Sivupiirin kesäkuukausien kirjat

Sivupiiri
28.6.2019

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Sivupiirin kesänkuukausien kirjanostoiksi valikoituvat Anniina Mikaman ihanat steampunk-henkiset Taikuri ja taskuvaras (WSOY, 2018) ja Huijarin oppipoika (WSOY, 2019). Taikuri ja taskuvaras palkittiin vuoden alussa Topelius 2019 -palkinnolla. Pidän valtavasti historiallisista kirjoista, sarjoista ja elokuvista, ja siksipä nämä kirjat osuvat ja uppoavat minuun täysillä. Kun mukana on vielä fantasiaelementtejä, eivät asetelmat ainakaan huonone. Myös kirjojen kansikuvat ovat mielestäni todella onnistuneet ja kauniit.

  

Orpo Wilhelmina Holm, eli Mina, yrittää pärjätä varastelemalla ja asumalla vuotavassa halkoliiterissä. Kaupungilla kierrellessään hän on usein huomannut erään ryhdikkään nuoren miehen, jota nyt seuraa uteliaisuuttaan. Mies suuntaa askeleensa kellosepänliikkeeseen, ja Mina huomaakin tilaisuutensa koittaneen – ehkäpä mies tulee kaupasta mukanaan jotain varastamisen arvoista. Pian mies tuleekin ulos liikkeestä kädessään jokin taskukelloa muistuttava esine, ja pienen lavastetun törmäyksen jälkeen Mina pakenee ripeästi paikalta tuo esine mukanaan.

”Mina istui petiinsä, säkkikankaalla peitetyn havukasan päälle ja kaivoi varastamansa kellon taskustaan. Hän tarkasteli esinettä avoimesta oviaukosta tulevassa valossa ja huomasi, ettei se mikään kello ollutkaan. Siinä ei ollut vitjoja eikä viisareita.” s. 19

Yhtäkkiä Minan majan ulkopuolelta kuuluu askeleita, ja pian tuo samainen nuori mies, Tomasz ”Tom” Alexander, kumartuu kurkistamaan sisään. Mies ei kuitenkaan ole vihainen, vaan tutkailee rauhassa kauhistunutta Minaa, joka tietää, että häkkihän se heilahtaa, jos mies ilmoittaa varkaudesta poliisille. Minan yllätykseksi Tomilla on kuitenkin ehdotus: hän ei kutsu poliisia, jos Mina tulee hänelle töihin eräänlaiseksi apulaiseksi. Työtehtäviin kuuluu mm. kärttyisän vanhan professorin ulkoiluttaminen, ja palkaksi Mina saa oman huoneen, ruuan ja markan päivässä. Vaikka työtarjous Minaa hieman epäilyttääkin, onhan hän kuitenkin varas, ei hän silti halua jättää näin uskomatonta tilaisuutta väliin.

”Mutta sehän oli väärinkäsitys, sanoi Tom lauhkeasti hymyillen. - Sinä luulit sitä taskukelloksi. Mina, tunnistan kyllä varkaan kun näen sellaisen, ja sinä et ole varas. Sinusta näkee heti, ettei se kuulu sinun luontoosi. Olet käynyt koulua, ja vielä jokin aika sitten sinulla oli joku, joka piti sinusta huolta. Mutta sitten tapahtui jotain ikävää, ja sinä jäit yksin.” s. 33

Ja niin Mina sujahtaa osaksi Tomin ja professori Wiktor Worowskin uskomatonta kummallisten kojeiden, taian ja illuusioiden täyttämää elämää, johon kuuluu upeita näytöksiä, käsittämättömän elävän oloisia kojeita upeassa puutarhassa ja mykistävä ihmisrobotti Sotamies, Tomin kaksoisolento.

Taikuri ja keksijä Tom hurmaa Minan täysin, mutta jostain syystä tuo kohtelias nuori mies ei avaudu tytölle, vaikka näyttääkin pitävän hänestä.

Kun tavaratalon omistaja herra Morton tilaa Tomilta esityksen liikkeensä avajaisiin, alkaa tapahtua. Vauhtia ja jännittäviä käänteitä riittää, kun Mortonin perheen myötä Minan menneisyyden kamalat tapahtumat alkavat selvitä, eikä Tomin ja Wiktorinkaan menneisyys ihan tavanomaisimmasta päästä ole.

Toisin kuin ajattelisi, trilogian toinen osa Huijarin oppipoika avaa tarkemmin juuri Wiktorin ja Tomin tarinan, eikä suinkaan jatka siitä mihin Taikuri ja taskuvaras -kirjassa jäätiin. Siirrymme siis Krakovaan, Wiktorin poikavuosiin ja siihen, miten Tom ja Wiktor tapaavat. Kirjassa tutustumme myös kelloseppä/huijari Seweryniin, joka ottaa Wiktorin oppipojakseen. Ihana vanha Krakova ja makea huijarimeininki, Huijarin oppipoika on kertakaikkisen viehättävä lukuelämys.

Nämä kirjat kannattaa todellakin lukea, ja kuten Tomkin toteaa, lukeminen on maailman nopein ja mukavin tapa matkustaa.

”Avaat vain kirjan ja ryhdyt lukemaan, ja siinä samassa sinut on tempaistu jonnekin kauas omasta nojatuolistasi. Pääset kokemaan seikkailuja ja tutustumaan merkillisiin ihmisiin, joita et koskaan olisi tavannut oikeassa elämässä. Ja saatat päästä jopa sellaisiin paikkoihin, joissa yksikään toinen ei ole ennen käynyt.” s. 46

 

Katja Kyllönen

Sivupiirin kuukauden kirjat:
Elizabeth Acevedo: Runoilija X
Sally Green: Savuvarkaat
Minna Canth: Hanna
V. E. Schwab: Magian syvempi sävy