Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - syksy 2017

Sivupiiri
12.7.2017
Syksy lähestyy ja on taas aika tehdä pieni katsaus ilmestyviin lasten- ja nuortenkirjoihin. Valinnat on tehty kustantajien uutuusluetteloista, kirjat ovat listassa tekijän mukaan aakkostettuina, ensin nuortenkirjat ja sitten lastenkirjat. Nostoista on jälleen jätetty pois tuttujen sarjojen uudet osat, osa listatuista kirjoista on ehtinyt jo ilmestyäkin. Mielenkiintoinen kirjasyksy tulossa!
 
Nuortenkirjat:
 
Bourne, Holly: Mikä kaikki voi mennä pieleen?, Gummerus 
Amber on tavallinen tyttö, joka kaipaa edes hitusen rakkautta. Mutta voisiko joku kiinnostua tytöstä, joka on sarkastinen ja varsinainen cheerleaderin vastakohta?
- - -
 
Chieng, Jack: Kosmoksessa tavataan, Aula & co
Alex matkustaa pitkin poikin tallentaen kultaiseen iPodiinsa kaiken matkalla kohtaamansa. Mutta mitä kaikkea hänen eteensä matkalla tuleekaan?
- - - 
 
Clare, Cassandra: Keskiyön valtiatar, Otava
Parabatait, taistelutoverit, merkitsevät toisilleen kaikkea ja ovat toisilleen kaikki kaikessa. Mutta he eivät voi rakastua toisiinsa. Varjonmetsästäjät jatkavat taisteluaan demoneita vastaan ja kun Los Angelesiin iskee murhien sarja, jonka uhrit ovat tapettu juuri kuin Emmankin vanhemmat, saa Emma mahdollisuuden kostoon..
- - -
 
Riemukas tarina erikoisesta Ponnekkaiden perheestä. Ponnekkaat ovat ihan tavallisia, tai no melkein, ne ovat nimittäin hyeenoja. Hyeenoja, jotka ovat piilossa ihmisten vaatteissa, hyeenoja, jotka kirjaimellisesti ulvovat naurusta. 
- - -
 
Gaiman, Neil: Onneksi oli maitoa, Jalava
Nokkela tarina maidosta, aikamatkoista, kummallisista otuksista ja isistä. 
- - -
 
Green, John & Levithan, David: Will Grayson, Will Grayson, WSOY
Kaksi Will Graysonia kohtaa toisensa chicagolaisessa pornokaupassa ja tiet risteytyvät odottamattomasti. Edessä ainakin ihastumisia, sydänsuruja ja musikaali.
- - -
 
Hai, Magdalena: Kurnivamahainen kissa, Karisto
Fantasiahenkinen saturomaani tytöstä ja kissasta. Kissan maha kurnii jatkuvasti huolimatta siitä, että se on ahminut jo ihmisiä, armeijoita, metsien eläimiä ja meren kaloja. Onko yhden lupa syödä vaikka koko maailma nälkäänsä?
- - -
 
Haig, Matt: Tyttö joka pelasti joulun, Aula & co
Joulupukilla ei tunnu onnistuvan enää yhtään mikään ja näyttää siltä, että koko joulu on peruttu. Amelia taas tarvitsee apua ja pyytää sitä joulupukilta. Mutta kuka tarvitsee apua ja keltä? Kirja on jatkoa Poika nimeltä Joululle.
- - -
 
Hallava, Anna: Valpuri Vaahteran maaginen korva, WSOY
Valpuri on normaali, vaikka äiti onkin (surkea) noita ja isä kirjoittaa imeliä kioskiromaaneja. Kun Valpurin poskeen ilmestyy finni juuri kun hän yrittää tehdä vaikutusta söpöön Kasperiin, turvautuu hän äidin taikaliemeen. No finni ei katoa, mutta Valpuri alkaa yllättäen kuulla poikien ajatukset..
- - -
 
