Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Jarkko Laine -palkinnon ehdokkaat 2015 on valittu

Ajankohtaista
16.4.2015

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Jarkko Laine -palkinto jaetaan joka toinen vuosi kahden edellisen kalenterivuoden aikana julkaistulle, haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle. Palkintoraati on nimennyt vuosien 2013 - 2014 suomen- ja ruotsinkielisistä teoksista neljä ehdokasta:

Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset (Teos 2014)
Hanneriina Moisseinen: Isä (Huuda Huuda 2013)
Markku Paasonen: Pienet kalat syövät suuria kaloja (Teos 2014)  
Asko Sahlberg: Yö nielee päivät (Like 2014)

Raadin perustelut: 

Runsas, rönsyilevä esseistinen romaani kahden kaveruksen soutumatkasta pitkin Länsirannikkoa. Eloisan kielen ja mielen sävyttämä proosa avaa näkymiä sekä hengen että ruumiin kulttuuriin ja löytää painokasta sanottavaa niin Volter Kilvestä kuin Kari Peitsamosta. Nyljetyt ajatukset ei ole virheettömästi sommiteltu kirjallinen tuote, vaan vapaa ja oikukas kielellinen olento, joka välillä hapuilee ja menettää otteensa, mutta tempaa lukijan aina uudestaan mukaansa.

Pienen pohjoiskarjalaistytön isä on kadonnut käsittämättömästi. Sarjakuvaromaani Isän ydin on kaipaus. Himmeänharmaista piirroksista ja lakonisista teksteistä voi lukea perheen ja yksinäisyyden, ahdistuksen ja aikuistumisen värit. Murheen syvinä, myyttisinä kuvina on kymmeniä kirjottuja käspaikkoja. Kitkerää huumoria tuo kertomukseen ihmisten jatkuva utelu, milloin myötätuntoinen, milloin pahansuopa. ”Että mahtaa olla vähä vaikkee elämä yhellä kun on isä hävinny!”

Onko romaani Pienet kalat syövät suuria kaloja pieni vai suuri kala? Ainakin se on niellyt jotain sivumääräänsä suurempaa: romaanimuodon historia konventioineen ja kommervenkkeineen on sen pääasiallinen ravinto. Mitä tällainen kala ulostaa? Elävää, vapaasti virtaavaa, hauskaa ja jännittävää kieltä. Teos palaa vanhan arvoituksen äärelle: ”Mikä tämä maailma on?” Sanat asetellaan niin taitavasti, että kysymys tuntuu taas uudelta.

Suomalaissyntyinen oman elämänsä evakko, drinkingmaster, tahtomies ja raataja Jakobsson tekee sen, minkä miehen täytyy tehdä. Yö nielee päivät on järkälemäinen kuvaus ruotsalaisen yhteiskunnan muuttumisesta ja maailmasta, jossa työ tuhoaa perheet, ihminen on ihmiselle uhka ja jokainen maahan tullut ryhmä varjelee reviiriään uusilta maahanmuuttajilta.  Romaanin omaperäinen tyyli rikkoo realistisen kerronnan rajoja, vaihtelee rytmiä, iloittelee ja rokkaa.

Palkintoraatiin kuuluvat päätoimittaja Tapani Ruokanen (pj.), professori Leena Kirstinä, kriitikot Pia Ingström ja Kaisa Neimala, toimittaja Seppo Puttonen sekä kirjailijat Rosa Liksom, Tommi Melender, Joni Pyysalo ja Jaakko Yli-Juonikas.

Jarkko Laineen seuran hallinnoimaa kirjallisuuspalkintoa rahoittavat Haavikko-säätiö, Otava, Otavamedia, Tammi, Turun kaupunki, Turun yliopisto ja WSOY.

Raadin valitsema voittaja julkistetaan Turun pääkirjastossa 19.5. klo 13.

Jarkko Laineen seura ry

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo