ja kaniini, Karhu ja kaniini – Nakuttava naapuri, Karhu ja kaniini – Ei pöllömpi päivä (Otava)
Helppolukuinen, riemastuttava sarja, jossa on paljon pöllöyttä, ystävyyttä, viisautta tai meteliä.
 
 
 
 
 
 
 
Apinaorkesterin maailmankiertue
Papu Elena Haro: Apinaorkesterin maailmankiertue (Otava)
Apinaorkesteri reissaa maailman metropoleissa bändin maailmankiertueella. Mökä, Acu, Bébé ja Jojo ovat riemuissaan orkesterinsa maailmankiertueesta, joka vie heidät esiintymään mm. klubeille, festareille ja rauhangaalaan. Tiedossa leikkisää apinaenergiaa!
 
 
 
 
 
 
 
Revonpuro
Mervi Heikkilä: Revonpuro (Karisto)
Fantasiaseikkailu, joka sijoittuu keskiaikaistyyppiseen maailmaan. Aijalin saarella elää metsänhaltioita, jääriä, noitia, puolieläviä riivoja ja Pöllöksi kutsuttu villi tyttö sokean äitinsä ja Närhäkkä-korppinsa kanssa. Metsän rauhallista eloa uhkaa kuitenkin kartanoherra Varjottoman rakentama kultamylly. Pöllön on pakko tehdä jotain pelastaakseen metsänsä ja avukseen hän saa Hiiskun ja Matruksen.
 
 
 
 
 

Operaatio myrskypilvi

Jørn Lier Horst: Operaatio Myrskypilvi (Otava)
Norjalaisdekkaristin lasten salapoliisisarjan ensimmäinen osa. Virtakylän leipomosta on kadonnut kaikki hiiva ja karamellitehtaan pakettiauto on varastettu. Avuksi tarvitaan etsiväkaksikko, eli rohkea ja kekseliäs Tilda ja huippufiksu ja tarkka Oliver. Apunaan kaksikolla nuuskuttaa vainukoira Otto.
 
 
 
 
 
 
 
Varjostajat
Maija & Anssi Hurme: Varjostajat (S&S)
Salaperäinen tarina lapsesta sekä pelottavasta ja oudosta, muille näkymättömästä hahmosta, joka kulkee lapsen mukana. Hahmo estää leikkimästä kavereiden kanssa, syömästä ja se pyytää sitä kaikista pelottavinta iltasatua. Antaako hahmo koskaan periksi? Hienotunteinen tarina lapsesta, isästä ja suuresta kaipuusta.
 
 
 
 
 
 
 
Varokaa härkää

Julia Jarman & Lynne Chapman: Varokaa härkää! (Mäkelä)
Ekaluokkalaiset tekevät luokkaretken maatilalle ja kaikilla on niin hauskaa, ettei kukaan huomaa vihaista härkää. Miten käy, kun härkä pääsee vauhtiin ja mihin tarvitaan punaisia pikkupöksyjä? Hauskasti riimitelty tarina vauhdikkaasta luokkaretkestä.

 

 

 

 

Rasseli ja Tuisku

Tytti Karvonen: Rasseli ja Tuisku (Myllylahti)
Hauska, nauruhermoja kutkutteleva tarina hullunkurisesta kesäleiristä, kasvatettavista aikuisista ja vloggaavasta koirasta. Tuiskulla on ankeaa, paras kaveri on Barcelonassa, äiti takkuaa poikaystävänsä kanssa ja isällä on naisystävänsä kanssa vauvaprojekti. Onneksi Tuiskulla on kuitenkin oma koira, sekarotuinen Rasseli, joka vloggaa ja toimii rakkausneuvojana.

 

 

 

Molli ja kumma

Katri Kirkkopelto: Molli ja Kumma (Lasten Keskus)
Ihana Molli ja Pikku Sisu löytävät puutarhasta valtavan suuret jalanjäljet, mutta kuka kumma on jälkien jättäjä? Sitä selvittäessään Molli ja Pikku Sisu joutuvat pohtimaan rohkeutta, ennakkoluuloja, pelkoa ja kuvitelmia. Tarina mustasukkaisuudesta, ystävyydestä ja erilaisuudesta.
 
