Suomi100 - kirjavinkkejä lapsille

Kirjahylly

33 kirjaa

30.3.2017
|Kaikki kirjahyllyt
Tämä vinkkilista on peräisin Helmet.fi-sivustolta, Helmet-alueen kirjastolaisten kokoama kattaus lastenkirjoista, jotka tarkastelevat Suomea eri näkövinkkeleistä. Alla lista vinkkitekstineen:
 
Nappaa kirja käteen ja tutki satavuotista Suomea lukemalla! Helmet-alueen kirjastolaiset kokosivat sinulle kattauksen erilaisista lastenkirjoista, joista kukin tarkastelee Suomea omasta näkövinkkelistään käsin. Inspiroidu ja opi lisää!
 
YLEISTEOKSIA
 
Tatun ja Patun Suomi (Aino Havukainen & Sami Toivonen) 
Tässä kirja, joka sopii niin juniorille kuin seniorillekin! Humoristinen läpileikkaus Suomen maantieteeseen ja kulttuuriin: käsittelyssä mm. luonto, historia, kielet ja tapakulttuuri. "Tervetuloa kiehtovalle matkalle Suomeen, tuohon kaukaiseen pohjolan maahan, jossa ihmiset ruokkivat kesäöisin joulupukkia grillimakkaralla ja heittävät kahvia kiukaalle!” 
 
Pieni kirja Suomesta (Markku Yli-Erkkilä) 
Otsikkonsa mukaisesti pienikokoinen kirja Suomesta. Aihepiirit liikkuvat suomalaisesta muotoilusta Jean Sibeliukseen ja tangosta revontuliin. Jokaisella sivulla on kuva ja yksi lause aiheeseen liittyen. Sopii lapsille, jotka eivät vielä jaksa keskittyä pitkiin tarinoihin ja oppilaille, joille lukeminen on haastavaa. 
 
Miina ja Manu: Seikkailu Suomessa (Jari Koivisto) 
Miina ja Manu seikkailevat Suomen eri paikkakunnilla. Matkaan lähdetään Tampereelta, ja reitin varrella tulevat tutuksi mm. Rauma, Pori, Pohjanmaan lakeudet, Lappi, Rovaniemi, Kuopio, Savonlinna, Lahti ja Helsinki. Osuu ja uppoaa luultavasti parhaiten alle kouluikäisiin. 
 
Suomen lasten Suomi (Kirsti Manninen, kuv. Carlos da Crutz) 
Lentävä kalakukko, Alvar Aalto, lumi, kulttuurien moninaisuus, Karjalan laulumaat, jääkausi, tuhannet järvet… Tämä tuhti tietokirjauutuus tutkii Suomea ja suomalaisuutta monesta eri näkökulmasta. Kirjassa on värikylläinen ja raikas kuvitus, joka tukee mainiolla tavalla tietotekstejä. Oivallinen opus alakouluikäiselle! 
 
Katti Matikainen ja mau-ahtava Suomi (Silja Sillanpää, kuv. Timo Kästämä) 
Pikku Kakkosestakin tuttu Katti Matikainen lähtee matkalle ympäri Suomen! Reissun aikana Matikainen tutustuu muun muassa erilaisiin ammatteihin eri puolella Suomea. Kirja sopii koko perheelle ja toimii mainiosti myös ääneen luettuna. 
 
Voi maamme! (Karo Hämäläinen, kuv. Jii Roikonen) 
Suomen 80-vuotissyntymäpäivien kieppeillä kirjoitettu kirja, jossa huumorin siivittämänä tarkastellaan Suomea eri näkövinkkeleistä. Kirjassa tehdään mm. maakuntakierros, jonka aikana pohditaan savolaisen kierouden olemusta ja selvitetään, miten keskustelusta tamperelaisen kanssa voi selvitä kunnialla. Muutamia numerofaktoja lukuunottamatta kirja on kestänyt hyvin aikaa ja viihdyttänee eri ikäisiä myös näin 100-vuotissynttäreiden aikaan! 
 
