Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Lukumatka muille maille - nuortenkirjallisuus

Kirjahylly

15 kirjaa

Käyttäjän Katja kuva
14.11.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Tee ilmastoteko ja lähde lukumatkalle! Näiden nuorten- ja nuorten aikuisten kirjojen mukana pääset matkalle eri puolille Eurooppaa, Yhdysvaltoihin, Intiaan ja Thaimaahan. 

Päivi Artikaisen viihdyttävä Adiós! vie Espanjan maisemiin. Valpuri joutuu äidin päähänpiston takia aloittamaan ysiluokan jossain ihan muualla kuin kotona Etelä-Pohjanmaalla, äiti nimittäin päättää, että he viettävät vuoden Espanjan Aurinkorannikolla. Äiti on luonnollisesti innoissaan, mutta Valpurilla on edessään uusi koulu ilman yhtä ainuttakaan tuttua. Jotain hyvääkin tutuista ympyröistä irtautuminen tuo tullessaan, taakse jäävät nimittäin parhaiden ystävien lisäksi myös ne, joita ei varmasti tule ikävä. 

Scott Bergstromin The Cruelty - nyt olet yksin on jännittävä toimintatrilleri, jossa 17-vuotias Gwen etsii kadonnutta diplomaatti-isäänsä. Matka vie New Yorkista Pariisin ja Berliinin kautta Prahaan ja Gwen joutuu kasvokkain Euroopan pelätyimpien rikollisliigojen kanssa. Kirjan pohjalta on tulossa elokuva. Myös sarjan toisessa osassa The Cruelty 2 - mihin voit luottaa seikkaillaan Euroopan kaupungeissa.

Holly Bournen sähäkkä Mikä kaikki voi mennä pieleen? vie Pohjois-Amerikkaan, kun Amber lähtee kesätöihin leiriohjaajaksi äitinsä luo Kaliforniaan. Löytääkö Amber uudelleen yhteyden raitistuneen äitinsä kanssa ja miten kestää läkähdyttävä kuumuus ja hyperaktiiviset tenavat? Ja voiko oikeasti koulun suosituin poika, superkuuma ja pitkä Kyle olla kiinnostunut Amberista, tuosta sarkastisesta feminististä?

Antti Halmeen mukaansatempaava ja vauhdikas toimintajännäri Mafiakesä vie Sisiliaan. Artun kesä alkaa huikeasti, kun isä ilmoittaa saaneensa kuukauden mittaisen työkeikan Sisiliaan. Mukaan saa lähteä koko perhe, eli isän ja Artun lisäksi reissuun lähtee myös isän vaahtokarkkimainen tyttöystävä Merikukka. Heti reissun alussa urheilullinen Arttu törmää juoksulenkillään mummonsa luona lomaileviin kaksosiin, Lunaan ja Lucaan ja pian porukkaan liittyy myös irlantilainen Molly. Ja kun Arttu pelastaa liekehtivän tytön hukkumiselta, sekaantuu hän tietämättään mafiabisneksiin.. 

Merja ja Marvi Jalon Jesse matkakoira -kirjassa kultainennoutaja Jesse seikkailee Englannissa. Mitä kaikkea jännää Englannin matkalla voikaan tapahtua?

Merja ja Marvi Jalon Saalistajassa Nummelan ponitallin Kikka, Repe ja Päkä lomailevat Sveitsissä. Sveitsiläiseltä tallilta alkaa kadota hevosia ja jäljet johtavat salaperäiseen Kronenhofin linnaan, jossa vastassa on karmiva näky.

Tittamari Marttisen Viivi Pusu ja villit haaveet -kirjassa suunnataan Ranskaan. Isän tyttöystävä pyytää Viivin matkaseurakseen Etelä-Ranskaan, jossa Viivi nauttii glamourista ja sadun taiasta täysin rinnoin.

Terhi Rannelan hyväntuulinen Amsterdam, Anne F. Ja minä vie Hollantiin. Kertun ja äidin syysloman matkakohde on Amsterdam. Äiti keräilee Anne Frankin päiväkirjoja erilaisina ja erikielisinä versioina ja kauan kirjaa Kertulle tuputettuaan hän vihdoin saa reissulla lahjottua tytön lukemaan teoksen. Äiti on huippua matkaseuraa ja yhdessä he kiertävät kaikki mahdolliset paikat, niin museot kuin Punaisten lyhtyjen alueenkin. Kertun mieltä vaivaa kuitenkin tekstarilla jätetty Mira ja nettituttavuus Jimi, kumman heistä valitsisi, vai onko paras olla vaan yksin? 

Terhi Rannelan Goa, Ganesha ja minä -kirjassa Kerttu ja Mira suuntaavat käristävän kuumaan ja mahat ruikuttavaan Intiaan, jossa ovat mukana monessa ja näkevät paljon, niin karua kuin kaunistakin.

Elina Rouhiaisen voimakkaasti yhteiskunnallisia ongelmia esiinnostava, kiehtova Aistienvartija vie Pohjois-Irlantiin ja matkalle läpi Euroopan. Bollywood, nykyisin Shame, on päätynyt Riikaan. Sitten tulee päivä kun Shame saa kirjeen itseltään ja se on osoitettu Bollywoodille, Harpeetille tai sille, miksi tahansa hän nyt sattuukin itseään kutsuvan. Kirjeessä on lentolippu Pohjois-Irlantiin ja ohje etsiä Kiuru. Eikä aikaakaan kun koko rinki on jälleen kasassa, mutta Väki huohottaa taas raskaasti niskaan ja pakomatka läpi Euroopan alkaa. Huom! Sarjan ensimmäinen osa Muistojenlukija kannattaa lukea ensin, jos vielä lukematta.

Marja-Leena Tiaisen Adiós, Arttu K. -kirjassa lähdetään leirikouluun Espanjaan. Edessähän on tietenkin jos jokin sortin koomailua, kun yläkoululaiset pääsevät etelän laitumille.. yksi katoaa, toinen ihastuu ja kolmas kännää. Selviääkö nuoret ehjänä kotiin?  

Marja-Leena Tiaisen Khao Lakin sydämet vie Thaimaahan, kun Emma lentää isoäitinsä kanssa Khao Lakiin etsimään Emman hengen vuoden 2004 tsunamissa pelastanutta miestä. Muistot tulvivat ja tunteet ovat pelissä. 

Tiia Vajannon vauhdikas Down under vie Australiaan. Koulukiusatun pojan ja vitsejä rakastavan kengurun road trip Australian halki. Sisua kiusataan koulussa, kavereita ei ole ja vanhemmatkin ovat eronneet. Eräänä päivänä Sisu laittaa australialaisen kolikon juoma-automaattiin ja huikea seikkailu halki Australian alkaa..