Kohonen, Laila: Miehuuskoe 1917, Otava
Koululaisnäkökulma Suomen kohtalonhetkistä. Savonlinna 1917: venäläiset sotilaat mellastavat, isommat pojat pitävät mielenilmauksia, nuoria miehiä katoaa retkille ja ihmisiä aletaan vangita kaduilta. 12-vuotias Vilho kavereineen alkaa viestinviejäksi vangittujen omaisille ja pian he ovat venäläisten silmissä vakoojia..
- - -
 
Yläasteen karua ja koomista arkea Bertin ja Neropatin henkeen. Voiko papupata Atlas voittaa oppilaskunnan vaaleissa Justuksen, jonka ahterinkärvennysvideo on kerännyt 150 000 katsojaa?
- - -
 
Lehtinen, Tuija: Lemmikkilyhärit, Otava
Lyhyitä, mustalla huumorilla höystettyjä kertomuksia ihmisten parhaista ystävistä.
- - -
 
Lukkarila, Päivi ja Mäkinen, Emilia: En ikinä luovuta, Karisto
Kirja on kertomus periksiantamattomuudesta ja urheudesta. Perustuu myelooiseen leukemiaan sairastuneen Emilian omiin kirjoituksiin sekä häntä hoitaneiden ja lähesten ihmisten kokemuksiin. 
- - -
 
Maas, Sarah J: Throne of Glass – Lasipalatsi, Gummerus
Kirja aloittaa uuden fantasiasarjan 18-vuotiaasta salamurhaajasta, Celaenasta. Mutta miten käy, kun tyttö tekee yhden kohtalokkaan virheen, ja jää kiinni?
- - -
 
Marttinen, Tittamari: Linnean laiskanlinna, Karisto
Kirja aloittaa uuden nuortensarjan, jossa 15-vuotias Linnea saa paikallislehden TET-harjoittelussaan  ihan oman palstan. Palsta on nimeltään Linnean laiskanlinna, jossa hän vastaa nuorten lähettämiin kysymyksiin. Reipasta ja vauhdikasta menoa.
- - -
 
Niven, Jennifer: Yksi täydellinen päivä, Karisto
Finchiä kiinnostaa kaikki kuolemaan liittyvä, mutta silti hän yrittää joka päivä keksiä syyn olla kuolematta. Violet taas on kokenut äkillisen kuoleman, kun hänen isosiskonsa kuolee tapaturmaisesti. Nuoret kohtaavat, kun molemmat päätyvät koulun kellotorniin miettimään, hypätäkö vai ei.
- - -
 
Rantala, Jukka: Lalli – Surma järven jäällä, Lasten keskus
Lallin ja piispa Henrikin tarina on osa kansanperinnettämme, mutta onko tuo tarina totta? Tämä kirja kertoo erilaisia tulkintoja tutusta tarinasta. 
- - -
 
Riordan, Rick: Vaiennut oraakkeli, Otava
Kun Apollo-jumala suututtaa isänsä Zeuksen, joutuu hän selviytymään tavallisena teinipoikana New Yorkissa. Apollolla on paljon vihollisia, jotka haluavat tuhota hänet. Apua voi löytyä vaan paikasta nimeltään Puoliveristen leiri.
- - -
 
Rouhiainen, Elina: Muistojenlukija, Tammi 
Kiuru viihtyy kirjojen parissa huomattavasti enemmän kuin somen tai koulukavereiden kanssa. Ja Kiurulla on salaisuus, hän pystyy keräämään toisten ihmisten muistoja. Kun Kiuru sattumalta eksyy vallatun talon porukkaan, avautuu hänelle aivan uusi todellisuus. 
- - -
 
Sten, Camilla ja Viveca: Syvyyksissä, Otava
Tuva tuntee kotipaikkansa Tukholman saariston kuin omat taskunsa. Mutta tänä syksynä jokin on pielessä, pelottavia varjoja meressä ja outoja hahmoja metsässä.. 
- - -
 
Sumanen, Nadja: Terveisin Seepra, Otava
Iiris on tyttö, jolla kaikki on periaatteessa ihan hyvin. Koulu ja baletti sujuu hyvin, mutta Iiris tarkkailee pakonomaisesti kaikkia tekemisiään. Ja kun Iiris ahdistuu, viiltely vie ahdistuksen pois. Psykologi kehottaa Iiriksen etsimään kirjeenvaihtotoverin ja sellainen löytyykin, Runotyttö, jolla on haave. 
- - -
 
Thomas, Angie: Viha jonka kylvät, Otava
Starr on köyhän slummin kasvatti, mutta käy koulua kaupungin paremmalla puolella. Eräänä päivänä poliisi ampuu syyttä Starrin ystävän. Ristiriita kahden maailman välillä kärjistyy. Tuhoaako Starrin tunnustus koko mustan yhteisön ja voiko se viedä jopa hänen henkensä?
- - -
 
Vajanto, Tiia: Down Under, Myllylahti
Koulukiusatun pojan ja vitsejä rakastavan kengurun road trip Australian halki. Sisua kiusataan koulussa, kavereita ei ole ja vanhemmatkin ovat eronneet. Eräänä päivänä Sisu laittaa australialaisen kolikon juoma-automaattiin ja huikea seikkailu halki Australian alkaa..
- - -
 
Waris, Helena: Linnunsitoja, Otava
Mysteeri maailmasta, jota Koneet hallitsevat. On vain yksi paikka, jonne Valtion, Kuilujen ja Koneiden valvovat silmät eivät yllä ja se on keskellä merta oleva majakkasaari. Viestit liikkuvat meren yli kyyhkysten avulla ja ne ovat myös se syy, minkä avulla vastarintaliike pysyy elossa.
- - -
 
Weitz, Chris: The Young World: Kaaoksen päivät, Otava
Tauti tappaa kaikki muut paitsi nuoret ja New Yorkin kaduilla on täysi kaaos. Jefferson ja Donna yrittävät luoda kaaokseen jonkinlaisen turvasataman, mutta onnistuuko se?
- - -
 
Lastenkirjat:
 
Ebballa on kaksi kotia, toinen Suomessa ja toinen Saksassa. Maha painaa ainakin tuhat kiloa, kun hän joutuu taas lentämään yksin ja kaksi kotia tympii. Perillä isällä on tällä kertaa yllätys, eikä se jää ainoaksi.. 
- - -
 
Alasalmi, Päivi ja Haapamäki, Laura: Unten puutarha ja muita satuja, Tammi 
Itämaisen palatsin unten puutarhassa tapahtuu kummia, prinsessat ovat kiviä, talonpojat kaloja ja ruhtinaspari kadonnut tuhkana tuuleen. Mikä on palatsin salattu arvoitus?
- - -
 
Kirja aloittaa uuden helppolukuisen Futisjunnut-sarjan. Voiko samassa futisjoukkueessa pelata sekä tytöt että pojat?
- - -
 
Bright, Rachel: Minun, sanoi orava, Mäkelä
Oili Orava on ollut huoleton ja niinpä talvivarasto on tyhjillään. Kuinka käy, kun kaksi kurrea tavoittelee oksan mutkassa keikkuvaa viimeistä ruuanmurua?
- - -
 
Da Crus, Carlos ja Haikari, Janne: Suomen keskiaika lapsille, S&S
Jännittävä ja mielenkiintoinen tietokirja keskiajan elämästä.
- - -
 
Donaldson, Julia: Ruma viisikko, Mäkelä
Tällä safarilla tähyillään hassunnäköistä ja hurjaa viisikkoa.
- - -
 
Erlandsson, Karin: Helmenkalastaja, S&S
Miranda on helmenkalastajista se taitavin ja on sitä mieltä, että tulee löytämään kaikkien havitteleman myyttisen silmäkiven. Mutta onnistuuko se, kun seurana on höpöttävä pikkutyttö Syrsa. 
- - -
 
Favilli, Elena ja Cavallo, Francesca: Iltasatuja kapinallisille tytöille, S&S
Sadan itsenäisen ja erinomaisen naisen tarina iltasadun muodossa.
- - -
 
