Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot 2019 jaettu

Sivupiiri
14.1.2019

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n jakamien vuoden 2019 Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen saajat julkaistiin tänään. Palkintojen arvo on tänä vuonna 2019 euroa.

Topelius-palkinnon voitti Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras, WSOY.
Raadin perustelut:
"Orvon Minan ja nuoren taikurin elämänpolut risteävät 1800-luvun talvisessa Helsingissä. Mina alkaa työskennellä taikurin esityksissä, joissa yhdistyvät lumoava magiikka ja elävä mekaniikka. He tempautuvat yhdessä mukaan jännittäviin tapahtumiin, joissa molempien menneisyyden salat paljastuvat. Kirjan maailma on yllätyksiä ja illuusioita täynnä. Sen hetkissä on mukana ripaus taikuutta ja romantiikkaa. Taidokkaasti kirjoitettu historiankuvaus ja kiehtovat juonenkäänteet pitävät lukijan henkeäsalpaavassa otteessaan loppuun saakka. Steampunk-henkinen esikoisfantasiaromaani yhdistelee taitavasti menneisyyttä ja tulevaisuutta."

Taikuri ja taskuvaras - kirjan kansikuvaSurunsyömä - kirjan kansikuva

Arvid Lydecken -palkinnon voitti Petja Lähteen Surunsyömä, Karisto.
Raadin perustelut:

"Pentillä on vaikeaa. Äiti on kuollut ja isä sairastunut surunsyömään. Se on kalvanut isästä ilon ja Pentti pelkää isänsä muuttuvan zombiksi. Pienellä pojalla on raskas taakka; hän yrittää kannatella isäänsä ja selviytyä kuoleman aiheuttamasta kriisistä. Miten surua voi käsitellä? Etenkään, kun kukaan ei puhu äidin kuolemasta oikeilla sanoilla. Pentti ei lannistu, vaan keksii keinon kohdata suru isän kanssa yhdessä. Teoksessa käsitellään läheisen menetystä viisaasti ja koskettavasti. Vaikeaa aihetta lähestytään herkkyydellä lapsen näkökulmasta. Rankasta sisällöstään huolimatta kirja antaa toivoa ja lohtua tulevaan: vielä kaikki kääntyy parhain päin."

Lisätietoja:
Suomen Nuorisokirjailijat ry
K
irjasampo.fi/sivupiiri: Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat 2019

 
Katja Kyllönen / Sivupiiri