 
HISTORIA
 
Suomen lasten linnakirja (Raili Mikkanen, kuv. Laura Valojärvi) 
Suomen lasten linnakirja vie tutkimusmatkalle Suomen linnoihin ja linnoituksiin. Kuka linnat rakensi ja keitä niissä asui? Kirjassa vuorottelevat tarinat ja tieto-osuudet, ja se sopii koko perheelle. Hienosta kuvituksesta vastaa Laura Valojärvi. 
 
Suomen lasten historia (Juha Kuisma & Kirsti Manninen, kuv. Jussi Kaakinen) 
Runsas tietopaketti käy läpi Suomen vaiheita esihistoriasta nykypäivään. Kirjassa päästään tutustumaan niin kivikauden elämään, nuijasotaan kuin Amerikan-siirtolaisten elämään. Upeasti kuvitetussa kirjassa vuorottelevat tarinat ja tieto-osuudet. 
 
Päivä kansallismuseossa (Katariina Heilala ja Maiju Tuisku, kuv. Päivi Arenius) 
Kansallismuseota vartioiva karhu tutustuttaa lukijat 100-vuotiaan museon kokoelmiin ja Suomen historiaan. 
 
Kuninkaantie – matka historiasta nykyaikaan (Janne Haikari, kuv. Carlos da Cruz) 
Matkalla historiallisella postireitillä selviää, miten Suomi on kehittynyt kivikaudelta nykyaikaan. Paljon yksityiskohtia ja reipas kuvitus! 
 
Repun salaisuus (Paula Moilanen, kuv. Ulla Etto) 
Tarina repun salaisuudesta tutustuttaa lukijansa suomalaisten lasten arkeen ja juhlaan vuosina 1922, 1946-47 ja 2014. Viehättävä aikamatka menneeseen! 
 
 
MAANTIEDE
 
Suomi (Pauliina Pekonen) 
Helppolukuisessa tietokirjassa Lotta (10v) ja Oskari (5v) lähtevät matkalle ympäri Suomen. Matka alkaa Lapista joulupukin kylästä ja etenee kohti etelää. Matkalla päästään tutustumaan Suomen eri kaupunkeihin ja samalla opitaan kiinnostavia faktoja satavuotiaasta Suomesta. 
 
Suomi: Suomen tasavalta (Essi Mäkelä) 
Kattava tietopaketti tutustuttaa niin Suomen maantieteeseen, luontoon kuin historiaankin. 
 
 
KULTTUURI, TAIDE JA MUSIIKKI
 
Kun kuu nauroi ja muita maassamme kerrottuja satuja (Milena Parland & Alexander Reichstein)
Siinä missä suomalaiset ovat monesta eri kulttuuritaustasta kotoisin oleva kansa, ovat myös maamme sadut yhtä kirjava kokoelma eri kulttuurien tarinoita. Kun kuu nauroi -teoksessa mukana on satuja mm. somalialaisesta, intialaisesta ja saamelaisesta kansanperinteestä. 
 
Koiramäen Martta ja Ruuneperi (Mauri Kunnas)
Martta pääsee Fredrika-rouvan vieraaksi Runebergien kotiin. Kulttuurikodissa vierailee samanaikaisesti erinäisiä suomalaisen kulttuurin merkkihenkilöitä: Elias Lönnrot, J.V.Snellman ja Sakari Topelius, ja Martta kuulee tarinoita mm. Saarijärven Paavosta ja Sven Tuuvasta. Runebergien kotitalossa vietetty aika tekee Marttaan lähtemättömän vaikutuksen. 
 
Metsän pieni kansa: puunhaltijoiden opintovinkit (Marjatta Levanto, kuv. Julia Vuori) 
Julia Vuoren piirtämät pienet puunhaltijat tutustuvat metsien, vesistöjen ja tuntureiden myyttiseen väkeen suomalaisten taiteilijoiden maisemissa. Oppaana heillä on itse vaka vanha Väinämöinen.
 
Suomen lasten taidehistoria (Juha Kuisma & Kirsti Manninen, kuv. Jussi Kaakinen)
Runsaasti kuvitettu kirja esittelee suomalaista taidetta kalliomaalauksista nykytaiteeseen. Teoksesta selviää muun muassa kuka on suunnitellut Pikku Kakkosen tunnuksen ja kuinka keskiaikaiset kivikirkot on rakennettu. Joka aikakauteen liittyy myös lyhyt tarina. 
 
Soiva metsä : Jean Sibeliuksen matkassa (Katri Kirkkopelto)
Musiikkia on kaikkialla! Upeasti kuvitettu kuvakirja Jean Sibeliuksesta vie tutkimusmatkalle vanhan säveltäjän talon takana kasvavaan satumaiseen metsään. Kirjan mukana tulee myös CD, jossa sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian soittavat Sibeliuksen musiikkia. Tämä kirja sopii kaikenikäisille!
 
Suomen lasten laulukirja (Essi Wuorela & Olli Heikkilä, kuv. Matti Pikkujämsä)
Suomalaisten lasten suosikkilaulut vuosikymmenien ajalta yksissä kansissa! Mukana on sekä vanhoja tuttuja klassikkoja että nykylasten suosikkihittejä. Laulut on ryhmitelty teemoittain.
 
Tenho ja Ryske – satuja soitosta (Silja Sillanpää, kuv. Kati Vuorento)
Tenho saa syntymäpäivälahjaksi soittimen, mutta ei sellaista jota toivoi. Lahjasoitinta ei voi itse soittaa. Avuksi tupsahtaa Ryske, muinainen hirvi, joka tuntee kaikkien soitinten salat. Ryske tutustuttaa Tenhon vanhoihin suomalaisiin soittimiin: tutuksi tulevat liru, jouhikko, kantele, huilut, luikku, säkkipilli, kellot ja kolistimet sekä munniharppu. Ryske tarinoi myös soittimiin liittyvistä vanhoista tavoista ja perinteistä. Kirja kertoo myös yleisemmin musiikin erilaisista merkityksistä. (Lue lisää Vantaan kirjaston hankinta- ja luettelointikeskuksen Suosittelija-blogista!)
 
 
LUONTO
 
Suomen lasten luontokirja (Lasse Laine ja Iiris Kalliola, kuv. Emmi Kyytsönen) 
Tietokirja Suomen luonnosta. Satoja valokuvia, pätevät tekstit. Suomen luonto taajamissa, metsissä, niityillä, soilla…
 
Suomen luonto: lasten suuri luontokirja (Viljami Ovaskainen
Koko perheen luontokirjassa on näyttävät kuvat. Kirjassa esitellään Suomen luonnon eliölajeja leppäkerhusta karhuun ja sinivuokosta herkkutattiin.
 
Kiitollinen sammakko ja muita tarinoita järviseudulta (Maria Vuorio, kuv. Virpi Penna) 
Tässä tarinakokoelmassa seikkaillaan metsässä, Justuksen ja Aatoksen mökkiympäristössä. Mukana seikkailemassa on eläimiä ja suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluvia hahmoja, kuten keijuja ja tonttuja. Tarina rakentuu kiehtovasti monesta pienestä kertomuksesta. Vuorion kieli soljuu kauniisti, tarinat ovat jännittäviä ja tunnelma yhtä lempeä ja pehmeä kuin suomalainen sammal! 
 
 
PERINTEET
 
Satu meni saunaan (Maria Vuorio, kuv. Marjo Nygård) 
Tämä tarina johdattaa lukijan lempeästi saunomisen perinteisiin ja pehmeisiin löylyihin. Kuvakirja, joka sopii niin alle kouluikäiselle kuin pienen koululaisenkin lukemistoon. 
 
