Suomen ämminkäiset värikuvina

”Vaikka jotakin ei näe, se voi silti olla olemassa.”

 

Oletko koskaan pohtinut, miksi liikennevaloista kuuluu kummaa naksutusta? Se ei välttämättä olekaan merkki siitä, minkä värinen valo palaa. Sehän voi varsin mainiosti olla myös hämmentynyt kuulio!

Entä miksi osa seiniin maalatuista graffiteista näkyy edelleen himmeänä? Syy ei ehkä olekaan liian laimeassa pesuliuoksessa… Ehkä oletkin päässyt todistamaan kolmikielisen nuolinkaisen työn tulosta.

 

Muun muassa näiden mystisten otusten elämään sinut tutustuttaa Tuomas Kärkkäisen kirjoittama ja kuvittama, uskomattoman kekseliäs Suomen ämminkäiset värikuvina – otusbongaajan opas. Kirjassa esitellään viidentoista ämminkäisen elinalue, ravinto ja tuntomerkit. Ämminkäiset ovat usein melko arkoja, joten niitä voi olla vaikea havaita. Ne kuitenkin jättävät jälkeensä kaikenlaisia merkkejä: pursuilevia roskiksia, patsaan päälaella istuvia puluja, tai taivaalla ympyrää kiertäviä valokiekkoja.

 

Tämän hulvattoman kuvakirjan luettuasi et enää näe kaupunkia arkisena tai sotkuisena, vaan monimuotoisen ämminkäiskannan kiehtovana alueena. Kirja sopii erinomaisesti kaikenikäisille: lukemisen jälkeen havannoi ympäristöä ihan uudella tavalla. Hauskaa bongailua!