Hautausmaan pojat

”Yadriel saattoi vain tuijottaa häntä. Hän ei tiennyt, mitä sanoa. Hän tunsi niin usein olevansa aivan eristyksissä – uskoi niin vakaasti olevansa ainoa laatuaan, oudokki, jonka suhteen kaikki olivat ymmällään – ettei hän ollut koskaan tullut miettineeksi, että jossain matkan varrella oli täytynyt olla muitakin hänen kaltaisiaan brujxeja.”

 

Yadriel on 16-vuotias transsukupuolinen poika, joka asuu perheensä kanssa hautausmaalla. He muodostavat brujx-yhteisön, jossa miesten tehtävänä on vapauttaa menehtyneiden henget tuonpuoleiseen ja naisten tehtävänä on toimia parantajina. Yadrielin vanhoillisella perheellä on kuitenkin vaikeuksia hyväksyä tämän sukupuoli, joten hän ei saa lupaa suorittaa rituaalia, joka antaisi nuorelle brujolle voiman henkien vapauttamiseksi.

Kun Yadrielin serkku Miguel kuolee, päättää Yadriel todistaa kykynsä suorittamalla rituaalin salaa ja vapauttamalla serkkunsa hengen. Apunaan toinen serkkunsa Maritza, hän kutsuu kuitenkin esiin väärän henkilön: hurmaavan, omapäisen, raivostuttavan Julianin, jolla ei ole aikomustakaan siirtyä tuonpuoleiseen…

 

Julian ei muista kuolemaansa, joten pojat tekevät yhteistyösopimuksen, jotta Julian voi selvittää mitä hänelle tapahtui ja Yadriel pääsee todistamaan perheelleen, että on oikea brujo. Jotain outoa on kuitenkin meneillään. Liittyvätkö Julianin ja Miguelin kuolemat toisiinsa? Uhkaako jokin suurempi hautausmaan rauhaa? Ja kenties tärkeimpänä: onko Yadriel sittenkään valmis luopumaan Julianista?

 

Aiden Thomasin kirjoittama ja Inka Parpolan suomentama Hautausmaan pojat on juoneltaan viihdyttävä, tärkeitä teemoja käsittelevä romaani. Teoksen keskiössä oleva kolmikko on kerrassaan hurmaava, ja latinokulttuuria avataan kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Kirja käsittelee uskottavasti ja samastuttavasti myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä aiheita ja välittää voimakkaan viestin siitä, miten on elintärkeää saada olla oma itsensä. Ajoittain teos on myös varsin raskasta luettavaa: esimerkiksi perheen Yadrieliin kohdistama jatkuva väärinsukupuolittaminen tuntuu taatusti lukijasta pahalta. Kirjassa ei kuitenkaan keskitytä murheeseen tai pahaan oloon. Yadriel ei ole yksin, ja myös ymmärrystä, onnea ja tukea on tarjolla. Kirja ansaitseekin erityismaininnan siitä, miten raikkaalla tavalla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kuvataan.

Hautausmaan pojat on erinomainen yhdistelmä murhamysteeriä, kummitustarinaa ja romantiikkaa. Kirja sopii luettavaksi sekä nuorille että aikuisille!