Ilmastonmuutos ja fiktio, TOP 3

Teema
3.2.2014

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

              1.  Ian McEwan: Polte

Michael Beard on väsynyt tiedemies, jonka viides avioliitto on hajoamassa. Älylliset voimavuodet ovat takana, eikä Beard voi ajatella muuta kuin vaimoa, jonka on menettämässä.

Ihmiskunnan enemmistön tavoin Beard ei juuri ehdi pohtia ilmastonmuutosta. Asia muuttuu kun hän saa käsiinsä kuolleen fyysikon muistiinpanot ja alkaa niiden pohjalta rakentaa aurinkoenergiaan perustuvaa voimalaitosta New Mexicoon.

McEwanin Polte on herättänyt ihastusta ympäri maailman. Se on musta komedia, joka vahvisti kirjoittajansa asemaa Britannian arvostetuimpana nykykirjailijana.

Romaanin lumous nousee osittain sen päähenkilön persoonasta. Michael Beard on Nobel-palkittu fyysikko ja riehakas hirviö. McEwan itse on kuvannut Beardia ”suureksi valehtelijaksi ja varkaaksi”, ja koska Beard on romaanin ainoa kertova ääni, sen kaikki teemat suodattuvat hänen mielensä läpi.

Se vaatii lukijaa ajattelemaan itse.

Läpi kirjan Beard lihoo, sairastuu ja tekee tyhjiä lupauksia – mätänee samaa vauhtia maapallon kanssa. Sitä lukiessa ei ole helppo pysyä tyynenä.

McEwanin Polte saattaa olla aikojen paras romaani ilmastonmuutoksesta. Se on kammottava ja hauska. Älykäs muttei vaikea. Kaikin tavoin häikäisevä romaani.

 

            2.  Barbara Kingsolver: Flight Behavior

Flight Behavior kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista Appalakkien vuoristossa. Dellarobia Turnbow luopui unelmistaan tultuaan nuorena raskaaksi; nyt hän elää tyytymätöntä elämää maaseudun rauhassa.

Kesken kävelyretken Dellarobia näkee oudon näyn: laakso on täynnä oransseja liekkejä. Mutta metsä ei ole tulessa, se on täynnä perhosia, ne ovat asettuneet puiden latvoihin. Epätavallinen ilmiö vetää paikalle toimittajia ja biologeja, yhteisön arki menee sekaisin.

Barbara Kingsolver opiskeli biologiaa, mutta on tehnyt pitkän uran kirjailijana. Kingsolverin suuria teemoja ovat luonto, feminismi ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Myös Flight Behavior kuvaa haurasta tasapainoa muutoksen kynnyksellä. Washington Post ja USA Today valitsivat sen ”vuoden kirjaksi” vuonna 2010, mikä ei Suomessa riitä siihen että sitä olisi edes suomennettu.

Jos ei epäröi lukea englanniksi, löytää romaanin magian.

Kingsolverin kynä hakkaa elämän väreissä. Flight Behavior on avunhuuto maailmasta, joka on liian kaunis menetettäväksi.

 

            3.  Nathaniel Rich: Odds Against Tomorrow.

Nathaniel Richin toinen romaani herätti paljon huomiota Amerikassa. Se on synkkä ja koominen tutkielma pelon kulttuurista.

Mitchell Zukor ennustaa onnettomuuksia. Lähitulevaisuuden maailmassa ei enää tarjota vakuutuksia katastrofien varalle, ja yritykset varautuvat pahimpaan – myös ennustavat myrskyjä ja laskevat niiden vaikutuksia. Siinä Zukor on hyvä. Hän on yksinäinen synkistelijä ja sietämätön pessimisti. Nyt Zukor visioi työkseen katastrofeja ja tekee sillä rahaa.

Kun myrsky iskee Manhattanille, Zukorista tulee mediatähti.

Nathaniel Rich tutkii mitä pelko tarkoittaa uusliberaalissa yhteiskunnassa: miten sitä kapitalisoidaan, miten se tarjoaa töitä, mainetta ja valtaa. Ja miten se lopulta hämärtää elämän todelliset mittasuhteet.

Aseteollisuus on aina menestynyt maalailemalla ulkopoliittisia uhkia. Ilmastonmuutos on aikamme uusi hirviö. Mutta kaava on sama: pelko pyörittää taloutta.

Richin kynä on säälimätön. Odds Against Tomorrow ei epäröi kysyä, miten ilmastopelko näkyy modernin ihmisen elämässä.

 

            Kunniamaininnat

                        eli vielä pari kirjaa samasta teemasta.

 

            Valentin Rasputin: Jäähyväiset Matjoralle.

                        Jokeen rakennetaan patoa, ja Matjoran kylä uhkaa jäädä tulvien alle.
                        Viimeinen kesä on sietämättömän kaunis.

 

            Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa.

                        Suuri suomalainen ekotrilleri ja vuoden 2005 Finlandia-ehdokas.

 

            Henry David Thoreau: Elämää metsässä

                        Kun maailma ahdistaa, Thoreau palauttaa mieleen sen mikä on tärkeää.
                        Yksinkertaisen elämän vallankumous, mies ja metsä.

 

Ilmari Envall