Docventures 2015 kirjavinkit, viikko 7: Red Army

Teema
2.9.2015

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin kolmannen tuotantokauden tunnuslause on Tutki enemmän, luule vähemmän! Kirjasampo ja HelMet-kirjasto suosittelevat dokumenttien aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, ja joka viikko esiin nostetaan kyseisellä viikolla esitettävään dokumenttiin liittyvä vinkkilista.

Kaunokirjallisuuden tekijät ja teokset on linkitetty Kirjasammon tietoihin, tietokirjat puolestaan Finna-palveluun.

Lue enemmän!

 

Viikko 7: Red Army / urheilu

 

Kaunokirjallisuus

 

Jean EchenozPitkä juoksu (2010), alkuteos Courir (2008)

Palkitun ranskalaiskirjailijan nopealukuinen romaani kertoo juoksija Emil Zátopekista ja samalla Tšekkoslovakian historiasta. Vastahakoinen mutta kiltti Emil päätyy nuorena natsien järjestämien urheilukilpailujen myötä menestyksekkääksi juoksijaksi. Poliittisen ilmapiirin vaikutus urheiluun näkyy kirjassa harvinaisen selkeästi: juoksija joutuu välillä myös sosialismin maskotiksi.

 

Per Olov EnquistKevyt moukari (1973), alkuteos Sekonden (1971)

Myös Enquistin romaanissa on vahva yhteiskunnallinen ulottuvuus. Ruotsin työväenliikkeen suhde urheiluun tulee näkyville, kun minäkertojana oleva poika kuvaa jo edesmenneen isänsä elämää. Isä oli ollut vanhan polven työmies, josta tuli sittemmin huippu-urheilija. Tämä ura katkesi kuitenkin liian kevyen moukarin käyttöön. Menneisyyden tapahtumat nivotaan kirjan kirjoitusajankohdan nykyhetkeen, jota lukija voi puolestaan verrata 2010-lukuun: mikä on tällä välillä muuttunut?

 

Jarkko LaineFutari (1977)

Futari on Jarkko Laineen versio sivullisesta: Late on ”mies, jolla on monta tulevaisuutta turvallisesti takanaan” ja hän pelaa jalkapalloa puulaakijoukkueessa, kirjoittaa runoja ja selvää on, että kummastakaan ei ammattia ole tulossa. Kaikella, mihin hän tarttuu, on taipumus kadota ja hänen huippukohtansa on jalkapalloa käsittelevä puhe firman juhlissa. Kirjan kieli on monimielistä ja taiten tyyliteltyä.

 

Veijo MeriJääkiekkoilijan kesä (1980)

Kesäkuussa kuollut Veijo Meri kirjoitti pitkällä ja tuotteliaalla urallaan myös urheilijasta kertovan romaanin. Jääkiekkoilijan kesä on kuitenkin pitkälti kasvukertomus, jossa parikymmenvuotias Illu on hankkinut mainetta jääkiekkoa pelaamalla, mutta muuten kokemukset ovat vähissä. Kesäksi on pitänyt keksiä jääkiekon tilalle muuta tekemistä, joten hän pyrkii pätemään uudella alueella, naisten kanssa. Illun suuren ihailun kohteena on Iso Vaalee.  Kesäporukkaan mahtuu muutenkin monenlaista väkeä, ja tarinointia kuullaan niin sodasta kuin Amerikan matkasta.

 

Tietokirjallisuus

 

Aleksandr Gorbunov: Rangaistuspotkuja  (1991)

Neuvostoliiton virallisen uutistoimiston Tassin entinen urheilutoimittaja paljastaa teoksessaan neuvostourheilun säälimättömyyden. Runsaasti kiinnostavia yksityiskohtia ja anekdootteja.

 

Valeri Harlamov: Maalintekijänä numero 17 (1979)

Kolminkertaisen olympiamitalistin omaelämäkerta. Harlamov oli yksi Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen parhaista pelaajista kautta aikojen.

 

Markku Jokisipilä: Punakone ja vaahteranlehti (2014)

Verrattain tuore kirja kuvaa Neuvostoliiton ja Kanadan jääkiekkomaajoukkueiden välistä kamppailua, joka heijasteli kylmän sodan aikana myös idän ja lännen poliittista taistoa. Poliittisen historian asiantuntija tuntee lähteensä, mutta kirja on sujuva ja yleistajuinen.

 

Kivinen Osmo: Kylmä kiekkosota: kaksi mannerta, kaksi kulttuuria (Liikuntatieteellinen Seura 2000)

 

Joni Krekola: Maailma kylässä 1962: Helsingin nuorisofestivaali (2012)

Dokumentaatiota Helsingissä järjestetystä Maailman nuorison ja ylioppilaiden VIII rauhan ja ystävyyden festivaalista, jolle osallistui 12 000 nuorta ympäri maailmaa.

 

Igor Larionov: Ykkösketju kapinoi (1989)

”Punakoneen” ykkösketjun keskushyökkääjän avomielinen omaelämäkerta. Larionov voitti Neuvostoliiton maajoukkueen pelaajan neljä jääkiekon maailmanmestaruutta ja kaksi olympiakultaa.

 

Tal Pinchevsky: Breakaway: From Behind the Iron Curtain to the NHL. The Untold Story of Hockeys Great Escapes (Wiley 2012)

Eräiden Neuvostoliiton vaikutuspiiristä NHL-jäille siirtyneiden kiekkoilijoiden tarinat. Kansallisaarteina pidettyjen tähtipelaajien muutto ulkomaille ei ollut viranomaisten mieleen.

 

Heikki Saari: Kotiryssät: suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan (2014)

Sodanjälkeisen Suomen talouselämän ja poliitikkojen kontakteista neuvostoliittolaisiin yhteyshenkilöihin.

 

Jukka Tarkka: Karhun kainalossa (Otava 2012)

Suomesta ja suomettumisesta vuosien 1947 ja 1990 välillä.

 

Jukka Valtasaari: Suomen turvallisuus (2015)

Diplomaatin näkemyksiä Natosta ja liittoutumisesta.

 

Vladislav Tretjak, Vladimir Snegirev: Maalissa Tretjak (1977)

Legendaarinen maalivahti esittäytyy huippuvuosien aikaan julkaistussa omaelämäkerrassa. Tretjak on äänestetty mm. 1900-luvun parhaaksi venäläiseksi jääkiekkoilijaksi ja valittu Kansainvälisen jääkiekkoliiton vuosisadan tähtikentälliseen.

 

Pierre Arnaud, Jim Riordan: Sport and International Politics: Impact of Facism and Communism on Sport (1998)

Kiinnostava katsaus urheiluun propagandan ja psykologisen sodankäynnin välineenä. Keskittyy lähinnä Saksaan ja Neuvostoliittoon maailmansotien välillä.

 

Robert Edelman: Serious Fun: A History of Spectator Sports in the USSR (1993)

Neuvostoliittolaisen urheilun historiikki kuvaa kaikkia kilpaurheilun aspekteja valmennusmetodeista fanikulttuuriin, tarjoten samalla kiinnostavan näkökulman neuvostotodellisuuteen.

 

Anatoly Tarasov: Tarasov (1997)

Neuvostoliitolaisen jääkiekkoilun isänä tunnettu valmentajalegenda oli mies ”Punakoneen” menestyksen takana. Hän johti joukkueensa kolmeen olympiakultaan, yhdeksään maailmanmestaruuteen, ja kahdeksaan Euroopan mestaruuteen. Tässä omaelämäkerrassa hän kertaa uransa tärkeimmät hetket ja kuvailee sitä miten rakensi huippusuorituksiin johtaneen valmennusohjelmansa.

 

Stephen Wagg, David Andrews, Robert Edelman: East Plays West: Sport and the Cold War (2006)

Esseitä politiikan ja urheilun yhteenkietoutumisesta kylmän sodan aikana. Kirjoittajat ovat eri alojen asiantuntijoita, joten asiaa tarkastellaan mm. poliittisen historian, kulttuurintutkimuksen ja urheiluhistorian näkökulmista.

 

Kaunokirjavinkit: Kirjasampo.fi/Tuomas Aitonurmi
Tietokirjavinkit: HelMet-kirjastojen työryhmä

Kuva: Docventures