Sivupiirin lahja- ja lukuvinkkejä nuorille

Kirjahylly

15 kirjaa

11.12.2019
|Kaikki kirjahyllyt

Sivupiirin toimittajan vinkkilista lahjaksi tai muuten vaan luettavaksi. Hyllyyn on koottu 15 tämän vuoden nuorten- ja nuorten aikuisten kirjasuosikkiani. Mukana on viihdyttäviä ja helppolukuisia, kiehtovia, jänniä, hauskoja sekä myös todella pysäyttäviä teoksia. 

Acevedo, Elizabeth: Runoilija X (Karisto)
Upea, rohkea ja vaikuttava säeromaani, jonka rytmi tempaisee mukaansa.
Xiomara on vahvasti uskonnolliselle äidilleen kauhistus, muodokas ja raivokas tyttö, jonka suu pysyy vaiti ”kunnes kieli on terävä kuin viidakkoveitsi” (s. 14). Toista maata on hänen veljensä Xavier, jota Xiomara kutsuu Kaksoseksi. Mutta juuri veli on se joka ensimmäiseksi näkee, että Xiomaralla on paljon sanottavaa. Kaksonen ostaa siskolleen lahjaksi muistikirjan, johon hän voi koota ajatuksiaan, sillä Xiomara ei veljensä mukaan puhu tarpeeksi. Ja Xiomara kirjoittaa, salaa, hän purkaa tuntojaan jatkuvasta seksuaalisesta häirinnästä, yrityksestään olla hyvä tyttö, tukahduttavasta äidistä, haluista, Kaksosesta sekä Amanista, jonka kosketus sytyttää liekin. Kun Xiomara lopulta menee lavarunouskerhoon ja osallistuu avoimeen mikkiin, hänen luovuutensa pääsee valloilleen. Mutta mitä mieltä äiti on tytön runoista?

Adeyemi, Tomi: Veren ja luun lapset (Otava)
Verinen ja vangitseva sarjan aloitus.
On ollut kuolonnäkijöitä, yhdistäjiä, vettenkäskijöitä, tulennostattajia, tuulenherättäjiä, maanvyöryttäjiä+takojia, valonkantajia, parantajia+langettajia, näkijöitä ja kesyttäjiä. Silloin kun magiaa vielä oli. Kuningas päätti kuitenkin hävittää magian Orïshasta kokonaan, eikä mikään ole ollut entisellään karmean puhdistuksen jälkeen. Zélie on divîni ja valkeahiuksiset divînit ovat kuninkaan käskystä kaikkien hyljeksimiä matosia. Jos magiaa ei olisi viety pois, saisivat kaikki divînit kykynsä 13 vuotta täyttäessään, ja muuttuisivat majeiksi. Mutta magiaa ei ole. Käy kuitenkin niin, että talismaaneja huuhtoutuu merestä ihmisten ilmoille ja on yksi, Zélie, joka voi palauttaa magian takaisin maailmaan talismaanien avulla. Prinsessa Amari päätyy varastamaan yhden talismaaneista ja pakenee sen kanssa törmäten Zèlieen, jonka anelee auttamaan itseään. Mutta onnistuvatko nuoret matkaamaan hurjan ja verisen tien magian palauttamiseksi, kun perässä on raivoisa prinssi Inan ja kuninkaan verenhimoiset joukot? 

Albertalli, Becky: Sydänsurujen kääntöpuoli (Otava)
Elämänmakuinen, hauska ja hellunen kirja.
17-vuotias Molly miettii jatkuvasti poikaystäviä ja hän on ollut ihastunut 26 kertaa. Hän ei ole koskaan seurustellut eikä saanut pakkeja, mutta ei ole kyllä koskaan tehnyt minkäänlaista aloitettakaan kenenkään ihastuksensa suhteen. Kun ei tee aloitetta, ei tule pakkeja, eikä siten ainakaan joudu pulskana tyttönä naurunalaiseksi.. Sitten Mollyn elämään tulee yhtä aikaa kaksi uutta poikaa, komea hipsteri-Will ja söpö fantasianörtti Reid, voiko kahdesta pojasta tykätä samaan aikaan? Tuleeko pojista (tai ehkä vain toisesta pojasta) pelkkiä ihastusnumeroita, eikä sen enempää, vai tekeekö Molly vihdoin jotain edistääkseen rakkauselämäänsä? 

Auer, Ilkka: Kymnaasi (Haamu)
Jännä, mielikuvitusta kutitteleva ja kammottavakin tarina.

Kymnaasiin pelastetaan tyttöjä, jotka ovat joutuneet hyljityiksi ja kaltoin kohdelluiksi. Sofian elämä on niin karmeaa, että yhtenä yönä hän päättää lopettaa sen hukuttautumalla. Vedestä hänet kuitenkin viedään Kymnaasiin, jossa kamalia kokeneet tytöt koulutetaan vaikuttajiksi, auttamaan muita ja pitämään yllä tasapainoa. Jos itse Kymnaasi on rakennuksena jo hurjan kiehtova, niin sitä on kyllä myös sen paikka, sillä se sijaitsee jossain välitilassa, kuoleman ja elämän rajoilla. Ympärillä on aita ja paljon portteja, jotka vievät niiden läpi astuvan portin nimen mukaisen tunteen pyörteisiin. Sofian tullessa Kymnaasiin uhkaa paikkaa kuitenkin koko ajan vaara, hurja Punainen mies haluaa tuhota paikan ja yrittää siksi koko ajan päästä sinne. Ja Sofia tuntee Punaisen miehen jostain hyvin kaukaa... 

Bardugo, Leigh: Varjo ja riipus (Aula & Co)
Mukava fantasiapläjäys aloittaa sarjan (tulossa myös Netflix-sarjana).
Orpotyttö Alina Starkov joutuu rykmentteineen hyökkäyksen kohteeksi ja kun Alina pelastaa parasta ystäväänsä hirviöiden kynsistä, herää hänen uinuvat voimansa. Huhut voimista leviävät ja Alinan tie vie grishojen eliittisotajoukkoihin grishoista mahtavimman, Varjon suojatiksi. Alina kouluttautuu upeissa puitteissa ja opettelee käyttämään voimiaan. Hänenlaistaan on odotettu kauan ja yhdessä Varjon kanssa he pystyvät uskomattomiin tekoihin. Mihin kaikkeen Alinan voimista oikein on ja onko Varjolla puhtaat jauhot pussissaan? 

Bourne, Holly: Niin käy vain elokuvissa (Gummerus)
ihana, hauska ja aito kirja.
Audrey Winters on saanut tarpeekseen romantiikasta ja aiemmin rakastamistaan romanttisista elokuvista, sillä mikään ei oikeasti kuitenkaan mene niin kuin elokuvissa. Karmean seurustelusuhteen jälkeen Audrey on jättänyt taakseen rakastamansa teatteri-ilmaisun ja yrittää nyt keskittyä mediakurssiin ja uuteen työhönsä elokuvateatterissa. Lisäksi kotona on hoidettavana äiti, joka ei tunnu selviävän millään siitä, että Audreyn isä rakastui toiseen naiseen, jätti hänet ja perusti uuden perheen. Töissä Audrey tutustuu kuitenkin valloittavaan Harryyn, joka vie Audreyn takaisin näyttelemisen pariin, zombimorsiameksi, tähdittämään omaa elokuvaansa. Rakkaus iskee tietenkin täysillä, mutta käykö tällä kertaa kuin elokuvissa?

Hepo-oja, Briitta: Suomea lohikäärmeille (Otava)
Todella kiehtova ja jännä sarjan aloitus.
Säätyjako sanelee nuorten elämää, eriarvoisuus rehottaa ja tasavaltalaismieliset anarkistit yrittävät murtaa Suomen kuningaskunnan valtarakenteet. Kansa on köyhää ja toiset taas elävät yltäkylläisyydessä. On Timin syntymäpäivä ja ovelle tuodusta paketista ei löydy ihan mieluista lahjaa, lootassa on nimittäin lohikäärme. Pieni ja hankala koulutettava, joka päräyttää kämpän heti uuteen uskoon. Kun Timin lohikäärme karkaa yläluokan veneeseen, törmää hän Magdalenaan, joka yllättäen myöhemmin kutsuu Timin kavereineen bileisiinsä. Porukka päättää ottaa kutsun vastaan, eikä reissu ihan karmea ole, sillä Tim törmää salaperäiseen ritarisuvun tyttöön, Lynxiin. Sitten kaikkien rakastama, juuri avioitunut prinsessa murhataan ja syyllisten etsintä alkaa. Mitä tekemistä Timin entisellä tyttöystävällä on tapauksen kanssa, mitä Magdalenalla on mielessään ja miten käy Timin ja Lynxin? 

Koiranen, Mikko: Nauhoitettava ennen käyttöä (Myllylahti)
Oulun murteella sanaileva, letkeä aikamatka.
Miro on aina halunnut tietää, kuka hänen isänsä on. Ja jälleen kerran asiaa äidiltä tiedustellessaan saa hän saman vastauksen: ”Se on vaan niin... monimutkainen juttu.” Asia vaivaa Miroa kovasti ja kun eräällä kauppareissulla hänelle outo tyyppi pyytää käymään, koska hänellä voisi olla keino selvittää asia, päättää Miro käydä ainakin kuuntelemassa idean. No, idea on aika erikoinen, sillä tämä tyyppi, Heikki, väittää aikamatkustuksen olevan mahdollista vanhan jesarilla korjatun kaukosäätimen ja alkuperäisen videonauhan avulla. Hommaa testataan pienimuotoisesti ja kun tuska isän selvittämiseksi on tarpeeksi suuri, päättää Miro tehdä matkan menneisyyteen, niin hullulta kuin se kuulostaakin. Onnistuuko aikahyppy ja selviääkö isän henkilöllisyys? 

Kökkö, Hanna: Rocky, Rauha ja rakkaus (Mäkelä)
Nopealukuinen, viihdyttävä ja näppärä dekkari.
Rocky haahuilee omilla reissuillaan kesken koulupäivän, kun hän näkee jälleen kerran erään upean tytön ja päättää tarttua hetkeen. Yllättäen homma natsaakin ja pian hän vaihtaa Snäpin tunnukset Rauhan kanssa. Nuoret alkavat hengailla keskenään ja sitten yhdellä skeittikeikalla he löytävät jotain karmivaa. Löytö vie nuoret yhden jos toisenkin uuden ja vanhan arvoituksen jäljille, ja siinä sivussa Rockyn rakkaus Rauhaa kohtaan kasvaa kasvamistaan. Selviääkö arvoitukset ja miten käy Rockyn ja Rauhan rakkauden? 

Laakso, Maria ja Rojola Johanna: Taltuta klassikko (Tammi)
Hauska ja vetävä tietokirja klassikkojen kesyttämisestä.
Kirja käy läpi muutaman kotimaisen klassikon räväkästi ja hauskasti. Tämän kirjan oppien avulla voit vaikkapa yrittää tehdä vaikutuksen siihen kuumista kuumimpaan lukutoukkaan, äikän opeen tai oikeastaan keneen vaan.

Mikama, Anniina: Huijarin oppipoika (WSOY)
Viehättävä, lumoava ja ihana kakkososa. 
Toisin kuin ajattelisi, trilogian toinen osa Huijarin oppipoika avaa tarkemmin juuri Wiktorin ja Tomin tarinan, eikä suinkaan jatka siitä mihin Taikuri ja taskuvaras -kirjassa jäätiin. Siirrymme siis Krakovaan, Wiktorin poikavuosiin ja siihen, miten Tom ja Wiktor tapaavat. Kirjassa tutustumme myös kelloseppä/huijari Seweryniin, joka ottaa Wiktorin oppipojakseen. Ihana vanha Krakova ja makea huijarimeininki.

Parhamaa, Aki ja Vacklin, Anders: Glitch (Tammi)
Peliä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ensimmäinen osa Beta kannattaa lukea ensin, jos vielä lukematta!
Kuuluisa Bug aloittaa opiskelun legendaarisessa Kansainvälisessä videopeliakatemiassa. Oppilailla on edessään kolme leveliä: urheilu, strategia ja mysteeri. Kaksi on ennalta määrättyjä, mutta kolmas level voi ottaa ihan millaisen muodon tahansa. Ja jälleen kerran Bug joutuu tahtomattaan pelaamaan peliä, kulissien takana kuohuu ja pelin ja todellisuuden raja on erittäin häilyvä. Kaiken lisäksi Bugin äiti on edelleen kadoksissa ja Bug käy säännöllisesti tarkastamassa äidin antamien koodien määrittämän salaisen kohtaamispaikan, mutta turhaan. Miten Bug selviää tällä kertaa ja löytyykö äiti? 

