Runeberg-palkinto 2018 Marjo Niemelle

Ajankohtaista
5.2.2018
Toimitukselta: Teos | Kirjailija | Teema

Vuoden 2018 Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaettiin Runebergin päivänä 5.2. Marjo Niemelle romaanista Kaikkien menetysten äiti (Teos). Raadin perusteluista:
"Kaikkien menetysten äiti vie lukijan lähisuhteiden näyttämölle, kirjaimellisesti. Varastossa työskentelevä nainen kohtaa työpaikkansa sokkeloissa kuin esille asetetuttuna äitinsä kuolleen ruumiin. Jotain tehdäkseen hän aloittaa vainajan äärellä yksinpuhelun, joka vie lapsuudeksi kutsuttuun muistojen vankilaan ja omaan, kotona odottavaan perhe-elämään pienen tyttären äitinä ja aviomiehen puolisona.
Marjo Niemen käsissä moninäyttämöinen, rinnakkaisissa maailmoissa etenevä tarina on suurta kirjallisuutta. Etäännytykset kasvattavat romaanin tulkintapintaa upeasti, kaikki lähisuhteittemme esitykselliset elementit nousevat kerronnasta taitavasti tyylitellyn puhekielisen monologin voimalla. Musta huumori ja niin kutsutut kipeät ironiat ovat romaanin elämännäyttämön tyylilajeja, jotka kuljettavat naishahmoa kohti puhdistavaa itseymmärrystä”.

Runeberg-palkinnon arvo on 10 000 euroa. Palkinnosta vastaavat sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkinnonsaajan valinneeseen raatiin kuuluivat tänä vuonna kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen.

Lisätietoja:
Porvoo: Runeberg-kirjallisuuspalkinto 2018 Marjo Niemelle
Yle: Rankka tilitys äidin ja tyttären suhteesta sai Runeberg-palkinnon
HS: Runeberg-palkinto rakkaudettoman lapsuuden kuvaukselle
Kirjasampo: Runeberg-palkinnon ehdokkaat 2018 julkistettu

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

 

Kaikkien menetysten äiti -kansikuva  Kirjailija Marjo Niemi

Toimitukselta