Kirjasammon poimintoja kevään 2014 uutuuskirjoista: Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Teosesittely
19.12.2013

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden 2014 alun lasten- ja nuortenkirjallisuudessa näkyvät vanhat trendit: suositut sarjakirjat, fantasia- ja hevoskirjat ovat edelleen pinnalla. Jonkin verran kuitenkin rajojen rikkomista ja kirjallisia kokeilujakin on nähtävissä. Lastenkirjat ovat edelleen opettavaisia ja soveltuvat luettavaksi erilaisissa elämäntilanteissa.

Listauksessa esiintyvien kirjojen tiedot ovat peräisin BTJ:n kirjastoille toimittamista teostiedoista ja joissakin tapauksissa myös kustantajien uutuusluetteloista.

Lastenkirjallisuus

Laurence Anholt - Pikku tipun kaksi pesää (Kustannus-Mäkelä)

Papu ja Kaija asuvat pesässään kirsikkapuussa pikku tipun kanssa. Pesä on pieni ja syntyy riitaa, joten Papu muuttaa uuteen kotiin. Tarinalla perheen hajoamisesta on kuitenkin onnellinen loppu ja herkkä viesti, joka lohduttaa uuteen tilanteeseen totuttelevaa lasta.

John Boyne - Leijuva Poika (Bazar)

Tarina Billy Brocketista, joka elää aivan tavallisessa perheessä, mutta heillä on ongelma: Billy uhmaa painovoimaa, eikä pysy maan pinnalla ilman suuria hiekkapusseja.

Annika Eräpuro - Myrskykirja (Karisto)

Mies lähtee käymään illansuussa ulkovessassa ja joutuu pihalla raivoavan myrskyn mukaansa tempaisemaksi. Myrsky kuljettaa miestä ympäri maailmaa, mutta vieläkö mahtaa löytyä koti ja siellä papiljotit päässään nukkuva vaimo?

Jukka Itkonen ja Camilla Pentti - Kaikki hyvin kasvimaalla (Lasten Keskus)

Jukka Itkosen kasvimaa-aiheisia runoja Camilla Pentin kuvittamana. "Puutarhassa pienikin on kaunista, ja meininki on reilua. Kasvit tukevat toisiaan, eikä variksenpelätin koskaan väsy työntekoon."

Reka Kiraly ja Marika Maijala - Topin nokinenäpäivä (WSOY)

Kurkistuskirja Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään -kirjan jalanjäljissä! "Topin ystävä Lupo on tulossa kylään ja tuo mukanaan uuden ystävän, Emilin! Topia jännittää niin, että kaikki meinaa mennä aivan pieleen..." Kirjan kuvituksen ovat tehneet yhteistyössä Reka Kiraly ja Marika Maijala.

Timo Parvela - Paten aikakirjat 1 (Tammi)

Ella-kirjoista tuttu Pate saa oman kirjasarjansa. Kirjoissa on Pasi Pitkäsen vauhdikas kuvitus ja helppolukuinen ulkoasu. "Pate ei aina ihan tajua, missä mennään, mutta se ei haittaa, kaikki tykkäävät Patesta."

Andy Stanton - Olet ilkimys, herra Gummi! (Schildts & Söderströms)

Andy Stantonin Herra Gummi -sarja on ollut hyvin suosittu muualla Euroopassa. Kirjat kertovat ilkeästä herra Gummista, joka vihaa lapsia, pörröisiä pikku eläimiä, hauskanpitoa ja hattaraa. Niiden huumori sopii erityisesti alakouluikäisille.

Nuortenkirjallisuus

Reija Kaskiaho - Nikottelua (Myllylahti)

Niko on 17-vuotias, rento ja rauhallinen tyyppi, ihan normikaveri. Hän on myös poika, joka tykkää pojista. Tässä kirjassa suurin ongelma ei kuitenkaan ole päähenkilöllä itsellään, vaan ympäröivällä yhteiskunnalla.

Anne Leinonen - Ilottomien ihmisten kylä (WSOY)

Ilottomien ihmisten kylä on lajimääritelmiä uhmaava romaani, joka kertoo kohtaloaan uhmaavasta pojasta ja ennakkoluulojen voittamisesta. Päähenkilö Aalo elää työntekoa korostavassa yhteisössä, jossa ilonpito on kiellettyä ja naurun uskotaan koituvan kuolemaksi.

Maailma on sun : tarinoita nuoruudesta (Tammi)

Tähän kirjoituskokoelmaan on koottu sekä tunnettujen prosaistien että lauluntekijöiden tekstejä, jotka ovat "kokonaisten sukupolvien tärykalvoille ikuisiksi ajoiksi tallentuneita tarinoita aikuiseksi kasvamisen iloista ja suruista."

Eppu Nuotio ja Anna Nuotio - Venla T:n rakkaudet (Otava)

Eppu Nuotio on kirjoittanut Anna-tyttärensä kanssa jälleen kirjan, ja sitä kuvataan teinityttöjen Bridget Jonesiksi. "Jos rakkaus ei totaalisesti sekoita päätä ja sydäntä, se ei ole aitoa. Ja Venla rakastaa aina täysillä, kohde tosin vaihtuu tiuhaan."

Ari Paulow - Aarresaaren arvoitus (Otava)

Ari Paulowin Viisikko-henkinen dekkarisarja saa jatkoa. Tällä kertaa Samppa, Elli, Marko ja Anssi lähtevät kesätienestien perässä Hailuodon Sunikariin. Jo matkalla alkaa kuitenkin tapahtua outoja...

Arja Puikkonen - Vastalaukkaa (Otava)

Arja Puikkosen kirja Vastalaukkaa on suunnattu ratsastuskärpäsen puremille teineille. Kirjassa kerrotaan Kristinin ja säikyn hoitohevosen tarina. Hevosen selässä murheet unohtuvat!

Veronica Roth - Outolintu (Otava)

25-vuotias Veronica Roth on saavuttanut suosiota Yhdysvalloissa nuorille aikuisille suunnatuilla tieteisromaaneillaan. Nyt jännittävän trilogian ensimmäinen osa Outolintu julkaistaan myös suomeksi. Teos on ilmestynyt aiemmin mm. ruotsiksi nimellä Divergent.

____________________________________________________________________________________

Listauksen kokosi Tuomas Aitonurmi