 
 
 
 
 
 
Kun musti muni mummon
Andrus Kivirähk & Christer NuutinenKun musti muni mummon (WSOY)
Heli Laaksonen on koonnut ja suomentanut Andrus Kivirähkin hullunkurisia ja omalaatuisia tarinoita. Oletko aiemmin kuullut isoäidin nielaisseesta koirasta, matikkanerosta tyynystä, huijarikammasta tai merihätään joutuneesta mandariinista?
 
 
 
 
 
 
 
Löytöretkeilijät 1- kätketty ovi
Adrienne Kress: Löytöretkeilijät 1 - Kätketty ovi (Otava)
Sebastianin elämä muuttuu, kun hän törmää outoon kerhoon. Kerhossa kokoontuvat suurimmat seikkailijat ja tutkimusmatkailijat ja Sebastian palkataan kerhon apupojaksi. Kerholla on kuitenkin omat synkät salaisuutensa, ja totta kai eräät tahot ovat valmiita mihin tahansa selvittääkseen ne. Sebastian oppii, että jos haluaa elämäänsä jännitystä, joutuu joskus niskuroida ja ottaa riskejä.
 
 
 
 
 
 
Jenna Kunnas ja Noora KunnasHämärävaarit (Otava)
Hämärävaarit asustelevat kirjahyllyjen takana, mutta nyt vaareista vanhin on kadonnut. Etsintä vie huikeisiin seikkailuihin mm. kummitusjunaan, ilmapallotehtaaseen ja muurahaiskarhujen luo.
(Ei vielä kansikuvaa saatavilla)
 
Toivoisin että asuisin kuussa
Marjatta KurenniemiSanna Mander ja Ismo Loivamaa (toim.): Toivoisin että asuisin kuussa (WSOY)
Huikea sukellus Marjatta Kurenniemen tuotantoon, juhlakirjaan on koottu yli kymmenen satua ja runoa ja se on pullollaan runojen rajatonta riemua ja satujen lumoa. Mukana mm. Satu pöyhkeästä voikukasta, Jäähiisi ja Maaemonen, Kaksi kukkopilliä ja Vattumadon talo.
 
 
 
 
 
 
 
Hilkka Liitsola: Herra Lumpeenkukka ja neiti Kuusenkerkkä (Mäkelä)
Lastenromaani itsensä hyväksymisestä juuri sellaisena kuin on. Miten käy kun epävarma ja säännöistä erittäin tarkka herra Lumpeenkukka ja omalaatuinen neiti Kuusenkerkkä kohtaavat ja ystävystyvät? Viehättävä tarina on yhdistelmä mennyttä ja nykyisyyttä.
 
Surunsyömä
Petja Lähde & Matti Pikkujämsä: Surunsyömä (Karisto)
Surunsyömä on tauti, joka voi johtaa zombiksi muuttumiseen. Pentin äidin kuoleman jälkeen isä sairastui tuohon tautiin ja Pentilläkin on erilaisia ongelmia. Ainoa, joka voi Penttiä auttaa on isä, mutta hän on surunsyömän kourissa. Kesäloman alussa Pentti juonii isän kanssaan mökkilomalle, josko siellä asiat alkaisivat selvitä. Löytääkö Pentti isän sairauteen lääkkeen, että isä voisi vuorostaan auttaa Penttiä?
 
 
 
 
 
Digiekomopo
Janne Mäkitalo: Digiekomopo (Myllylahti)
Kalevalasta modernisoitu loruseikkailu, jossa kehitellään uskomaton kulkupeli, digiekomopo. Pate ja Nupa löytävät metsästä laitteen, josta kehittelevät itselleen uskomattoman kulkupelin, jonka nimeävät digiekomopoksi. Pojat pitävät laitteen salassa, mutta sitten naapurin tytöt Elsa ja Liisi sattuvat kuitenkin pölähtämään paikalle. Piilottelu ei onnistu ja pojat ystävystyvät tyttöjen kanssa. Laite kiinnostaa myös muita, erityisesti kieroa Pekua. Kuinka lasten ja laitteen käy? 
 
 
 
 
Pirkko Punarinta ja kadonnut polkupyörä
Eppu Nuotio ja Saara Vallineva: Pirkko Punarinta ja kadonnut polkupyörä (Bazar)
Pienen pienessä saaressa on pienen pieni kylä, jossa asuu Pirkko Punarinta ja muita pikkulintuja. Pirkko tykkää tuulisista päivistä mutta vielä enemmän auringonpaisteisista päivistä, sillä silloin hän voi pyöräillä sydämensä kyllyydestä. Mutta nyt Pirkko Punarinnan pyörä on kadonnut, missä se mahtaa olla? Kirjan kuvituksena on Saara Vallinevan valokuvat rakentamistaan pienoismalleista. 
 
 
 
 
Eemun tarinoita 1 - musta tulee sankari
Maarit Nurmi: Eemun tarinoita 1 – Musta tulee sankari (Myllylahti)
Lämminhenkisen kirjasarjan aloitus. Eemu saa pikkuveljen ja yrittää kirjoittaa vauva-ajan tärkeitä asioita ylös, sillä eihän veli niitä itse voi muistaa. Mutta vauvalle tuntuu tapahtuvan niin vähän, että Eemu päätyy kirjoittelemaan omista kokemuksistaan.
 
 
 
 
 
 
 
Eino ja suuri possukysymys
Antti Nylén & Ilja Karsikas: Eino ja suuri possukysymys (Otava)
Eino saa lahjaksi possun, joka on kaikkea muuta kuin tavallinen possu. Possu osaa puhua, ajatella ja sillä on kovin kummallinen pyyntö: se haluaa tulla syödyksi! Kuka syö ja mitä, voiko jotkut eläimet olla ruokaa ja toiset ystäviä? Siinäpä sitä riittää Einolla pohdittavaa.
 
 
 
 
 
 
 
Lasilapset
Kristina OhlssonLasilapset (WSOY)
Dekkareistaan tunnetun Kristina Ohlssonin ensimmäinen lastenkirja avaa jännitystrilogian. Billie ja äiti muuttavat uuteen kotiin, mutta jotain kummaa on tekeillä, sillä tuntuu kuin talo haluaisi peloitella heidät pois sieltä. Billie tutustuu kavereidensa kanssa talon historiaan, joka paljastuu kovin synkäksi, niin synkäksi, että Billie haluaa muutta pois ja pian! 
 
 
 
 
 
 
Meidän piti lähteä
Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä (S&S)
Tarina perheestä, jolla ensin kaikki on hyvin, mutta sitten alkaa sota ja on lähdettävä pakoon. Edessä on pitkä matka, ennen kuin uusi koti löytyy. Sanaton kuvakirja, johon kukin lapsi voi itse tai yhdessä vanhempiensa kanssa luoda oman tarinan omien kokemusten pohjalta. 
 
 
 
 
 

Koiramies

Dav PilkeyKoiramies (Tammi)
Kapteeni Kalsarin tekijän uusi supermies-sarjis, paras ja hulvattomin koirapäisestä poliisista kertova kirjasarja. Kaikki sai alkunsa Ernon ja Huukon ihka ensimmäisestä sarjakuvasta, Koiramiehestä. Nyt tarjolla nelivärinen, täyspitkä sarjis Koiramiehestä. Kirjan lopussa ohjeet myös Koiramiehen ja Petey-kissan piirtämiseksi.
 
 
 
 
 
 
Näkymätön vihje
Sarah Rubin: Näkymätön vihje (Otava)
Mysteerejä ratkoo matikkanero ja etsivä Alice Jones. Tohtori Learner kehitteli parhaillaan näkymättömyyspukua ja nyt hän katoaa lukitusta huoneesta. Keksikö hän puvun jo vai onko kyse kenties jostain paljon vaarallisemmasta? Alicella on edessään uransa kinkkisin tapaus..
 
 
 
 
 
 
 
Nukkumatin vastaisku
Leila Saarivirta: Nukkumatin vastaisku (Otava)
Huippuhahmot-äänestyksen tulos järkyttää Nukkumattia, hän on nimittäin pudonnut kauas kärjestä. Edellä ovat Joulupukki, Hammaskeiju ja jopa Tonttu Toljanteri, jotain on asialle tehtävä! Bloggaava, tubettava ja somettava Nukkumatti tekee vastaiskun ja muistuttaa itsestään ja unen tärkeydestä.
 
 
 
 
 
 
 
Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa
Maami Snellman: Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa (Myllylahti)
Veikeä ja vauhdikas tarina norjalaisen metsäkissan eriskummallisesta seikkailusta. Jaakko Enkeli Lentokenttä päättää ottaa hatkat, kun kuulee joutuvansa kissakotiin perheen lomamatkan ajaksi. Kukapa sellaiseen nyt haluaisi! No, edessä on hurja reissu ja eipä se koti löydykään niin helposti, kun koti-ikävä iskee.. Löytyykö katti ennen lomalennon lähtöä?
 
 
 
 
 
 
Uneton jänö
Nora Surojegin: Uneton jänö (Minerva)
Jänöä ei nukuta ja niinpä se alkaa miettiä että missä uni piileksii ja miten sen saisi tulemaan Jänön päähän. Onko uni kuussa, vai varpaassa ja miten sen löytäisi? Hauska kertomus Jänön mielikuvituksellisesta matkasta unten maille. 
 
 
 
 
 
 
 
Nevermoor
Jessica Townsend: Nevermoor (Otava)
Tarina ja maailma, jonka kaltaista ei ole. Morrigan on kirottu kuolemaan yhdentenätoista syntymäpäivänään. Mutta sitä ennen merkillinen mies vie hänet kaupunkiin nimeltään Nevermoor. Edessä on koe, jossa sadat lapset pyrkivät Nevermooria hallitsevan taikajärjestön jäseniksi. Mutta kuinka voi läpäistä kokeen, jos ei löydä itsestään mitään erityiskykyä?
 
 
 
 
 
 
Koulussa on käärme!
David Walliams ja Tony Ross: Koulussa on käärme! (Mäkelä)
Opettaja Välkky järjestää lemmikkipäivän ja niinpä kouluun tuodaan kissoja, koiria, gerbiilejä ja ...valtava pyton! No, Peppiina-pyton on ihan mukava matelija, mutta rehtori Kurppa (ei pidä eläimistä, eikä itse asiassa lapsistakaan) on eri mieltä.
 
 
 
 
 
 
 
Maailman rikkain poika
David WalliamsMaailman rikkain poika (Tammi)
Järjettömän ja käsittämättömän rikkaalla Joe Spudilla on lähes kaikkea mitä voi toivoa. Mutta yksi ja se kaikista tärkein puuttuu, ikioma ystävä. Hienostokoulussa häntä vain kiusataan, syynä se, että perheen omaisuus on luotu Puhto-peppu-vessapaprulla. Uudessa koulussa kukaan ei kuitenkaan tiedä Joen rikkauksista ennen kuin helikopteri tuo unohtuneita läksyjä..
 
 
 
 
 
 
Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa
Johanna Venho & Hanneriina Moisseinen: Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa (Karisto)
Kariston kuvakirjakilpailun voittajateksti. Tanja sanoo, että kaikki kirjoittavat itse runon, jossa on riimit. Amir ei tiedä, mitä ovat riimit ja kielikin on vieras ja omituinen. Miten Amir pääsee kirjoittamisen alkuun, kun vieraaseen kieleenkään ei oikein saa otetta?
 
 
 
 
 
 
Iltahetki
Monica Vikström-Jokela, Mari Torri-Tuominen ja Terese Bast: Iltahetki (Lasten Keskus)
Kirja sisältää iltahetkien erilaisiin tunnelmiin sopivia tekstejä, tekemisiä ja rauhoittumisia. Kymmenen erilaista iltapakettia kymmenen erilaisen lapsen ympärille kymmeneen erityyppiseen tunnelmaan. Mukana cd-levy, johon on koottu kaikki kirjan laulut.
 
 
 
 
 
 
 
 

Nuortenkirjat:

 
Viallinen
Cecelia Ahern: Viallinen (Gummerus)
Celestine North elää täydellistä elämää, hän on kunnollinen, suosittu ja hänen poikaystävänsä on sydäntäläpättävän ihana, arvostetun perheen poika. Sitten tulee päivä, kun Celestine rikkoo Killan sääntöjä ja joutuu kärsimään seurauksista. Hänestä voi tulla Viallinen yhteiskunnassa, jossa on vain kahdenlaisia ihmisiä, Täydellisiä ja Viallisia.
 
 
 
 
 
 
Lohikäärmekesä
Maria Autio: Lohikäärmekesä (Karisto)
Peruskoulun jälkeinen kesä, Sinna joutuu pettymään koulupaikkaansa kun Tuisku taas pääsee haluamaansa lukioon. Sinna päätyy kaupugin reunamilla majailevan yhteisön pihapiiriin ja tutustuu Samueliin, joka alkaa houkutella Sinnaa mukaan yhteisön tilaisuuksiin. Samaan aikaan Tuisku käy läpi kuolleen äitinsä tavaroita ja löytää yhteyden samaan yhteisöön. Mikä on tuo Aurinkopiiriksi kutsuttu yhteisö?
 