Schwab, V. E.: Magian syvempi sävy (Karisto)
Ihastuttava, maaginen ja vauhdikas fantasiatrilogian aloitusosa. Toinen osa ilmestyi juuri, joten ihanaa jatkoa on tarjolla tähän tarinaan!
Kell on Antari, yksi niistä harvoista, joka voi matkustaa maailmojen välillä. Hän toimii hallitsijoiden kuriirina ja salakuljettaa siinä samalla tavaroita maailmasta toiseen. Kirjassa on neljä maailmaa: ankea ja taikuudeton, tuhkalle tuoksuva Harmaa Lontoo, eloisa ja taikaa pursuava, leikatulle kukille tuoksuva Punainen Lontoo, julma ja murhaava, verelle tuoksuva Valkoinen Lontoo, sekä neljäntenä pimeyteen kadonnut, sortunut Musta Lontoo. Sitten yhdellä matkalla hiprakassa olevalle Kellille survaistaan viesti vietäväksi toiseen Lontooseen. Samalla hänelle tyrkätään maksuksi paketti, joka herättää heti kumman tunteen Kellissä. Tuo paketin esine sysää Kellin karmealle matkalle, mutta se myös tutustuttaa hänet nuoreen ja kipakkaan naiseen, Delilah Bardiin. Tämä tapaaminen osoittautuu Kellin kannalta hyvinkin hyödylliseksi, sillä Lilan seura pelastaa Kellin kerran jos toisenkin tiukasta, välillä jopa kuolettavasta tilanteesta. Edessä on hurja, verinen, maaginen ja vauhdikas seikkailu läpi maailmojen. 

Strandberg, Mats: Loppu (Like)
Pysäyttävä, mieleenpainuva ja ajatuksia herättävä tarina.
27. toukokuuta tulee tieto, että jotain lopullista on tapahtumassa. Kun laskelmat saadaan valmiiksi, tiedetään, että 16.9. klo 4.12 aamulla Ruotsin aikaa Foxworth-komeetta puhkaisee maan ilmakehän ja kaikki, ihan kaikki, tuhoutuu ennen kuin komeetta edes iskeytyy maahan. Syntyy kaaos. Mitä tehdä, kun tietää tasan tarkkaan kaikkien jäljellä olevan elinajan? 17-vuotiaiden Simonin ja Tildan elämän pitäisi olla edessä, mutta yhtäkkiä se onkin lopuillaan. Lucinda taas on uudessa tilanteessa, hän ei ole enää yksin kohtalonsa kanssa ja ehtiikin nähdä miten kaikki loppuu. Mutta miten elää loppuaika, kokonainen elämä muutamassa viikossa? Juoden, bilettäen ja huumeita käyttäen, yrittämällä kokea kaiken mahdollisen? Vai pitäisikö yrittää vielä tehdä kaikki kunnolla ja oikein? Sitten yksi nuorista kuolee ja toinen leimataan murhaajaksi. Ehtivätkö nuoret selvittää totuuden? Miten ja kenen kanssa sinä haluat viettää sen hetken, kun taivas muuttuu valkoiseksi ja meri alkaa kiehua?

Summers, Courtney: Sadie (Karisto) 
Synkkä, karu ja pysäyttävä kirja.
Äiti on jättänyt Sadien ja pikkusiskonsa Mattien omilleen, kun tytöt olivat pieniä. Sadie romahtaa totaalisesti kun pikkusisko Mattie, hänen koko maailmansa, löytyy murhattuna. Poliiseilla ei ole epäiltyjä, mutta Sadie on täysin varma tappajan henkilöllisyydestä ja päättää kostaa, hinnalla millä hyvänsä. Niinpä tyttö ostaa auton ja lähtee jahtaamaan syyllistä. Mihin takaa-ajo vie ja mitä kaikkea kuvottavaa pahuutta selviää matkan varrella? Sadien kerronta ja toimittaja West McCrayn podcast johdattaa lukijaa vuorotellen julmaan ja kammottavaan tapahtumavyyhtiin.

Katja Kyllönen / Sivupiiri