Lasten oma vuosikirja (Tuula Korolainen & Riitta Tulusto, kuv. Maija Hurme) 
Keitä ovat tiernapojat? Miksi Runebergin päivänä syödään torttua? Kirja etenee kuukausittain ja esittelee vuoden tärkeimmät juhla- ja merkkipäivät ja niihin liittyviä perinteitä. Muhkea tietopaketti sopii kaikenikäisille. 
 
Suomen lasten juhlakirja (Tuula Korolainen & Leena Lumme, toim. Raili Mikkanen) 
Suomen lasten juhlakirja kertoo suomalaisista juhlaperinteistä ja antaa vinkkejä erilaisten juhlien järjestämiseen. Lisäksi mukana on kaksitoista teemasynttäripäivää leikkeineen sekä koristelu- ja tarjoiluehdotuksineen. 
 
Taikametsä - tarinoita ja taikoja suomalaisesta metsästä (Marjut Hjelt, kuv. Jaana Aalto) 
Kauniisti kuvitettuun kirjaan on koottu metsään liittyviä uskomuksia ja taikoja - entisajan suomalaisille metsä oli paitsi elintärkeä elannon tuoja, myös täynnä taikuutta! Kirjassa päästäänkin tutustumaan niin metsän henkiin ja haltijoihin kuin erilaisiin kasvien parantaviin voimiin sekä metsästys- ja kalastustaikoihin. 
 
 
KLASSIKOT
 
Suomen lasten Kalevala (kertonut Kirsti Mäkinen, kuv. Pirkko-Liisa Surojegin) 
Elias Lönnrotin 1800-luvulla kokoama kansalliseepos lapsille sopivana versiona. Upeasti kuvitetusta kirjasta löytyvät Kalevalan tutut, alun perin runomuotoiset tarinat suorasanaisina kertomuksina.  Mukana on myös lyhyitä näytteitä alkuperäisistä runoista. 
 
Koirien Kalevala (Mauri Kunnas & Tarja Kunnas) 
Mauri Kunnas taivuttaa Suomen kansalliseepoksen uuteen uskoon Koirien Kalevala -teoksessaan. Kalevalan tutuissa tarinoissa seikkailevat tällä kertaa kalevalainen koirien heimo, joka joutuu tämän tästä tukkanuottasille Pohjolassa asuvan susien heimon kanssa. Kuvakirjaklassikko sopii koko perheelle. 
 
Seitsemän koiraveljestä (Mauri Kunnas & Tarja Kunnas) 
J uko lan jukuripäiset koiraveljekset joutuvat tämän tästä kommelluksiin – milloin istutaan lukkarin häpeänurkassa, milloin joudutaan hiidenkivelle härkälauman vangiksi. Seitsemän veljestä pääsee uuteen käsittelyyn kuvakirjamestari Mauri Kunnaksen käsissä. 
 
Suomalaiset tarinat (Mauri Kunnas & Tarja Kunnas) 
Mainiot Seitsemän koiraveljestä sekä Koirien Kalevala yksissä kansissa! 
 
Jukolan seitsemän poikaa – luvunlaskua Aleksis Kiven tapaan (Anne Vasko & Katariina Heilala) 
Värikkäästi kuvitettu katselukirja tuo Seitsemän veljestä -klassikon perheen pienimmille! Kirjassa opetellaan laskemaan numerot yhdestä seitsemään, ja samalla tutuksi tulee niin Jukolan koko veljessarja kuin heidän riemastuttavat kotieläimensäkin. 
 
Suomen lasten hölmöläissadut (Pirkko-Liisa Surojegin) 
Miten sujuu hölmöläisiltä uintireissu tai pimeän mökin valaiseminen? Tähän kirjaan on koottu kattava valikoima yksinkertaisten mutta sydämellisten hölmöläisten toilailuja. 
 
***
Kirjavinkit: HelMet-alueen kirjastolaiset
Koonti: Piia Bågman