Anni Sinnemäki

Kirjailijaesittely
10.7.2013

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Mitä on suomalainen nykyrunous? Se on Harri Nordellia, Heli Laaksosta, Sirkka Turkkaa, Niilo Rauhalaa, Samuli Putroa ja Anni Sinnemäkeä. Suomalaisen runouden juuret ovat kalevalaisessa laululyriikassa ja vahvana runous jatkuu laululyriikassa tänäkin päivänä. 

Anni Sinnemäki on syntynyt 1973 ja hän on tullut tunnetuksi paitsi poliittisesta urastaan niin myös sanoituksistaan. Hänen tekstejään on kuultu erityisesti Ultra Bra –yhtyeen esittämänä, klassikkoja mm. Minä suojelen sinua kaikelta , Ken Saro-Wiwa on kuollut.Tyttöjen välisestä ystävyydestä… Ehkä tunnetuin Sinnemäen sanoitus on Sinä lähdit pois. 

"Sinä lähdit pois / minä katselin parvekkeelta / loittonevaa selkääsi" hoilottaa lapsi toppahaalareissaan bussin rymistessä pitkin Länsiväylää. Työmatkalaiset katselevat ulos meren jäälle tai harmaaseen meluaitaan kun laulu jatkuu "Kiersit vesilammikot / ja arvaan ettet murehdi tätä eroa."

Anni Sinnemäen sanat luovat kuvia joidenka ensivaikutelmana on rento räpsintä. Kuvaajan kohteena on jokin arkinen satunnainenkin juttu, mutta toisin kuin satunnaisen räpsijän kuvissa Sinnemäellä arkinen ylevöityy. Kihelmöivän tutun ja mahtipontisen liitto muodostuu arkisten ja ylevien sanojen kudoksesta. Miltä kuulostaa: kenkämeri, lyijypitoinen, peilikauppa, kansallinen konflikti, sukkahousut. vihreä meri, villiviini, sinitaivas, Odessa, keskusvarasto, laulavat linnut.

Rakkaus ja kuolema ovat kirjallisuuden yleisimmät ja aina ajankohtaiset teemat. Anni Sinnemäen sanat ja kuvat toistavat näitä teemoja raikkaasti ja aikaamme oivaltavasti peilaten.

Palataan Länsiväylälle. Mitä ajattelee lapsi joka laulaa Sinnemäen sanoittamaa kappaletta Sinä lähdit pois? Voi olla että hän tunnistaa loittonevassa selässä äidin kiireiset askeleet ja surun päivän mittaisesta erosta. Ja ehkä matkustajien joukossa on joku läheisensä menettänyt, joka pohtii kuinka totta on lause "arvaan ettet murehdi tätä eroa". Murhe on katselemaan jääneellä. 

- Saara Ihamäki – Viimeksi päivitetty 15.3.2009

Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 10.7.2013