Docventures 2016 kirjavinkit, viikko 1: World Order / Informaatiosota

Teema
2.9.2016

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

 

Viikko 1: World Order / Informaatiosota

 

Kaunokirjallisuus

 

Kazuo IshiguroMenneen maailman maalari (1988), alkuteos An Artist of the Floating World (1986)

 

Brittikirjailijan Whitbread-palkitussa romaanissa japanilainen taidemaalari Ono on joutunut häpeään toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina. Hänen työnsä ovat olleet propagandistisia, Japanin militarismia ja imperialismia palvelevia, joten ne ovat kadonneet ihmisten seiniltä. Nuoremman polven mielestä hän on jopa osasyyllinen sodassa tehtyihin erehdyksiin. Ono yrittää saada toisen tyttärensä naimisiin ja palaa muistoissaan menneisyyteensä yrittäen selvittää, missä kohtaa hän teki väärin.

 

Ursula K. Le GuinHarhakaupunki (2012), alkuteos City of Illusions (1967)

Arvostettu tieteiskirjallisuuden tekijä on kirjoittanut hainilaisista kertovaa sarjaa, jonka yksi itsenäisistä jatko-osista on muutama vuosi sitten suomeksi ilmestynyt Harhakaupunki, alkuteos City of Illusions ilmestyi jo 1967. Kirja sijoittuu vaihteeksi kotoiselle Maa-planeetallemme, tosin pitkälle tulevaisuuteen. Puhekykynsä ja muistonsa kadottanut Falkiksi nimetty ”kissansilmäinen muukalainen” matkustaa mantereen halki Harhakaupunkiin. Sieltä koko tunnettua maailmaa hallitsee valheillaan Shing, jonka tarkoitusperistä on hankala päästä selville.

 

Esa MäkinenTotuuskuutio (2015)

Viime vuoden kotimaisiin esikoisromaaneihin kuuluva kirja kertoo tulevaisuuden Suomesta, jossa verkosta haettavaa informaatiota muokataan estotta. Oikeus yksityisyyteen on vain muisto, ihmisiä seurataan valvontakameroiden, mainosrobottien ja nettiohjelmien avulla. Jättikonserni Celsiuksella työskentelevä Tero Lilja on täsmäyttäjä, joko oikoo nettitietoja konsernin edun mukaisiksi. Liljan perheessä sattuu tragedia, jota Celsius pyrkii mitätöimään, ja hän lähtee vastaiskuun. Apua hän saa aktivisteilta, mutta onko vastuksella liikaa valtaa ja voimaa?

 

Sofi OksanenKun kyyhkyset katosivat (2012)

Oksanen kirjoitti neljännessä romaanissaan jälleen Viron miehityksistä, joita tekivät vuorotellen Neuvostoliitto ja natsi-Saksa. Yksi kirjan keskushahmoista on Edgar, joka on takinkääntäjä, väärentäjä ja identiteettien vaihtelija pysyen aina hallitsijoiden puolella. Edgarille ihmiset ovat välineitä, ja 60-luvun Neuvosto-Virossa hän kirjoittaa uudelleen jopa historiaa – ”hitleristisen okkupaation” syövän pesäkkeitä on olevinaan kaikkialla. Edgar etsii suurta tarinaa, jolla saisi nostettua itsensä merkittävään asemaan.

 

Kurt VonnegutÄiti yö (1977), alkuteos Mother Night (1961)

Satiiristaan tunnetun amerikkalaiskirjailijan teoksessa päähenkilö on Yhdysvalloista kotoisin oleva mutta Saksassa asuva Howard W. Campbell Jr., josta tulee natsien kansainvälinen radiotähti. Syytämänsä propagandan ohessa hän rykii ja tauottelee antaen tietoja myös liittoutuneille. Maailma on jakomielinen ja sellaiselta vaikuttaa kaksoisroolissaan myös Campbell, joka piiloutuu sodan jälkeen New Yorkiin. Lopulta niin ystävät kuin vihamiehetkin löytävät hänet. Vonnegut tiivistää kirjansa opetuksen: ”Ihminen on se miksi tekeytyy ja niinpä on syytä olla tarkkana miksi tekeytyy."

 

Tietokirjallisuus

 

Heidi Berger: Venäjän informaatio-psykologinen sodankäyntitapa terrorismintorjunnassa ja viiden päivän sodassa (2010)

Perusteellisessa ja analyyttisessä tutkimuksessa ruoditaan venäläistä informaatiosodankäyntitapaa.

 

Saara Jantunen: Infosota: "iskut kohdistuvat kansalaisten tajuntaan" (2015)

Sotatieteen tohtorin yleistajuinen teos informaatiosodankäynnin ilmiöistä keskittyy erityisesti Venäjään.

 

Garry Kasparov & Mig Greengard: Winter is coming: why Vladimir Putin and the enemies of the free world must be stopped (2015)

Shakkimestari ja aktivisti ovat koonneet yksiin kansiin kaikki ne syyt, joiden vuoksi pitää Putinia Adolf Hitlerin veroisena uhkana länsimaiselle demokratialle.

 

Kaja Kunnas & Marjo Näkki: Suomenlahden suhdekirja: uudet vaaran vuodet (2016) 

Kokeneen toimittajakaksikon tuore katsaus Suomenlahden turvallisuustilanteeseen.

 

Paul Craig Roberts: The Neoconservative Threat to World Order: Washington's Perilous War for Hegemony (2015)

Tunnettu taloustieteilijä ja Reaganin hallinnon virkamies pitää Yhdysvaltain ottamaa roolia ”maailmanpoliisina” arroganttina ja varoittelee sen johtavan globaalin turvallisuuden lisääntymisen sijasta räjähdysherkkyyteen.

 

Marshall Soules: Media, persuasion and propaganda (2015)

Soules luo katsauksen siihen, miten muun muassa hallitukset median välityksellä ajavat omaa asiaansa kansalaisten suuntaan ja miten kielenkäytöllä hallitaan ajatuksia.

 

Ilmari Susiluoto: Plan Putina: Punaiselta torilta Maidanin aukiolle (2015) 

Venäjäntuntijan anekdoottikokoelmassa tutustutaan Vladimir Putiniin sellaisena kuin hänet kansan keskuudessa kerrottavissa kaskuissa kuvataan.

 

Heikki Tiilikainen: Hybridisota: rintamaraportti (2015) 

Teos esittelee informaatiosodankäynnin propagandatekniikoita ja niitä vastaan puolustautumiseen käytettävissä olevia keinoja.

 

Marcel H. Van Herpen: Putinin sodat: Venäjän uuden imperialismin nousu (2015) 

Yksityiskohtainen analyysi pureutuu siihen, miten Tsetsenian ja Georgian sodat asettuvat historialliseen kontekstiin ja mikä on ollut niiden merkitys Venäjälle, erityisesti Vladimir Putinin vallan vakiinnuttajana.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta