Saakelin satanen

Saakelin satanen alkaa vauhdikkaasti: ysiluokalta juuri päässeellä Uunolla on yksi ilta aikaa ryöstää paikallinen Sale. Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, täytyy hänen samalla vahtia kuusivuotiasta pikkuveljeään. Miten ihmeessä Uuno on joutunut tällaiseen tilanteeseen?

 

Uuno asuu äitinsä ja pikkuveljensä kanssa pikkupaikkakunnalla, kuvitteellisessa Pyhäharjun kunnassa. Palomies-isä on kuollut muutamaa vuotta aikaisemmin, eivätkä Uunon muistot isästä ole kovin hyviä. Äidillä on rahahuolia, Uunon ihastus deittailee koulun ärsyttävintä jätkää, ja kavereitakin Uunolla on vain yksi: omalaatuinen Heikkinen, josta Uuno ei lopulta tiedä juuri mitään – ei edes asuinpaikkaa.

 

Jotain hyvää kuitenkin: Uuno onnistuu saamaan kesätöitä paikallisesta rautakaupasta. Hyvä muuttuu kuitenkin melko pian katastrofiksi, kun salaperäinen, selvästi pakomatkalla oleva mies ojentaa Uunolle sadan euron setelin ja vannottaa pitämään sen turvassa. Mikäli Uuno ei tottele miestä, käy Uunon perheelle huonosti. Todella huonosti…

 

Tästä alkaa jännittävä, odottamaton, karmea ja hilpeä tapahtumasarja, joka vetää Uunon mukaansa halusi tämä tai ei.  Yhdessä Heikkisen kanssa Uuno yrittää selvitä tapahtumista, jotka eivät ole ihan niitä tavanomaisimpia. Kesä kun pitää sisällään kansainvälisiä rikollisliigoja, poliisikuulusteluja ja rahanpesua…

 

Mikko Within kirjoittama Saakelin satanen on vauhdikas ja hauska kirja, jonka tapahtumat ajoittuvat kesälomalle. Dekkarihenkinen kirja kuvaa nuoria uskottavasti: se ei aliarvioi nuoria kirjan henkilöinä, eikä myöskään lukijoina. Tämä on mainiota kesäluettavaa yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille!