Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2023

Sivupiiri
6.11.2023

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2023 on julkistettu. Valitsijalautakunnan muodostivat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen (puheenjohtaja), toiminnanjohtaja Asta Boman ja koulukirjastonhoitaja Olli Rantala. Palkinnon saajan valitsee 29. marraskuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa muusikko ja taiteilija Herra Ylppö. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.
 
Ehdokkaat ja raadin perustelut:
 
 
Jukka BehmIhmepoika Leon (Tammi)
"
Teos vie lukijan suuren maailman futiskentille Englantiin. Kirja on kuvaus ystävyydestä ja juuretto­muudesta sekä kilpa- ja huippu-urheilun raadollisuudesta. Teos on täynnä mestarillisia juonen­käänteitä, upeita henkilöhahmoja ja jännittäviä pelitilanteita. Kirjassa todellisuuden päällä on sopiva kerros taikapölyä ja toivoa. Kirja pitää otteessaan myös lukijan, jonka on vaikea asettua tekstin ääreen."
 
Ted Forsström & Åsa Lucander: Snälla Stella, sluta skälla! / Hissun kissun, Hilja! (Förlaget / Etana Editions) Suomentaja Johannes Ekholm
"Kirjassa arki-illan satuhetki lähtee koiran haukun myötä laukalle. Kuvituksen ilmeikkyys ja sävymaailma tekevät vaikutuksen ja kieli on pullollaan villejä riimejä ja yksityiskohtia, joissa fantasia ajaa arjen yli. Teoksessa arki-illan rauha ja kaaos vuorottelevat nauruhermoja kutkuttavalla tavalla. Teos takaa hauskan lukuhetken molemmilla kielillä."
 
Magdalena Hai: Sarvijumala (Otava)
"
Romaani kuvaa elämänvaihetta, jossa yksi elämä päättyy ja uuden pitäisi alkaa, mutta mikään ei ole ennallaan. Kirjassa nuorten maailma luodaan taidokkaasti ja teoksen dynaaminen rakenne sekä yllätyksellisyys säilyvät loppuun asti. Pieneen sivumäärään on vangitsevalla tyylillä luotu useita juonenkäänteitä, tasoja ja tunteita. Teos sisältää kauhua, syyllisyyttä ja vetoavaa symboliikkaa dramaattista kansikuvaa myöten. Se on aito nuortenromaani."
 
Anna Elina Isoaro & Mira Mallius: Kaksi tätiä nimeltä Veera (WSOY)
"
Kirja kuljettaa keittiön pöydästä erilaisten ihmisten koteihin ja elämään. Tarina on fantastisen oivaltava ja polveileva, mutta samalla selkeä. Kieli on elävää ja kaunista. Teoksen kuvamaailma on omaperäinen ja irrotteleva, sommittelut ovat hienoja ja sävykokonaisuus on kaunis. Myös taitto ansaitsee kiitosta, jokainen aukeama on pohdittu kokonaisuus. Teos on rakentava ja ajatuksia herättävä lukukokemus."
 
Sanna Isto: Näkymättömät (Tammi)
"
Teos luo pitsihuviloista ja pöllyävistä hiekkateistä rakentuvan maiseman, jossa kesälomaa on vietettävä läheisten kanssa. Kirjassa kevyt fantasian peitto levittyy arjen tapahtumien päälle.  Teos on upea ja yllätyksellinen kuvaus nähdyksi tulemisen tarpeesta sekä perhe- ja sisarussuhteiden kipukohdista. Taidokas teksti luo lähes elokuvallisen maailman samalla, kun teksti eri tasojen ja symboliikan avulla puolustaa paikkaansa nimenomaan kirjana."
 
Meri Korpela & Aleksi Korpela: Peloton Peltohiiri – Lumilabyrintti (Otava)
"
Tarina kuljettaa lukijan lumiseen metsään. Teoksen kuvitukset ovat taianomaisia ja lumoavia, lukija pääsee valloittavien hahmojen matkassa niin maan alle kuin yläilmoihin ja voi tuntea lumen ja pakkasen ihollaan. Kirja kumartaa tekstin ja kuvituksen tasolla satukirjallisuuden perinteelle uudistaen sitä hienovaraisesti. Teoksen kohderyhmä on laaja, koska sen tarina avautuu sekä pienelle että isolle lukijalle."
 
 
---
 
Lisätietoja: Kirjasäätiö - Lasten- ja nuortekirjallisuuden Finlandia
 

Henriika Tulivirta / Sivupiiri