Kirjallisuustapahtumat

Kirjallisuustapahtumat-kalenteri esittelee Suomessa järjestettäviä kirjallisuustapahtumia. Voit selailla tapahtumia kuukausi- tai viikkonäkymässä, ja klikkaamalla tapahtumaa saat lisätietoja. Kalenteri on saatavilla myös upokkeena, jonka voit liittää sivuillesi. Ylläpidosta vastaa Kirjasammon toimitus.
 

Työväenkirjallisuuden päivä

Tampere, Työväenmuseo Werstas
3.9. 11:00
Vuotuinen yhteiskunnallinen kirjallisuustapahtuma järjestetään jälleen Työväenmuseo Werstaalla Tampereella

Tapahtuman teemana on tänä vuonna OIKEUS JA KOHTUUS. Mitä se merkitsee työväkeä koskevan kauno- ja tietokirjallisuuden yhteydessä? Luvassa on keskustelua yksilön ja yhteisön oikeuksista sekä niistä rajoista, joihin oikeudet suhteutetaan – olipa kyse työelämästä, kirjailijuudesta, kuluttajakansalaisuudesta tai ilmastokriisistä. Miten työntekijöiden oikeudet toteutuvat alati muuttuvilla työmarkkinoilla? Mitä tarkoittaa kohtuullinen elämäntapa? Millainen tulevaisuus yhdistää yksilön oikeudet ja kestävän elämäntavan ihanteen toisiinsa tasa-arvoisesti? Mistä länsimainen yksilö on valmis luopumaan? Entä miksi suurvallat katsovat usein omaksi oikeudekseen määritellä kehityksen kulkua?

Ohjelmassa on paneelikeskusteluja, haastatteluja ja esitelmiä sekä aforismi- ja runoesityksiä. Avauspuheessa aiheeseen johdattelee emeritusprofessori Jukka Kekkonen. Kirjailijat Siiri Enoranta, Emilia Kukkala ja Iida Rauma keskustelevat Seppo Puttosen johdolla luopumisesta. Sakari Katajamäki esitelmöi Suomen ensimmäisestä ”prekaarikirjailijasta” Aleksis Kivestä. Milla Peltonen haastattelee nykytyöläiskirjailija Noora Vallinkoskea, jolta ilmestyy loppukesällä uusi romaani. Osmo Soininvaara ja Kari Enqvist pohtivat tulevaisuuden yhteiskuntaa. Lopuksi käännetään katse kohti itää. Venäjän ideologisesta pohjasta sekä suhteesta naapurimaihin alustavat Jussi Jalosen luotsaamana Pekka Lehtonen ja Aimo Ruusunen.

Pääohjelman lisäksi tapahtumassa on runsas näytteilleasettajien ohjelma sekä kirjamyyntiä.

Työväenkirjallisuuden päivä on kaikille avoin ja pääsymaksuton tapahtuma, jonka työryhmässä on jäseniä Työväenmuseo Werstaalta, Kansan Sivistystyön Liitosta, Työväen Sivistysliitosta, Tampereen yliopistosta ja pirkanmaalaisista kulttuuriyhdistyksistä. Tapahtuman kummeina toimivat kansanedustajat Jukka Gustafsson ja Anna Kontula.

(Tapahtuman kotisivuilta)