 
 
 
 

Mitä tytön täytyy tehdä?

Holly Bourne: Mitä tytön täytyy tehdä? (Gummerus)
Lottie on saanut tarpeekseen vanhempien painostuksesta, huonojen asioiden tapahtumisesta hyville ihmisille ja ennen kaikkea siitä, mitä kaikkea joutuu kestämään vain siksi, että on tyttö. Lottie päättääkin aloittaa feministisen vallankumouksen, kuukauden mittaisen vlogi-projektin, jolla nostaa esiin jokaisen kohtaamansa seksismin ilmentymän. Onnistuuko Lottie projektillaan muuttamaan asioita ja onko ylipäätään helppoa taistella niiden asioiden puolesta, joihin uskoo?
 
 
 
 
 
Sarah Crossan: Yksi (S&S) 
Teini-ikäisen siamilaiset kaksoset Grace ja Tippi ovat yhtä, mutta toivoisivat enemmän kuin mitään muuta, että heidät nähtäisiin olevan erilliset, yksittäiset ihmiset. Proosarunon muotoon kirjoitettu romaani identiteetistä, sisaruudesta ja rakkaudesta. 
 
Mirror, mirror
Cara Delevingne & Rowan ColemanMirror, Mirror (WSOY)
"Ystävä, rakastaja, uhri, petturi - mitä näet, kun katsot peiliin?" Supertähti, malli ja näyttelijä Cara Delevingnen esikoisromaani identiteetistä, ystävyydestä sekä ulkokuoren petollisuudesta. Bändinsä Mirror, Mirror antaa turvaa ja mahdollisuuden olla oma itsensä sopeutumattomille Redille, Leolle, Roselle ja Naomille. Sitten Naomi löydetään Thames-joen saastasta, puolikuolleena. Mikä on totuus, itsemurhayritys vai jotain muuta?
 
 
 
 
 
Emilia Kent - runotytön tarina jatkuu
Vilja-Tuulia Huotarinen & Satu KoskimiesEmilia Kent – runotytön tarina jatkuu (WSOY)
Kahden Runotyttö-kirjojen fanin näkemys Runotytön tarinan jatkosta, kunnianosoitus ja samalla jatko-osa Runotyttö-kirjoille. Miten kävi Emilian uran, entäpä millaista hänen elämänsä on taidemaalari Teddy Kentin vaimona?
 
 
 
 
 
 
 
Yksi kevät
Laura LähteenmäkiYksi kevät (WSOY)
Suomen sisällissota 1918. Viisi tyttöä, tulisieluinen Linda, hiljainen Katri, pehmeä Aada, jännitystä etsivä Jenny ja Bea, joka ymmärtää parhaiten ympärillä tapahtuvat asiat. Tytöt taistelevat punaisten riveissä, ilman kokemusta ja koulutusta hoitamassa haavoittuneita. Mikä ensin kuulostaa seikkailulta, voi todellisuudessa olla vain vakavaa ja kauheaa. Viiltävä ja koskettava kuvaus viiden tytön kohtalosta yhtenä kauheana keväänä.
 
 
 
 
 
Heittäydy, jos uskallat
Estelle Maskame: Heittäydy, jos uskallat (Gummerus)
MacKenzie Rivers on vahva, rento ja pelkäämätön. Näin ainakin kaikki muut luulevat. Mutta kyllä MacKenzie pelkää, nimittäin menettämistä. Hän tietää, millaista on menettää joku läheinen ja millaiset jäljet se jättää. Jaden Hunter ei voi ymmärtää, miksi hänen vanhempansa kuolivat, miksi ystävät eivät enää vitsaile hänen seurassaan ja miksi MacKenzie on nykyään niin etäinen? Ja eräänä iltana MacKenzie ja Jaden kohtaavat jälleen.
 
 
 
 
 
Taikuri ja taskuvaras
Anniina MikamaTaikuri ja taskuvaras (WSOY)
Kuvittajan ja kirjailijan esikoisromaani aloittaa maagisen trilogian, josta ei puutu jännitystä, juonittelua ja taikatemppuja. Kadulla asuva Mina ja nuori taikuri Tom tapaavat Helsingissä talvella 1890. Menneisyyden selvittämättömät asiat sotkevat kummankin elämää ja pian nuoret joutuvat juonittelun pyörteeseen ja hurjaan ajojahtiin, josta selviytyy vain rohkeudella. 
 
 
 
 
 
 
Ikimaa - soturin tie
Kimmo Ohtonen: Ikimaa – soturin tie (Otava)
Fantasiatrilogian aloitusosa. Jännittävä tarina pohjoisimman maan pohjoisimman kylän Oliverista ja Ikimaan Kallasta. Pohjoisimman maan pohjoisimmasta kylästä katoaa nainen ja Oliver lähtee etsimään äitiään tukenaan Jätti-karhu. Ikimaan Kalla haaveilee vapaudesta, elämästä muurien takana. Kalla ja Oliver ovat he, joiden hartioilla lepää toivo, kun aarniokansaa pelastetaan tuholta.
 
 
 
 
 

Virityksiä

Jukka-Pekka Palviainen: Virityksiä (Karisto)
Valtteri loukkaantuu paetessaan viritetyllä mopollaan poliisia. Sairaalassa samaan huoneeseen sattuu Einari, joka kertoilee sota-ajan juttuja. Einarin lapsenlapsi Amanda saa vlogiinsa vaivoikseen häirikön ja pyytää Valtteria apuun. Mutta mitä kaikkea häirikköä jäljittäessa paljastuukaan?
 
 
 
 
 
 
 
Siri Pettersen: Kupla (Jalava)
Kine on orja, jonka arki pyörii aina samaa rataa. Pakko herätä, pakko mennä kouluun, pakko päntätä, pakko kestää pilkkanimeä, pakko juoda kevytmaitoa ja pakko laulaa nolossa joulukuorossa. Kaikki on tyhmää, kunnes hän löytää lasipallon, jonka sisällä on riepunukke. Pallo kasvaa kuplaksi, jonne voi mennä sisään. Lopultakin Kinellä on avain vapauteen!
 
Paimenen kruunu
Terry Pratchett: Paimenen kruunu (Karisto)
Pratchettin viimeiseksi jäänyt teos käsittelee maailman muuttumista, mies- ja naisenergiaa, rakkautta maahan sekä vallan ja vastuun teemoja. Liitumaan virallinen noita Tiffany Särkynen päätyy noitien johtajaksi. Suuri kunnia, mutta todella rankka homma ja onneksi Tiffany saa apua Geoffreyltä, joka haluaa miesnoidaksi! Tiffanylla, Geoffreyllä, Geoffreyn viisaalla vuohella ja Vapailla pikkumiehillä riittää hommaa, kun psykopaattiset haltiat hautovat kostoa..
 
 
 
 
 
 
Philip Pullman: Vedenpaisumus (Otava)
Uusi sarja Lyran kirjat 1 vie Universumin tomu -trilogian edeltävään aikaan. Luostarin sisaret ovat ottaneet suojiinsa vauvan, johon 11-vuotias Malcolm kiintyy auttellessaan luostarin askareissa. Lyra-vauvaan tuntuu kuitenkin liittyvän jotain salaperäistä ja vaarallista.. 
 
Tyttösi sunMeredith Russo: Tyttösi sun (Karisto)
Amanda Hardy on korjannut sukupuolensa ja joutuu koulukiusaamisen takia vaihtamaan kotikaupunkiaan ja lukiota. Uudessa koulussa hän päättää salata taustansa ja keskittyä opiskeluun. Uusiin koulukavereihin tutustuessaan Amanda huomaa, että muillakin salaisuuksia ja sitten hän tutustuu Grantiin, jonka kanssa haluaisi jakaa kaiken. Mutta onko se mahdollista, ymmärtäisikö Grant?
 
 
 
 
 

Senttu ja isosedän haamu

Hanna van der Steen: Senttu ja isosedän haamu (Karisto)
Senttu ja Bubba on kaksikko, jolle sattuu ja tapahtuu. Eräänän päivänä he löytävät Sentun kodin ulkorakennuksesta Sentun isosedän haamun ja keksivät heti, että haamun voi ottaa hyötykäyttöön! Kirja aloittaa uuden hyväntuulisen ja vauhdikkaan nuortensarjan. 
 
