Kirjakalenteri

Ylen kirjallisuusohjelmat, teokset ja tekijät yhdellä silmäyksellä.
Katso, kuuntele, lue!

Kulttuurin huumehistoria

Yle Radio 1
Kuunneltavissa Yle Areenassa (mahdollisesti rajoitetun ajan)
Lähetysajat: 
14.4.2018
Etsivänero piikittää suoraan suoneen

Osa 2. Ollessaan työn touhussa Sherlock Holmes ei tarvitse kokaiinia. Mutta keikkojen välissä hän tympääntyy ja täyttää työnpuutteen jättämän tyhjiön piikittämällä ajan hengen mukaan suoraan suoneeni.
Kokaiinin lääketieteellisen käytön melankolikoille lanseerasi Sigmund Freud. 1800-luvulla morfiinista ja kokaiinista vieroittamiseen on tarjolla monenlaisia kuureja, joista lääkärit, apteekkarit ja kaupustelijat saavat mukavasti lisätuloja. Tuon ajan morfiiniriippuvaisista on viidesosa lääkäreitä ja heidän puolisoitaan. Huoli huumeista alkaa levitä 1900-luvun lähestyessä ja Sherlock Holmeskin joutuu vieroitukseen.

Kulttuurin huumehistorian toisessa osassa tutustutaan Arthur Conan Doylen romaaniin Neljän merkki ja saadaan kuulla, mitä huumausainetta Sherlock Holmes säilyttää marokiininnahkaisessa kotelossaan. Lisäksi selviää, miten asenteiden kiristyminen huumausaineita kohtaan vaikuttaa myös etsiväneron elämään.
Toimittajina Jukka Mikkola ja Kaisa Pulakka. Kirjallisuusnäytteet lukee Pietari Kylmälä. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja dramaturgina Soila Valkama.
Kulttuurin huumehistoria esittelee kulttuurin eri alueilta 12 teosta, joiden syntyyn huumeet ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet.

Kuva: 
Kulttuurin huumehistoria -ohjelman kuva (Yle)
Yle    Kirjasampo.fi    Kirjastot.fi