10 nuortenromaania urheilusta

Teema
28.5.2014

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tässä artikkelissa esitellään Kirjasammon toimittajan valitsemat 10 nuortenromaania, joiden genrenä on urheilukirjallisuus.

 

Bengt-Åke Cras - Ketju katkeaa (1997) 192 s.

Lätkäjengi-sarja kertoo lupaavista juniorikiekkoilijoista Peteristä ja Maxista. Ensimmäisessä kirjassa ovat joukkueen karsinnat, joissa käykin niin, että Max pääsee mukaan, mutta Peter ei. Tämä perustaakin sen sijaan oman joukkueen...

Bengt-Åke Cras - Maaali! (1998) 173 s.

14-vuotiaan Markuksen koko elämä on jalkapalloa, tosin pikkukylässä ei ole kunnollista joukkuetta. Niinpä täytyy perustaa oma joukkue: PK Pantterit.

Markku Karpio - Otsalamppu (1995) 237 s.

Karpion esikoisteoksessa päähenkilönä on Jari, joka on huippusuorituksiin pyrkivä innokas suunnistaja. Äkkiä hän sairastuukin diabetekseen. Voiko urheilua enää jatkaa kuten ennen?

Jorma Nenonen - Sakke tiellä tähtiin (1993) 96 s.

15-vuotias raahelainen Sakke on noteraattu pelitaitojensa ansiosta valtakunnallisestikin. Yhtäkkinen suosio vaikuttaa myös muuhun elämään, ja varsinkin tyttöystävä tuntee jäävänsä syrjään.

Gunnar Nordström - Kovaluinen puolustaja (2006) 116 s.

Kiekkotähti-sarja kertoo kuvitteellisesta NHL-pelaaja Adam Wallgrenista. Tässä kirjassa hänelle aiheuttavat harmia joukkueeseen tuleva uusi riitaisa puolustaja sekä valmentaja, jonka kanssa hän ei tule toimeen.

Mal Peet - Maalivahti (2012) 219 s.

Kissamaisista reflekseistään tunnettua maalivahti El Gatoa haastatellaan maailmanmestaruuden jälkeen. Hän kertoo elämäntarinansa toimittajalle, joka ei pian tiedä enää mitä uskoa. Tämän kiehtovan tarinan lukemiselle ei ole yläikärajaa.

Kirsi Pehkonen - Punaviiva (2012) 199 s.

Avarakatseinen urheilukirja kuvaa elävästi nuorten huippu-urheilua ja tyttöjen paineita poikamaisessa lajissa sekä avaa lukkiutuneita käsityksiä vammaisuudesta. Pääosassa 8. luokan aloittavat Hilla ja Noora.

Jorma Ranivaara - Skeittaajan kesäloma (1991) 151 s.

Skeittaaja-sarjan aloittava kirja kertoo rullalautailua harrastavasta Tomista, jonka kesälomalla tapahtuu paljon kaikenlaista.

Juha Vesala
- Kaksoiskuljetus (2009) 156 s.

Yhdeksäsluokkalaisen Santun vapaa-aika kuluu suureksi osaksi koripalloa pelatessa, eikä aikaa muulle elämälle tunnu jäävän tarpeeksi. Isäkin suhtautuu heidän joukkueensa pelaamiseen turhan kiihkeästi. Lopulta on puhallettava peli poikki.

Mika Wickström - Hienoosokeria! (1991) 148 s.

15-vuotiaan Masan elämässä asiat ovat menossa uuteen suuntaan. Jalkapallon pelaaminen ei tunnu samalta kuin ennen, äidin kanssa on kotona hankalaa, eikä sydämen valloittava Tiiakaan onnistu pyyhkimään mielestä vakavasti sairasta ystävää. Kirja on Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon voittaja 1991.

 

BONUS: Katso myös 10 nuortenromaania perhesuhteista, jossa on esitelty Anneli Kannon Tulikärpäset