Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Mikael Agricola -palkinto Tuomas Kaukolle ja J. A. Hollon palkinto Jaana Iso-Markulle

Ajankohtaista
7.4.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto on perjantaina 7.4.2017 jakanut vuosittaiset käännöskirjapalkintonsa, Mikael Agricola -palkinnon ja J. A. Hollon palkinnon.

Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Vuoden 2017 palkinto myönnetään Tuomas Kaukolle Sjónin teoksen Valaan suusta (Like) suomennoksesta. Palkintoperusteluista: "Käännöksestä välittyvät kielen ja tyylin eri vivahteet sekä herkullinen ja nokkela huumori, pakottomasti, luontevasti ja oivaltavasti. Kauko johdattaa lukijan vastaanpanemattomasti teoksen kokemusmaailmaan. Kielen äänen rikkauden, musiikillisuuden ja rytmin niin kuulee kuin myös tuntee. Teoksen soiva kokonaisuus avautuu. Alkaa tempautua Jónas Pálmasonin sanojen mukaan ja tekee mieli ryhtyä lukemaan tämä vimmainen, ihmettelevä selonteko ääneen!"

J. A. Hollon palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena edellisen vuoden aikana ilmestyneestä korkeatasoisesta tietokirjasuomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä. Vuoden 2017 palkinnon saa Jaana Iso-Markku Yuval Noah Hararin teoksen Sapiens: ihmisen lyhyt historia (Bazar Kustannus) suomennoksesta. Alun perin hepreaksi kirjoitetun teoksen suomennos on tehty kirjoittajan englanninkielisestä käännöksestä Sapiens: A Brief History of Humankind. Palkintoperusteluista: "Tällainen alkuteksti on suomentajalle sekä antoisa että haastava tehtävä, ja Jaana Iso-Markku on onnistunut työssään erinomaisesti. Hän hallitsee kirjan monitieteisen terminologian ja välittää monisyisetkin argumentit ja ajatuskulut varmoin ottein ja selkein sanoin. Tyylillisesti juoheva suomennos tekee oikeutta Hararin vetävälle kerronnalle. Kaikessa näkyy pätevän ammattilaisen kädenjälki, eli kääntämisen taito, paneutuva työ ja pitkä kokemus."

SKTL jakaa Mikael Agricola -palkinnon yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa. J. A. Hollon palkinto jaetaan yhteistyössä Suomen arvostelijain liitto ry:n ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. Molempien palkintojen suuruus on 10 000 euroa. Lisäksi Mikael Agricola -palkinnon kiertopalkintona kulkee Ben Renvallin veistos Talonpoika ja J. A. Hollon palkinnon kiertopalkintona on Johannes Rantasalon lasiveistos Ydin.

Lisätietoja:

SKTL: STKL:n vuoden 2017 käännöspalkintojen voittajat julkistettu
Kirjasampo: 
Agricola- ja Hollo-käännöspalkintojen ehdokkaat 2017 julkistettu

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo