Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Saamelaiskirjallisuudelle oma osio Kirjasampoon

Ajankohtaista
6.2.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2019 Kirjasammossa avataan saamelaiskirjallisuuden sivut. Mukana on saamelaiskirjailijoiden tietosivuja ja heidän teoksiaan esitteleviä artikkeleita. Kevään 2019 aikana täydentyy laaja, suomeksi ja pohjoissaameksi kirjoitettu artikkelikokonaisuus Sata + 1 kaunista, josta ensimmäisenä on julkaistu osio “Suullinen perinne, muisteluksia, ensimmäiset aapiset”. Artikkelissa kerrotaan, miten ennen saamelaisten itse kirjoittamia teoksia on ilmestynyt joukko teoksia, jotka sisältävät saamelaisten kertomia ja luomia tarinoita, muisteluksia, runoja ja joikuja. Ensimmäiset saamenkieliset aapiset ja koulukirjat sisältävät myös saamelaisia kaunokirjallisia tekstejä ja runoja. Sata + 1 kaunista -kokonaisuus sai alkunsa Suomen itsenäisyyden ja Norjan Trondheimissa pidetyn ensimmäisen saamelaiskonferenssin 100-vuotisjuhlavuoden innoittamana 2017. Se esittelee valikoiman ennen kaikkea Suomen puolen saamelaisen kirjallisuuden historiaa.

Saamelaiskirjallisuuden kokonaisuuteen on laatinut sisältöjä erityisesti Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla toimiva Suomen saamelainen erikoiskirjasto.

Jatkossa saamelaiskirjallisuutta koskevat sisällöt ovat löydettävissä Kirjasammosta osoitteessa www.kirjasampo.fi/saame.

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

 

Jutaava kirjasto -logo ja Kirjasampo-logo