Vapaaksi sukupuolittuneista stereotypioista - nuortenkirjat

Kirjahylly

12 kirjaa

6.9.2018
|Kaikki kirjahyllyt
Tampereen kaupunginkirjaston Metson lasten ja nuorten osaston Tuija, Merita, Mervi, Elisa, Liisa ja Niina kokosivat vinkkilistan nuorille teoksista, joissa sukupuolten moninaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja erilaisuus nostetaan ansiokkaasti esiin vähintään rivien välissä. 
Tässä hyllyssä Vapaaksi sukupuolittuneista stereotypioista -listan nuortenkirjat.
 
Bourne, Holly: Normaali-sarja. 2017- (hyllyssä sarjan ensimmäinen kirja)
Kolme tyttöä perustaa Vanhojenpiikojen kerhon, jossa keskustellaan feminismistä. Kun Lottie kohtaa koulumatkalla seksuaalista häirintää, tytöt päättävät aloittaa projektin, joka paljastaa yhteiskunnan seksistiset epäkohdat.
 
Kolu, Siri: Kesän jälkeen kaikki on toisin. 2016 
Peetun elämä on käännekohdassa: syksyllä hän täyttää 18 vuotta ja saa vihdoin muuttua omaksi itsekseen tytöstä pojaksi. Odottamista helpottaa se, että isä vie Peetun purjelennoille ja he voivat puhua ihan kaikesta. 
 
Russo, Meredith: Tyttösi sun. 2018 
Sukupuolensa korjannut Amanda muuttaa rankan kiusaamisen vuoksi kaupunkiin, jossa kukaan ei tiedä hänen taustaansa. Ensimmäistä kertaa Amanda saa todella elää tyttönä ja kokea kuuluvansa joukkoon. Toisten hyväksyntään ei kuitenkaan ole helppoa oppia luottamaan. Salaisuuden takana ei koskaan voi olla täysin oma itsensä, mutta miten muut suhtautuisivat jos saisivat tietää totuuden? 
 
Schiefauer, Jessica: Pojat. 2015 
Kolme tyttöä viettää vapaa-aikaansa kasvihuoneella. Heitä painavat naisiksi kasvamisen pulmat ja epävarmuus omasta itsestä. Kun kasvihuoneen yllätyskasvi paljastaa voimansa, tytöt pääsevät kokeilemaan millaista on olla poika. 
 
Lue myös nämä 
●  Björk, Marja: Poika. 2013 
●  Delevingne, Cara: Mirror, mirror. 2018 
●  Hallava, Anna: Valpuri Vaahteran maaginen korva. 2017 
●  Kelly, Jacqueline: Luonnonlapsi Calpurnia Tate. 2011 
●  Mattila, Riina: Järistyksiä. 2018 
●  Moran, Caitlin: Näin minusta tuli tyttö. 2015 
●  Murphy, Julie: Dumplin. 2016 
●  Takalo, Tiitu: Tuuli ja myrsky. 2009 (sarjakuva)