Oonko ihan normaali?

”Kaikki ovat normaaliuden jyrkänteellä. Kaikkien mielestä elämä on silkkaa painajaista joskus, eikä ole olemassa ’normaalia’ tapaa selvitä siitä.”

Evie sairastaa pakko-oireista häiriötä ja yleistä ahdistuneisuushäiriötä. Enemmän kuin mitään muuta, hän haluaisi olla normaali – mitä se sitten tarkoittaakaan. Pakkoajatukset ovat kuitenkin aina läsnä: ne valtaavat mielen kotona, koulussa ja kaupungilla. Evie ystävystyy samassa koulussa opiskelevien Amberin ja Lottien kanssa ja haluaisi kertoa heille sairauksistaan. Pelko siitä, että Amber ja Lottie häntä katsoessaan näkisivät vain diagnoosit, eivätkä ihmistä niiden takana, on kuitenkin liian suuri, ja Evie pyrkii kaikin voimin salaamaan tilanteensa.

Terapian ja ystäviensä ansiosta Evie vaikuttaa voivan paremmin kuin ennen. Pian Evie kuitenkin huomaa oireiden ja epäterveiden käyttäytymismallien palaavan elämäänsä huolestuttavan kiivaalla tahdilla.

Holly Bournen Oonko ihan normaali? käsittelee vaikeita aiheita avoimesti, mutta kuitenkin kunnioittavasti. Lisäksi teoksessa on vahva feministinen pohjavire: kirja ottaa kantaa esimerkiksi arkipäivän seksismiin ja naisten asemaan yhteiskunnassa. Raikkaalla, hauskalla ja kiinnostavalla tavalla kirjoitettu kirja käsittelee tärkeitä aiheita ja aloittaa nuorille suunnatun Normaali-trilogian.

"Sulla on pakkomielteinen tarve olla normaali, mutta kun normaali on tylsää, ja sä olet erityislaatuinen, Evie. Lupaa mulle, että sä lakkaat yrittämästä olla olematta sä."