Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2018

Sivupiiri
7.11.2018

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2018 on julkistettu. Palkintolautakuntaan kuuluivat lasten- ja nuortenkirjallisuustutkija Myry Voipio (puheenjohtaja), libristi Leena Kero-Taiminen sekä ohjaaja Rami Saarijärvi. 
 
Ehdokkaat ja raadin perustelut:
 
"Teos tekee näkyväksi tyttöjen ja naisten kyvykkyyden, tahdon ja rohkeuden monilla eri aloilla ja eri aikakausina. Vaikka kirjoittajia ja kuvittajia on paljon, kokonaisuus on yhtenäinen niin kielen, tyylin kuin kuvituksen ja taiton kannalta. Tiedon ja sadun yhteenpunominen on onnistunutta ja pienempikin lukija kykenee ymmärtämään ja hahmottamaan tarinat."
 
"Upeasti ja kauniilla, huolellisesti valituilla sanoilla kirjoitettu teos maalaa lukijan eteen uskottavan maailman. Omalakisen ja vahvaäänisen romaanin henkilökuvaus, juoni ja inhimillisyys tuovat esiin lapsuuden lopun, hyvän ja pahan, ilon ja surun. Eheä ja varma lukuelämys."
 
"Viisas ja viihdyttävä romaani imee lukijan maagisiin maailmoihinsa, eikä päästä irti. Kerroksellinen, yllättävä ja monitasoinen tarina kiertyy hiljalleen auki ja paljastaa salaisuutensa. Teoksen kieli ja maailmat, juonellinen rytmi ja henkilökuvaus muodostavat herkullisen ja ehyen kokonaisuuden."
 
Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S)
"Monitasoinen kuvakirja käsittelee onnistuneesti ja konkreettisesti surua ja menetystä. Tarina, kuvitus ja taitto muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Värimaailma ja juoni kuljettavat lukijan kohti valoa: Surusta voi päästää irti. Teoksen tunnemaailma tavoittaa sekä lapsen että aikuisen."
 
"Kaunis rakkaustarina itsensä löytämisestä tarjoaa samaistumispintaa ja rohkeutta kohdata oma tapansa olla. Teos käsittelee ensirakkautta koskettavasti ja ulottaa teeman kysymyksiin seksuaalisesta ja sukupuolisesta identiteetistä: Kaikilla on oikeus rakkauteen. Hyvällä kielellä kirjoitettu tarina pitää otteessaan alusta loppuun."
 
Vuori, Sanna Sofia: Kuvitus: Linda Bondestam: Ägget / Muna (Förlaget / Teos).
"Tarina, kieli ja kuvitus muodostavat hiotun, temaattisesti ja tyylillisesti riemastuttavan kokonaisuuden. Kutkuttavat hahmot, yksityiskohdat ja yllätyksellisyys ulottuvat joka tasolle ja saavat niin lapsi- kuin aikuislukijankin hykertelemään. Värikäs kirja sopii luettavaksi yksin ja yhdessä."
 
Kaikki Finlandia-palkinnot jaetaan ke 28.11.2018 klo 14. Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan asetetuista ehdokkaista valitsee toimittaja, tv-tuottaja Riku Rantala. 
 
Lasten- ja nuortenkirjallisuudelle Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997, palkinnon arvo on 30 000 euroa.
 
Lukijat voivat äänestää omia suosikkejaan voittajaksi, äänestys on käynnissä 9.11. - 25.11. ja äänestyksen tulokset kerrotaan maanantaina 26.11.2018.
 
 
Lisätietoja:
 
 
Katja Kyllönen / Sivupiiri