Sanna Karlstömin esittely vuodelta 2005

Kirjailijaesittely
15.11.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kerran taivas kävi maan päällä / ja vahingoittui vain hieman./ Siitä ovat merkkinä yö ja tähdet, / neulanpistot silmieni takana./ Puu sinun uniesi huminassa valvon / sillä sinä olet särö / ja ikkunani takana varmemmin kuin aamu./

Sanna Karlströmin runokirja Taivaan mittakaava (Otava, 2004) on jäänyt erityisesti mieleeni viime aikoina lukemistani runokirjoista. Lukukokemus on aina kovin henkilökohtainen, sama lause tai runo ei heläytä yhtä lailla kaikkien sielun kelloja. Taivaan mittakaava voitti Helsingin sanomien parhaan esikoisteoksen palkinnon vuonna 2004, Runoraadissakin runoilijasta pidettiin.

Runoteoksen avainsanoja voisivat olla ainakin: tilat, pinnat, talot, huoneet, seinät, ikkunat, kaupunki, äidit, tyttäret, shakki. Shakkilauta toimisi vaikkapa rakkauden taistelukenttänä, ihmiselämän vertauskuvana jopa. Ihminen on hyvin pieni ja avuton kaiken keinotekoisen rajaamisen ja lokeroinnin keskellä, arkkitehtien suunnittelemissa tiloissa ja kaduilla, standardien puristuksessa. Rakkaus voi olla yhtä pelottavaa kuin syrjäytyminen.

Runoilija ei halua puhua itsestään, vain runoistaan "Runot merkitsevät jotain, ei niiden tekijä. Kirjoitan kirjoittamisen ilosta, rakkaudesta kieleen ja sen muotoihin."

Arkkitehtuurin suurimpia saavutuksia kuvaavista postikorteista rajataan ihmiset pois. / Heidän hetkellisyytensä, / tuulessa lepattava kaulaliina./ Kortin toiselle puolelle kirjoitetaan: Terveisiä. / Täälläkin olemme käyneet./ Silityksiä Murrelle./

Yleisradion oivallinen Runoraati-ohjelma televisiossa esittelee uutta ajankohtaista runoutta. Runoilijat lausuvat itse valitsemansa ohjelman teemaan liittyvän runon ja nelihenkinen raati kertoo mielipiteensä ja antaa numeron esitykselle.

Muun muassa kirjailijat Risto Ahti, Bo Carpelan, Jukka Itkonen, Sanna Karlström, Tomi Kontio, Tittamari Marttinen, Arto Melleri, Hannu Mäkelä, Lassi Nummi, Hannu Salama, Anja Snellman, Tommy Tabermann, Ilpo Tiihonen, Sirkka Turkka ja Merja Virolainen ovat esiintyneet Runoraadissa.

Kuten toimittaja Minna Joenniemi sanoo "Runoraadin pelaamiseen tarvitaan vain yksi kortti: Kirjastokortti ja pelivälineiksi kynä, paperia ja kirjastosta sopiva määrä runokirjoja." Peliä voi pelata kaksin tai isommassakin joukossa, kotona, illanistujaisissa tai vaikka tylsillä automatkoilla. Utelias, avoin, rento ja iloinen mieli tuovat bonuspisteitä.

(Esittely on julkaistu aiemmin vuonna 2005.)

- Satu Vähämaa -

Viimeksi päivitetty 18.5.2009
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 15.11.2011