Kaksikielinen kirjallisuusfestivaali Vaasa LittFest Vasa 11.-13.112011

Ajankohtaista
4.11.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kaksikielinen kirjallisuusfestivaali Vaasa LittFest Vasa järjestetään tänä vuonna 11.–13. marraskuuta. Festivaalin teema on Minä – Jag, ja taiteellisena johtajana toimii kirjailija Monika Fagerholm. Luvassa on kaksi päivää kirjailijoita, taiteilijoita ja muusikoita, runoa ja proosaa, seminaareja ja keskusteluja. Ohjelmaa on vanhoille ja nuorille. Syksyn LittFest-ohjelman löydät täältä.

”Minä” on viime vuosina kehittynyt hyvässä ja pahassa yhdeksi nykyproosan suurista aiheista. Kaunokirjallisuus on ”tunnustuskirjoissa” usein valjastettu palvelemaan henkilökohtaisia tarkoitusperiä: kirjailija haluaa ”kertoa kuinka asiat oikeastaan olivat” ja esittelee julkisesti niin omia kuin muidenkin asioita. Tunnustuskirja on myös oiva keino itsensä markkinoimiseen, sillä minä-kirjallisuus herättää paljon huomiota. Tämä on ollut havaittavissa viime vuoden kirjallisuuskeskusteluissa: esimerkiksi Ruotsissa kohua ovat herättäneet Maja Lundgren ja Lars Norén. Julkinen kaunokirjallinen keskustelu onkin ajoittain saanut sensaationhakuisia ja raadollisia piirteitä, varsinkin kun kirjailijan persoonan markkinointi yhä useammin tuntuu olevan tärkeämpää kuin kirjan myyminen. Muun muassa näistä asioista keskustellaan tämän vuoden LittFestissä.

Toisaalta minä-buumi ja dokumentaarista ja fiktiivistä sekoittava kirjallisuus ovat viime vuosina myös uudistaneet kirjallisuutta. Hyvä esimerkki tästä on norjalainen Karl Ove Knausgård, jonka kohta kuusiosaista omaelämäkerrallista romaania Min kamp ovat Pohjoismaissa ja Euroopassa ylistäneet sekä suuri yleisö että kriitikot. Meille onkin suuri ilo ja kunnia saada Karl Ove Knausgård Vaasa LittFestin vuoden 2011 päävieraaksi.

Ja loppujen lopuksi on muistettava, että juuri henkilökohtainen ja oma ovat kaiken luovan toiminnan lähtökohta, jolle rakentuvat kirjallisuus, kuvataide, musiikki, teatteri ja elokuva. Kirjailijoiden lisäksi kutsummekin tänä vuonna festivaalille myös näiden muiden taiteenalojen edustajia kertomaan itsestään ja suhteestaan luovaan työhön.

Virtuaaliset maailmat, internet ja sosiaaliset mediat sekä interaktiivisuuden ja viestintäteknologian koko ajan kehittyvät uudet mahdollisuudet muokkaavat identiteettiämme ja käsitystämme identiteetistä, tapaamme olla minä maailmassa. Miten ne muokkaavat kirjallisuutta ja sitä, kuinka kertomuksia kerrotaan ja voidaan kertoa? ”We all need to begin figuring out how to tell a story for the cell phone”, kirjoittaa amerikkalainen kirjailija David Shields kirjassaan Reality Hunger – a manifesto ja lisää: ”One thing I know: it’s not the same as telling a story for a full-length DVD.”

Myös Vaasa LittFest aikoo tutustua näihin uusiin, mahdollisesti syntymässä oleviin kirjallisuuden muotoihin – blogeihin, Facebookiin ja Twitteriin – ja lupaamme uteliaisuus ja pilke silmäkulmassa järjestää niihin liittyvän kirjoituskilpailun festivaalin yhteydessä.

Tervetuloa Vaasa LittFestiin!

Monika Fagerholm
Taiteellinen johtaja