10 nuortenromaania elämän vaikeuksista

Teema
2.6.2014

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tässä artikkelissa esitellään Kirjasammon toimittajan valitsemat 10 nuortenromaania, joissa käsitellään erilaisia ongelmia ja vaikeuksia elämässä: päihdeongelmia, syömishäiriöitä, mielenterveyden ongelmia, rikollisuutta, köyhyyttä, ihmissuhdeongelmia...

 

Ingvar Ambjørnsen - Kuolema keskusasemalla (1998) 160 s.

Toisessa Pelle ja Proffa -kirjassa tapahtumat alkavat rähinöinnistä poikakodissa. Mikä on heidän pikkurikollisuuteen taipuvaisen ystävänsä rooli tässä? Pelle ihastuu Lenaan, jonka epäillään käyttävän huumeita ja jolla on muutenkin ollut elämässä vaikeaa.

Jukka Laajarinne - Supersankari Omega (2000) 117 s.

Nastolasta Helsinkiin lukion jälkeen muuttanut Ale kokee ulkopuolisuutta ja joutuu nuorisoporukan mukiloimaksi. Hän päättää alkaa varustaa itseään sankariksi mm. aloittamalla karaten. Ale haluaa myös suojella ihastustaan öiseltä kaupungilta. Ihanteet ja arki eivät aina kohtaa.

Marja-Leena Lempinen - Juhannusmorsian (1975) 192 s.

16-vuotias maalaistyttö Sini elää tavallista pientilan elämää, kunnes tulee pommi: hän odottaa lasta. Peloista ja vastustuksesta huolimatta he menevät lapsen isän kanssa naimisiin. Kirja on rakkaustarina ja kertomus sukupolvien välisistä ristiriidoista.

Hanna Marjut Marttila - Tulikirja (1998) 271 s.

Kalle on melkein 14-vuotias ja mielisairaalassa. On tapahtunut isän kuolema, äidin jääminen työttömäksi ja Kallen hyppääminen alas parvekkeelta. Kirjassa Kalle kertoo itse siitä, mistä ei halua puhua.

Mike Pohjola - Kadonneet kyyneleet (2008) 233 s.

Tässä kirjassa seurataan Roosaa, jonka isä on kuollut, äidillä on uusi miesystävä ja Roosa on kyllästynyt puhumaan psykologeille ja kuraattoreille. Toisaalla taas kuljetaan fantasiamaailmassa elävän Punakanelin matkassa. Toden ja mielikuvituksen rajat hämärtyvät.

Sirpa Puskala - Euroopan pehmeimmät huulet (1996) 122 s.

Ensirakkaus jättää Hannan ja hän hakee lohtua syömisestä, josta seuraa bulimia. Paras kaveri, oma sisko on kuollut aiemmin onnettomuudessa. Ongelmat ja perheen ristiriidat paisuvat, sillä kukaan ei puhu toisilleen.

Terhi Rannela - Yhden promillen juttuja (2012) 110 s.

Tämä teos on novellikokoelma eikä varsinainen romaani, mutta sopii tähän käsitellessään tarinoissaan samaa aihepiiriä, alkoholinkäyttöä. Moralisoimattomat tarinat perustuvat tositapahtumiin, vaikka ovatkin fiktiivisesti kirjoitettuja.

Sara Saarela - Mun on pakko (2011) 152 s.

Seurakuntanuori Liisillä on salaisuus, jonka hänen ystävänsä saa selville. Liisi tietää, että vanhemmat ja kaverit eivät ymmärrä, miten hänen on vaan oltava syömättä ja poltettava rasvaa. Lopulta tilanne riistäytyy käsistä.

Robert Swindells - Kivikovat kadut (1997) 156 s.

Lontoon kaduilla liikkuu huhuja asunnottomien nuorten katoamisista. Link on tavallinen mukava kaveri, joka on päätynyt kadulle työttömänä ja rahattomana. Sekopäinen, armeijasta potkittu upseeri liikkuu myös asunnottomien keskuudessa...

Mats Wahl - Syvässä vedessä (2002) 287 s.

John-Johnista kertovan trilogian kolmannessa osassa odotellaan oikeudenkäyntiä. Samalla julkisuus aiheuttaa monenlaista. Myös ongelmat isäpuolen kanssa kärjistyvät. Teatteriharrastus ja uudelleen lämpenevä rakkaus kuitenkin tukevat ahdistavassa arjessa.