Essi Kummu

Kirjailijaesittely
24.11.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Essi Kummu on suorittanut kirjoittajakoulutuksen perusopinnot Jyväskylän yliopistossa sekä muita yksittäisiä luovan kirjoittamisen kursseja ja valmistunut sanataiteen ohjaajaksi Oulun yliopistosta keväällä 2002. Kummu on ehtinyt työskennellä sanataideopettajana, radio- ja sanomalehtitoimittajana, kirjastotätinä, kirjallisuuskriitikkona, puhelinmyyjänä ja mainosten käsikirjoittajana. Mielenkiintoinen on myös hänen esikoiskirjansa Manian kirjailijaesittelyn avauslause – ensimmäiseksi tittelikseen Kummu mainitsee olevansa äiti.

Äiti on myös Manian päähenkilö, ainakin hänellä on äidinrakkautta sylin täydeltä, mutta arjen hallinnan menettäneenä keinot äitiyden toteuttamiseen ovat kadonneet. Laura on 29-vuotias puhelinmyyjä ja 6-vuotiaan Elinan yksinhuoltaja, joka haluaa elämältään enemmän kuin arki antaa. Hän haluaa olla parempi, tähdätä korkeammalle ja saavuttaa tavoitteensa nopeammin. Arki on arkea, ei kovinkaan hohdokasta tai jännittävää ja sitä Laura pakenee tietokonepelien maailmaan. Maniasta kasvaakin kuvaus ihmisestä, joka pakenee harmaata arkitodellisuutta pelien maailmaan, jossa hän voi saavuttaa hallinnan tunteen, pärjätä, olla hyvä – paras: ”Heikkoutta ei saa koskaan näyttää, lopettaa ei missään tilanteessa, pelin säännöt ovat nämä. Häviötä ei ikinä niellä.”

Romaanin prologi tapahtuu ampumaradalla, jossa Laura on neljän miehen kanssa samaan aikaan. Hän lunastaa aseen, asettaa korvasuojaimet  ja suojalasit päähänsä ja aloittaa sarjan, jonka seurauksena radalta lähtee pois vain yksi ihminen.

Romaanin kerronta on pirstaleista ja etenee eri aikatasoissa ja eri näkökulmissa sen mukaan mitä Laura tapahtumista pystyy muistamaan. Hän on tutkintavankeudessa, jossa hänellä on terapeutti, jonka kehotuksesta hän käsittelee tapahtumaa kirjoittamisen kautta. Syvyyttä tarinaan tuo näkökulmien vaihtelu Lauralta Elinalle, jonka elämään kurkistetaan ulkopuolisen kerronnan kautta.  Syvyyttä romaanin kerrontaan tuo myös epävarmuus, toden ja kuvitelman sekoittuminen, lukija ei varmasti voi tietää, mikä on Lauran kuvitelmaa, mikä totta.

Mania pohjaa todellisiin tapahtumiin, vaikkei kirjailija niitä millään tavalla nosta esiin, eikä tieto niiden olemassaolosta ole lukukokemuksen kannalta olennainen. Kuten Marja-Riitta Vainikkala Kalevassa ilmestyneessä arvostelussaan tuo esille: ”Uutiset onnettomista tapahtumista herättävät suuren miksi-kysymyksen. Fiktio ei siihen suoranaisesti vastaa, mutta siinä kuvataan ja kuvitellaan todellisuus, joka sellaista saa aikaan.

Niin myös Essi Kummun Mania. Sen murheellinen todellisuus taittuu ilmavalla ja runollissävyisellä kerronnalla ja elää mielessä pitkään.”

- Laura Norris -
 

 

Viimeksi päivitetty 10.3.2010
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 24.11.2011