Norminmurtajia: epäsovinnaisia naishahmoja viime vuosilta

Kirjahylly

7 kirjaa

24.3.2022
|Kaikki kirjahyllyt

Nainen kirjan päähenkilönä ei ole harvinaisuus. Mutta kuinka yleisiä ovat antisankarin piirteet naishahmoilla? Tähän kirjahyllyyn on kerätty teoksia viime vuosilta, joissa normeja murretaan. Nämä päähenkilöt elävät oman kompassinsa mukaan yhteiskunnan odotuksia rikkoen. Jotkut heistä eivät pysty luomaan yhteyttä lapsiinsa ja asettavat äitimyytin kyseenlaiseksi, toiset kieltäytyvät täyttämästä kenenkään odotuksia tehden siten omasta elämästään vaikeaa.

Lähdin veljen luo: Karin Smirnoffin epätavallinen kerronta ja polveileva juoni kuljettavat lukijaa läpi Janan elämän solmukohtien tarinassa täynnä vaiettuja salaisuuksia, väkivaltaa, huumoria ja rakkautta.

Viedään äiti pohjoiseen:  Sitkeän Janan tarinan jatkuun vastoinkäymisten, salaisuuksien ja ihmissuhteiden arktisessa hetteikössä.

Vuosi horroksessa: Romaanin minäkertoja on nuori newyorkilainen nainen, jonka tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia. Hän kuitenkin jättää työnsä, minimoi sosiaaliset kontaktinsa ja vetäytyy asuntoonsa nukkuakseen lääkehuurussa vuoden. Auttavatko lääkecocktailit ja videoiden katsominen irti traumoista ja kipeistä tunteista?

Kuuleminen: Päähenkilönä meuhkaa Titta K., mainosalan ammattilainen, joka pistä keskiluokkaista elämäänsä uuteen uskoon kirjoittamalla kirjeitä eri tahoille. Titta kirjoittaa kirjeitään vimmaisen varmana itsestään ja asiastaan. Kirjeet ovat silkkaa kohtuuttomuutta vailla itsehillintää.

Kaikkeus on meidän: Liisa Louhela hahmottelee romaanissaan ystävykset Vannin ja Reetan, kaksi erilaista nuorta naista: olosuhteisiin sopeutujan ja kapinallisen haaveilijan. Yhteisön luomat paineet tekevät epäsovinnaisen Reetan elämästä tuskallista 1930-luvun Kainuussa.

Me olemme susia: Romaanissa kerrotaan kolmesta eri vuosisadalla eläneestä naisesta maailmassa, jossa miehet ovat määränneet, vaientaneet ja pahoinpidelleet naisia. 2000-luvulla elää nelikymppinen Viviane, jonka arjenhallinta on hukassa. Viv on liikaa juova yliopistopudokas, joka ostaa hedelmiä, jotta näyttäisi kunnon kansalaiselta, vaikka tietää niiden mätänevän myöhemmin kotona.

Kaiken jälkeen: Laina istuu vanhaan autoonsa ja suuntaa satamaan. Rosoiseen elämään tottunut entinen kiertuekuski joutuu huomaamaan, että itseään ja menneisyyttään ei pääse pakoon, vaikka kuinka ajaisi.