Kesälukemista nuorille 2020

Kirjahylly

15 kirjaa

1.6.2020
|Kaikki kirjahyllyt

Tuttuun tapaan Sivupiiri vinkkaa kesälukemista nuorille moneen makuun. Listalla 15 toimittajan suosikkia vuoden 2020 tähän mennessä ilmestyneistä (ja luetuista) nuorten- ja nuorten aikuisten kirjoista.

Sarah Crossan: Kuunnousu (S&S)
Yksi puhelu ja Joen maailma muuttuu. Veli Ed tuomitaan kuolemaan ja kun tuomion täytäntöönpano lähenee, lähtee Joe veljensä lähelle viimeiseksi kesäksi. Sydäntäsärkevä, pakahduttavan pysäyttävä ja taatusti itkettävä säeromaani Kuunnousu.

Juno Dawson: Mallikappale (Gummerus)
Jana Novak singahtaa suoraan mallimaailman huipulle, mutta se maailma onkin kaikkea muuta kuin hohdokasta ja helppoa elämää. Koukuttava, vetävä ja viihdyttävä, ahmittava yhdellä istumalla.

Siiri Enoranta: Kesämyrsky (WSOY)
Ihastusta, tyrmistystä, arvoituksia, valheita, kesän viettoa ja jengitouhuja. Tenhoava kieli, kesäinen ja tiivis tunnelma.

Magdalena Hai: Kuolleiden kirja – paluu Uhriniituntakaiseen (Karisto)
Kauhunovellikokoelma, jossa mm. matkataan viimeisellä bussilla. Uskallatko kokeilla?

Elina Kilkku: Ihana tyttö (Bazar)
Ahdistava, raastava, vangitseva tarina rakkauden ja unelmien janosta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kim Liggett: Armonvuosi (Karisto)
Kaikilla tytöillä on edessään armonvuosi, aika jona tytöt karkoitetaan erämaahan puhdistautumaan. Vuoden aikana tytöt tulevat saalistetuiksi, kuolevat tai selviytyvät ja palaavat taiasta vapaana, joko vaimoksi tai eritasoisiin töihin. Synkkä feministinen dystopia. 

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset (Otava)
Millainen on Amerikka, joka onkin kuningaskunta ja miltä tuntuu tytöstä, josta kasvatetaan isänsä seuraajaksi sitä ihka ensimmäistä kuningatarta? Erittäin viihdyttävä kuninkaallisiin kiemuroihin vievä kirja.

Karen M. McManus: Yksi meistä on seuraava (WSOY)
Vangitseva jännäri, jossa selvitellään karseaa peliä, uhkauskirjeiden lähettäjää ja nuoren miehen kuolemaa. Kannattaa lukea ensin Yksi meistä valehtelee, jos vielä lukematta.

J. S. Meresmaa: Dodo (Myllylahti)
Tiivis, kauniskielinen ja ahmittava säeromaani Dodo on raikas, soljuva ja suloinen.

Anniina Mikama: Tinasotamiehet (WSOY)
Taikuri ja taskuvaras -trilogian toiminnantäyteinen lopetus vie Lontooseen ja palataan jatkamaan Tomin ja Minan tarinaa. Kirjan kerronta ja kieli on niin huikeaa, että tuntuu kuin olisi itsekin mukana paikan päällä tapahtumien keskipisteessä. Kannattaa lukea myös Taikuri ja taskuvaras & Huijarin oppipoika, jos vielä lukematta.

Jukka-Pekka Palviainen: Hanaa, Kosonen (Karisto)
Kaapo ostaa mopon, mutta jo samana iltana se varastetaan. Mutta millainen varas käyttää auton peruutustutkaa pöllintäreissulla ja kenet Kaapo saa avukseen tuon törkeän rikoksen selvittelyyn? Lyhyt ja letkeä lukupala.

Sanna Pelliccioni: Haikuja räjähtäville sydämille (S&S)
Suloinen, kaunis ja nopeasti luettava teos täynnä tunteiden kirjoja. Kannattaa lukea!

Elina Pitkäkangas: Hukan perimät (Myllylahti)
Tumma, vetävä, tenhoava, synkkä, pakahduttava, jännittävä ja raaka paluu Kuura-trilogian maailmaan. Ja tottakai kannattaa lukea Kuura, Kajo ja Ruska.

Elina Rouhiainen: Unienpunoja (Tammi)
Yhteiskuntakriittisen ja kantaaottavan Väki-sarjan päättävä Unienpunoja on Dain kirja. On aika soluttautua, saada kannattajia ja tuhota Väki, loppu on lähellä, mutta kenen loppu? Lue ensin Muistojenlukija ja Aistienvartija, jos vielä lukematta.

Angie Thomas: Mun vuoro (Otava)
Upea, koukuttava ja rytmikäs tarina rap-unelmaa tavoittelevasta tytöstä, jolle epäonnistuminen ei todellakaan ole vaihtoehto.

Katja Kyllönen/Sivupiiri