Kertun ja kärpäsen joutilas ja kesäinen seikkailu.
- - -
 
Hirvonen, Elina: Prinsessa Rämäpään talvitaika, Tammi 
Rämäpää on prinsessa, jolla on monta kruunua ja taikavoimia. Äiti vihaa talvea ja on siksi usein vihainen, olisiko taikasormuksesta ja taikapölystä apua?
- - - 
 
Hirvonen, Hannu: Hui hai hajamieli!, Karisto
Hauska lorukirja, jossa seikkailevat mm. kummitukset, kissat, Soikku Saikkuli, rovasti Pulla ja Pola Saliisi. 
- - -
 
Hirvonen, Lauri: Inka ja kutitustiikeri, Mäkelä
Isä on hurjan hauska kutitustiikeri, siis silloin kun isällä on aikaa. Onnistuuko isän huomion herättäminen postikortilla? Tarina isosiskoksi tulosta ja huomion saamisesta.
- - -
 
Hurme, Vuokko: Kiepaus, S&S
Lennan perhe elää Kardumissa, maailma, joka oli kääntynyt nurin päin. Kiepaus mullisti kaiken, mutta nyt Kardumista uhkaa loppua puhdas vesi. Miten Lennan perheen käy?
- - - 
 
Itkonen, Jukka: Aprillipäivä, Lasten keskus
Lastenrunoja, joissa mielikuvituksella ei ole rajoja. Tutut asiat ovat arvaamattomia, ovi avaa avaimen, lattia on katto ja häntä heiluttelee koiraa..
- - -
 
Jäntti, Riikka: Pikku hiiren joulu, Tammi 
Hiiru odottaa joulua malttamattomasti jo marraskuussa. Mitä kaikkea kivaa voi tehdä tuon niiin kauhean pitkältä tuntuvan odottamisen helpottamiseksi?
- - -
 
Kaarla, Riina ja Sami: Arttu Tirttu herää henkiin, Lasten keskus
Onko outo, säälittävä ja jälkeenjäänyt, jos paras kaveri on limsatölkin kokoinen kumiukko? Ja mitä tapahtuu sitten, jos tuo kuminen ukko herää henkiin? Uusi sarja alkaa.
- - -
 
Katajavuori, Riina ja Savolainen, Salla: Mennään jo naapuriin, Tammi 
Kahdeksanvuotias Vellamo lähtee rimputtelemaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja tutustuttaa lukijaa monikulttuuriseen Suomeen. Vellamon vierailemista kodeista avautuu uusi makujen, kielten ja kulttuurien maailma.
- - -
 
Kirkkopelto, Katri: Mullin mallin Molli, Lasten keskus
Kirjassa on tekemistä hyvän mielen hyrinöihin ja pahan tuulen puuskiin. Kirjaa kääntämällä hyvän mielen Hah-jutut tai murjotusmielen Pah-jutut. 
- - -
 
Kivelä, Malin: Suurenmoinen Rosabel, Teos
Poni Rosabel ei ole niin sorja ja sulokas kuin tallin lämminveriset hevoset. Ratsuiksikin valitaan aina nämä lämminveriset ja Rosabel seuraa kiukkuisena vierestä. Mutta Rosabelin unissa se voi tehdä mitä vaan ja kun mahdollisuus avautuu, Rosabel karkaa vapauteen.
- - -
 
Neiti Laviini on saanut perinnöksi kallisarvoisen muistikirjan, Säihkyn, jonka Venkura haluaa itselleen. Varoitukset eivät auta, kun Venkura näkee mahdollisuutensa oppia taiantekijäksi..
- - -
 
Lampela, Hannele ja Reittu, Ninka: Prinsessa Pikkiriikin talvi, Otava
Kolme talvista tarinaa Prinsessa Pikkiriikistä.
- - -
 
Lappalainen, Elina ja Kaakinen, Jussi: Nyt pelittää! - Miten pelejä tehdään?, Tammi 
Kirja vie pelistudion arkeen, se esittelee pelialan ammatit ja sen miten pelejä tehdään.
- - -
 
