Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnot 2020 jaettu

Ajankohtaista
28.10.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Pohjoismaiden neuvoston palkintojen saajat julkistettiin eilen digitaalisessa palkintojenjakotilaisuudessa. Kirjallisuuspalkinnon sai Monika Fagerholm romaanistaan Vem dödade bambi? (Kuka tappoi bambin?, suom. Laura Jänisniemi), Förlaget / Teos 2019.

Palkintolautakunnan perustelut:

"Monika Fagerholmin romaani Vem dödade bambi? (Kuka tappoi bambin?, suom. Laura Jänisniemi) on tyylitelty ja vimmaisen energisesti kirjoitettu moraliteetti. Vauraassa huvilakaupungissa Helsingin lähistöllä tapahtuu joukkoraiskaus, jonka tekijät ovat hyväosaisia nuorukaisia. Fagerholmin fokus ei kuitenkaan ole uhrissa vaan raiskaajissa sekä tekoa edeltävissä ja seuraavissa tapahtumissa. Varsinkin vanhempien yritykset painaa koko juttu villaisella antavat hänelle mahdollisuuden loistaa osuvan yhteiskunnallisen satiirin kirjoittajana. Kielen keinahtelussa vuorottelevat säkenöivä voima ja melankolinen vetoavuus. Dialogi, kertosäkeet ja popkulttuuriviitteet muodostavat kirjassa tiheän kudelman, jossa piilevä kova totuus vaikuttaa henkilöihin kaikista torjuntayrityksistä huolimatta. Raiskaajista vain Gusten Grippe myöntää syyllisyytensä ja nousee siten vastavoimaksi synkälle imulle, joka vetää kohti raiskauksen tapahtumapaikkaa. Oma pinnallinen ja pyrkyrimäinen aikamme saa vastaansa kaipuun turmeltumattomuuteen. Tämä elintärkeä kaipuu välittyy rakkauden ja ystävyyden muistikuvista – hetkistä, joihin voi palata ja joista voi ammentaa voimaa."

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saivat ruotsalainen kirjailija Jens Mattson ja suomenruotsalainen kuvittaja Jenny Lucander kuvakirjastaan Vi är lajon! (Förlaget / Natur & Kultur 2019).

Palkintolautakunnan perustelut:

"Tämän vuoden voittajakirja on tinkimättömästi lapsen puolella, ja sen tekstiä ja kuvia hallitsee kauttaaltaan lapsen näkökulma. Leikki toimii lääkkeenä pahimmassa mahdollisessa tilanteessa: pikkulapsen sairastuessa kuolemaan johtavaan sairauteen. Valjuun sairaalamaailmaan tunkeutuu kuvitteluleikin savanni eloisine oranssin sävyineen. Vallaton leikki kätkee sisäänsä kaiken sen surun ja huolen, jonka sairaus on laukaissut. Perspektiivit, koristeelliset elementit ja kolorismi käyvät rempseästi vuoropuhelua Ingrid Vang Nymanin ja Tove Janssonin edustaman pohjoismaisen kuvakirjaperinteen kanssa, mutta sommittelu, viivatyyli, värivalinnat ja henkilökuvaus ovat täysin omaleimaisia. Kuvitusta tukee tyylikkäästi teksti, jonka minäkerronta on luontevaa ja lennokkaan leikin värittämää. Teoksen lepokohtina ja kipupisteinä toimivat kuvaukset vanhempien huolenpidosta ja epätoivosta. Veljesrakkaus ja kirjan rohkea lopetus taas vihjaavat uuden Nangijalan olemassaolosta. Tämä on kaikenikäisille avautuva ja syvästi liikuttava teos, joka on pohjoismaista yhteistyötä parhaimmillaan."

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain viisi palkintoa: elokuvapalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon sekä ympäristöpalkinnon. Noin 47 000 euron suuruiset palkinnot jaetaan Pohjoismaiden neuvoston vuosittaisen istunnon yhteydessä.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Norden.org: Monika Fagerholm sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 2020
Norden.org: Jens Mattson ja Jenny Lucander saivat Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon 2020