Murtautuja Mauri

”Sen olisi pitänyt olla synkkä ja myrskyinen yö, mutta se oli kaikkea muuta.”

Aurinko paistoi, hyttyset hymyilivät ja perhoset tanssivat, kun Mauri syntyi pahamaineiseen Murtautujien sukuun. Maurin isä tiesi välittömästi, että siitä ei kyllä paha seuraa. Hän oli oikeassa.

 

Maurista kasvaa täysin toisenlainen kuin sisaruksensa! Mauri on kiltti, ystävällinen poika, joka viihtyy nenä kirjassa tai kukkia poimien, kun taas sisarukset tekevät Murtautujamaiseen tapaan konnankoukkuja ja taskuvarkauksia. Mitä pidemmälle Mauri varttuu, sitä kultaisempi hänestä tulee. Vaikka Mauri miten yrittää pahentaa tapansa, hän on aina vain kiltti: kun hänen pitäisi öykkäröidä kirjastossa, hän päätyy pitämään satutuntia taaperoille, ja omenavarkauden sijaan hän leipookin epähuomiossa naapurille piirakan.

 

Kun Mauri tutustuu Pipsaan, muuttuu kaikki. Pipsa on iloosi – vähän niin kuin poliisi, mutta sakkolappujen sijaan iloosit jakelevat kehuja, rohkaisua ja hyvää mieltä. Pipsan avulla Mauri ymmärtää, että mahdollisuuksia on loputtomasti: hän voi olla ja hänestä voi tulla mitä tahansa. Niinpä Mauri murtautuu ulos suvun perinteistä, ja hänestä tulee jotain täysin odottamatonta…

 

Heli Rantalan kirjoittama Murtautuja Mauri on herttainen ja hyväntuulinen kuvakirja erilaisuudesta ja oman paikan löytämisestä. Netta Lehtolan kuvitus on ilmeikästä ja yksityiskohtineen ilahduttavaa. Murtautuja Mauri välittää niin pienille kuin isommillekin lukijoille tärkeän viestin: sinusta voi tulla mitä vain, kun et anna muiden asettamien odotusten kahlita itseäsi.