Otavan Kirjasäätiön palkinnot 2020 jaettu

Ajankohtaista
2.4.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Otavan Kirjasäätiö on myöntänyt neljä kirjallisuuspalkintoa ja avustuksia kirjallisuuden edistämiseen. Palkinnoilla halutaan huomioida ja kannustaa kotimaisia kirjailijoita ja kirjallisen työn tekijöitä sekä nostaa esiin heidän kulttuurisesti, sivistyksellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtään.

Veijo Meri -palkinnon sai Antti Tuuri. Palkitsemista perusteltiin: "Antti Tuuri on suomalaisen novellin ja romaanin mestari, 1950-luvun modernismin parhaan perinteen itsenäinen jatkaja ja kehittäjä. Tuuri tutkii sitä, mikä maailma on ja mikä on ihmisen tarkoitus siinä. Hänen kirkas, täsmällinen kerrontansa lataa rivien taakse elämän vakavuuden ja humoristisuuden. Se on aikoja sitten muodostunut omaksi käsitteekseen: tuurimaisuudeksi."

Kaarina Helakisa -palkinnon sai Magdalena Hai. Palkitsemista perusteltiin: "Magdalena Hai on klassinen tarinankertoja. Hänen monipuolisessa tuotannossaan teoksia yhdistää ajattomuus ja hieman keikahtanut tapa kuvata maailmaa, vinoa huumoria ja herkullista henkilögalleriaa unohtamatta. Taitavasti johdatellen ja punoen hän kuljettaa lukijan heti ensimmäisestä lauseesta alkaen peremmälle kietoen niin pienet kuin isommatkin lukijansa kertomuksen ihmeelliseen taikapiiriin."

Tietokirjapalkinnon sai Mia Kankimäki. Palkitsemista perusteltiin: "Mia Kankimäki sekoittaa kiinnostavasti kirjallisuuden lajityyppejä ja liikkuu omintakeisesti tieto- ja kaunokirjallisuuden rajamaastossa. Hänen kirjansa ovat tutkimusmatkoja inspiroivien, erilaisia valintoja tehneiden naisten kiehtoviin maailmoihin. Kankimäen kansainvälistäkin huomiota herättäneet kirjat tarjoavat upean yhdistelmän omaelämäkertaa, matkapäiväkirjaa, historiatietoja ja analyyttisiä havaintoja."

Oppimateriaalipalkinnon saivat Jukka Kohtamäki ja Mikko Korhonen
. Palkitsemista perusteltiin: "Jukka Kohtamäki ja Mikko Korhonen ovat poikkeuksellisen innostavia luonnontieteiden opetuksen kehittäjiä ja pitkäaikaisia oppikirjailijoita. He ovat olleet mukana useissa luonnontieteen oppimateriaaliprojekteissa aina alakoulusta lukioon. Heidän vahvuuksiaan ovat kokemuksellinen opettaminen ja oppilaiden vahva osallistaminen. He ovat omaa luokkaansa perusopetuksen ja lukion fysiikan innostavan oppimisen kehittäjinä."

Kunkin palkinnon arvo on 15 000 euroa. Lisäksi Otavan Kirjasäätiö jakoi yli puoli miljoonaa euroa avustuksia ja apurahoja.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Otavan Kirjasäätiö


Kirjailijakuvat: 

Antti Tuuri: Katja Lösönen, Magdalena Hai: Toni Härkönen, Mia Kankimäki: Tommi Tuomi. Oikeudet: Otava