Leijona se venytteli, Lasten keskus
Kirjassa katsaus lastenrunouteen Suomen itsenäisyyden ensivuosista nykypäivään jaoteltuina osastoihin, jotka kertovat perheestä, leikeistä, ammateista, oppimisesta, matkanteosta, suomalaisuudesta ja vuoden kierrosta. Mukana suomalaisen lastenrunouden huiput, runoja 40 tekijältä. 
- - -
 
Lindeberg, Minna: Lumi Azharian yllä, Teos
Tarina ystävyydestä, joka on niin vahvaa ja haurasta, että voisi olla rakkautta.
- - -
 
Linna, Martti: Isän luokse, Myllylahti
Huima tarina ilmastonmuutoksesta yhdeksänvuotiaan Katrin silmin. Onnistuuko maapallon, sademetsien ja pikkuveljen pelastaminen?
- - -
 
Mäkelä, Hannu ja Warsta, Elina: Voimalla seitsemän pöllön, Tammi 
Hymyä, hyvää tuulta ja viisautta, höysteenä maistiaisia pöllöjen kansalliseepoksesta Pönttö-Kalevalasta. 
- - -
 
Niemelä, Reetta ja Mander, Sanna: Pipsa Pipariviulun 42 kaveria, Otava
Pipsa Pipariviulu esittelee 42 kaveriaan näissä säihkyvissä ja räiskyvissä runoissa. Mitä Oskar Kuutamo halusi tehdä kaiken päivää, millaista unta näki Serlok Ooppera ja miksi Anni-Kaarina Kirkonkello valehtelee kaikille, jopa itselleen?
- - -
 
Niemelä, Reetta: Kaiken kadottajan arvoitus, Lasten keskus
Vilskeen kaupungissa tapahtuu kummia ja Nysä Nörtti on ihmeissään.. Ystävä Pikkirii taas päättää toimia ja niinpä Pikkiriin pulmatoimisto on valmis pelastamaan kaupungin.
- - -
 
Nieminen, Elisa: Lotta Torvinen ja salaperäisen käärön arvoitus, Myllylahti
Uusi lastenkirjasarja alkaa. Kaksoset Lotta ja Leevi selvittelevät salaperäisen käärön arvoitusta Miksi pappa kärsii kylmäntunneoireyhtymästä ja äiti juoksentelee metsässä da Vincin kannoilla ja miten käy makkaramestarikilpailun?
- - -
 
Puikkonen, Arja ja Emma: Äänihäkki, Otava
Saturomaani oman äänen löytämisestä ja lojaaliudesta. 
- - -
 
Salmi, Veera ja Warsta, Elina: Pablo ja heiluvat hampaat, Otava
Päiväkodin arkea, jossa paras hetki Pablon mielestä on se, kun muut on haettu ja piha on hiljainen ja tyhjä. On Pablon ja luuranko-Lopezin vuoro..
- - -
 
Teräs, Mila: Kettu ja värit, Karisto
Kettu päättää alkaa taivaanrannan maalariksi ja tahtoo löytää maailman kauneimman värin. Löytääkö kettu mieluisan ja sen kauneimman värin?
- - -
 
Viherjuuri, Heidi: Hilja ja vihreän talon kesä, Mäkelä
Riemastuttava kirja vauhdikkaasta Hilja-tytöstä, jonka kesän touhuihin kuuluu kalastusta, kissanristiäisiä, kitkemistä ja markkinoilla käymistä kylän mummojen kanssa. 
- - -
 
Viinikainen, Taru: Tiltu ja Lettu – leikkimökin asukas, WSOY
Sisarukset Tiltu ja Lettu saavat vihdoin uuden vaaleanpunaisen leikkimökin. Mutta kun tytöt laittavat hiekkakakkua uuniin paistumaan, löytyykin sieltä jo herkullinen suklaakakku. Kuka sen on leiponut? Uusi lastenkirjasarja Onnelin ja Annelin henkeen.
 
 
Katja Kyllönen/Sivupiiri
 

Ajankohtaista Sivupiirissä