 
 
 
 
 
 
SilmänkääntötemppuLaura Suomela: Silmänkääntötemppu (Karisto)
Alma ja Sofia ovat parhaat kaverukset. He tietävät toisistaan kaiken ja kertovat toisilleen kaiken. Mutta mitä tehdä, kun näkee jotain, mitä ei todellakaan olisi halunnut nähdä? Alma on ison pulman edessä, kertoako stressaantuneelle Sofialle, joka ehkä hajoaa sitten lopullisesti? Vai onko parempi suojella Sofiaa ja olla hiljaa? Koukuttava nuortenromaani salaisuudesta, oikean ja väärän erottamisesta ja perhe-elämän tsunameista. 
 
 
 
 
 
Saari
Veera SalmiSaari (Otava)
Ravisteleva kirja Korjaamosta, kaukaisesta saaresta, oudoista katoamisista, hylätyistä, orvoista, pölyisistä radanvarsista ja pimeistä ullakoista. Kirja unelmasta, että huominen tulee ja on vielä eilistä parempi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beta - sensored reality 1
Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Beta – Sensored Reality 1 (Tammi) 
Pelimaailmaa, scifiä ja historiaa yhdistelevä tarina vie vuoteen 2117, jossa ilmastonmuutos on todellisuutta ja mm. mereen vajonneesta Helsingistä on tullut niin Pohjolan Venetsia kuin myös peliteollisuuden mekka. Bug joutuu muuttamaan Helsinkiin. Koulu ei kiinnosta mutta pelit taas sitäkin enemmän ja eräänä päivänä videopeli-lohikäärme kutsuu Bugin betatestaajaksi keskiajan Japaniin sijoittuvaan ninjapeliin. Mutta mihin se Bugin viekään..
 
 
 
 
 
LoukkupoikaNonna Wasiljeff: Loukkupoika (Otava)
Loukku on vankila, jota Tomut hallitsevat. Aaron on elänyt koko elämänsä Loukussa ja selvinnyt siellä pysyttelemällä näkymättömänä. Mutta kun eräänä päivänä Loukkuun tuotujen veljesten pakosuunnitelmat menevät täysin pieleen, joutuu Aaron valitsemaan: vaarallinen vankeus vai Tomuja vilisevä Toinen taso?
 
 
 
 
 

 

Kyläkaukalon lupaus
Kalle Veirto: Kyläkaukalon lupaus (Karisto)
Jonne Susi, tuo pohjoisen lahja etelän kaukaloille aikoo valloittaa etelän kaukalot ja hallit. Töitä on tehty vuosikaudet, luistelu on hallussa ja lämäri aivan hurja tykki. Mutta yksi ongelma on, tuo vuosien kokemus on hankittu veteraanien höntsävuoroilta. Miten siihen suhtautuu junnuseura, onko untuvikko heidän silmissään tähti vai tumpelo? Kirja aloittaa uuden lätkäkirjasarjan.  
 
 
 
 
 
 
Aurinko = tähti
Nicola YoonAurinko = tähti (Tammi) 
Natasha uskoo tosiasioihin ja tieteeseen, ei mihinkään toteutumattomiin unelmiin eikä kohtaloon. Sitten hän tapaa Danielin. Kaikki kaikessa -hittikirjan kirjoittajan toinen romaani, jossa kaksi nuorta kohtaa toisensa New Yorkissa ja huomaa, että jotain poikkeuksellista voisi kohtalolla olla tarjolla.
 
 
 
 
 
 
 
 

Tietokirjat:

 
 
Tubettajan käsikirja
Roni Back & Ville Kormilainen: Tubettajan käsikirja (Otava)
Kaikki mitä haluat tietää tubettamisesta. Käytännön vinkkejä, asiallista faktaa ja Suomen ykköstubettajien kokemuksia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Suomen lasten majakkakirja
Raili Mikkanen ja Sirkku Linnea: Suomen lasten majakkakirja (Minerva)
Viehättävä, kiinnostava ja mielikuvitusta ruokkiva tietokirja ja samalla myös humoristinen kertomus ystävyydestä. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pelastetaan Itämeri
Johan Tell & Iiris KalliolaPelastetaan itämeri (WSOY)
Nuorille suunnattu tietokirja, joka opastaa kuluttamaan ja elämään niin, että alueen ainutlaatuinen luonto voisi paremmin. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Katja Kyllönen | Sivupiiri
 

Ajankohtaista Sivupiirissä