Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Mikael Agricola -palkinto Vappu Orloville ja J. A. Hollon palkinto Renja Salmiselle

Ajankohtaista
8.4.2016

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden 2016 Mikael Agricola- ja J. A. Hollo -palkintojen saajat julkistettiin perjantaina 8. huhtikuuta. Molemmat Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton käännöskirjapalkinnot jaetaan vuosittain.

Mikael Agricola -palkinto jaetaan tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Tämän vuoden palkinnon sai Vappu Orlov suomentamastaan Mihail Šiškinin romaanista Neidonhius (WSOY). Palkintoperusteluista: "Teosta kannattelee toinenkin herkkävireinen tulkki, Vappu Orlov, oiva kieliniekka ja legendaarinen kustannustoimittaja, lukemattomien laatusuomennosten luotettava ja lempeä kätilö. Hänen suomennosjälkensä todistaa, että kaunokirjallinen kääntäminen on parhaimmillaan eläytyvää ymmärtämistä, intuitiivisen, ilakoivan ja innoittuneen tulkinnan taidetta. Niinpä Neidonhius soljuu ja soi Orlovin lyyrisenä, taiturillisen taipuisana tulkintana kuin itsestään, aivan kuin alkuteoksen ja suomennoksen välissä ei vaativaa ja vaivalloista käännösprosessia olisikaan."

J. A. Hollon palkinto on tunnustus edellisen vuoden erityisen korkeatasoisesta tietokirjasuomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä. Tämän vuoden palkinnon sai Renja Salminen suomentamastaan Michel de Montaignen teoksesta Esseitä osa III (WSOY). Palkintoperusteluista: "Sivistynyt alkuteos on siis vihdoin saanut yhtä sivistyneen suomennoksen. Renja Salmisen tarkka ja vivahteikas suomen kieli välittää meille Montaignen äänen nautittavasti. Salmisen tulkitsemana Montaigne milloin tarinoi ja filosofoi, milloin narisee ja jaarittelee, milloin saarnaa ja irvailee koskettavasti ja elävästi. Montaignen ja Salmisen tekstistä nousee tämän tästä taiten kiteytettyjä oivalluksia ja viisauksia, joita tekee mieli lukea ääneen muiden iloksi ja panna talteen muistikirjaan tai korvan taakse omaksi opiksi."

SKTL jakaa Mikael Agricola -palkinnon yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa. J. A. Hollon palkinto jaetaan yhteistyössä Suomen arvostelijain liitto ry:n ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. Molempien palkintojen suuruus on 10 000 euroa. Lisäksi Mikael Agricola -palkinnon kiertopalkintona kulkee Ben Renvallin veistos Talonpoika ja J. A. Hollon palkinnon kiertopalkintona on Johannes Rantasalon lasiveistos Ydin.

Lisätietoja:
SKTL: SKTL:n vuoden 2016 käännöspalkintojen voittajat julkistettu
Kirjasampo: Agricola- ja Hollo-palkintojen ehdokkaat 2016 julkistettu

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo