Kirjasampo (Beta-versio) avattu

Ajankohtaista
13.6.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Oulun Kirjastopäivät menivät Kirjasammon osalta mainiosti. Suurin kiitos tästä kuuluu palvelusta kiinnostuneille ihmisille, jotka antoivat monipuolista ja ennen kaikkea rakentavaa palautetta. Palvelun beta-versio on Kirjastopäivien myötä nyt virallisesti avattu ja keräämme yleistä palautetta palvelusta oikeasta sivuvalikosta löytyvän kyselyn avulla, sekä keskustelufoorumin Kirjasampo.fi -osion kautta. Meitä voi lähestyä myös laittamalla sähköpostia osoitteeseen kirjasampo@kirjastot.fi .

Tämän tekstin kirjoittamishetkellä Kirjasampo / Boksampo sisältää tietoja yli 71 000:sta kaunokirjallisesta teoksesta ja noin 12 000:sta kirjan kansikuvasta. Tässä hieman perustietoja ja huomautuksia Kirjasammon perustoiminnoista:

a) Palvelussa on käytössä tavallinen haku. Voit syöttää hakukenttään kirjailijan ja/tai teoksen nimen tai asiasanoja (välilyönneillä erotettuina). Hakutulokset ryhmittyvät kirjallisuudenlajin tai kirjallisen toimijan mukaan. Syksyyn 2011 mennessä palveluun on tarkoitus saada käytettäväksi tarkennettu haku ja moninäkymähaku, joiden avulla Kirjasammon valtava tietomäärä tulee olemaan käyttäjien saatavilla entistä helpommin ja tarkemmin. Lisäksi hakuun on tulossa ennakoiva tekstinsyöttö ja lisäominaisuus, joka näyttää mihin haku kussakin tuloksessa kohdistui. Tällä hetkellä Kirjasampo hakee melkein millä sanalla tahansa, koska haku kohdistuu myös suorasanaisiin teksteihin. Tämä tarkoittaa sitä, ettei varsinaisten hakusanojen tarvitse olla samassa muodossa missä varsinaiset asiasanat ovat, sillä osumia tulee todennäköisesti joka tapauksessa.

b) Hakutuloksessa "Kirjallinen teos" -tuloskentässä olevat tiedot ovat vielä käsittelemätöntä BTJ:n luettelointidataa, joten tämän kentän näkymä kannattaa palvelun peruskäyttäjän toistaiseksi jättää huomiotta. BTJ:ltä on tullut viime viikkoina Kirjasampoon käsiteltäväksi vuosien 2009-2011 välillä ilmestyneiden kirjojen teostiedot, ja puramme parhaillaan tätä Kirjasampoon soveltuvaksi dataksi kesän 2011 aikana. Kun tieto siirtyy BTJ:ltä Kirjasampoon, tapahtuu tietokannassa asioita, jotka vaativat manuaalista muokkausta. Purkutyö on toistaiseksi sujunut nopeasti ja luetteloitujen teosten tietoja ilmestyy Kirjasampoon jatkuvalla päivittäisellä syötöllä.

c) Etusivulle tulevat YLE:n kirjallisuusuutiset automaattisena syötteenä ja YLE:n tietoja täydentävät Ajankohtaista- ja Kirjallisuudesta-osioista löytyvät Kirjasammon oma toimituksellinen aineisto sekä artikkelinostot.

d) Etusivun asiasanapilveen ilmestyy kaunokirjallisissa teoksissa olevia aiheita satunnaisessa järjestyksessä. Toiminnon tarkoitus on saada Kirjasammon käyttäjät hyödyntämään palvelumme valtavaa kaunokirjallisten teosten aihemäärää ja saattaa ihmiset asiasanalinkkien välityksellä uusien lukukokemusten äärelle. Asiasanapilven lisäksi kirjojen varsinaisten teostietojen alalaidassa on Suositteluja -osio, johon asiasanojen ja niiden lähikäsitteiden perusteella ilmestyy lukuehdotuksia teosten nimien, kirjailijoiden nimien tai uusien asiasanojen muodossa.

e) "Kansikaruselli" sijaitsee etusivun alalaidassa ja sinne ilmestyy Kirjasammon lähes 12 000:n kansikuvan joukosta täysin satunnaisia kuvia. Kansikuvaa klikkaamalla käyttäjä pääsee yksittäisen kirjan varsinaisiin teostietoihin.

f) Etusivun alalaitaan ilmestyy kirjojen alkusanoja, joista käyttäjä pääsee tutkimaan teosta, josta tekstinäyte on peräisin. Tekstit ovat tällä hetkellä pääosin vanhoja runoja. Tulevaisuudessa näytetekstit kattavat myös muita kirjallisuudenlajeja ja aikakausia.

g) Ylävalikosta löytyvät linkit Kirjasammon toiminnallisuuksiltaan "perinteisempään" materiaaliin, eli toimitukselliseen aineistoon, keskustelualueelle ja linkkeihin. Näiden kautta pystymme avaamaan Kirjasammon sisältöä tavoilla, joihin tietojärjestelmät eivät vielä pysty. Rekisteröitymällä ja kirjautumalla palveluun käyttäjä pääsee käyttämään keskustelualuetta ja suosittelemaan tiettyjä sivuja esim. Facebookissa. Käyttäjän mahdollisuuksia vaikuttaa Kirjasammossa parannetaan koko ajan ja tarkoitus on saada palveluun mm. Oma kirjahylly -tyylisiä toimintoja. Beta-versiossa rekisteröitymisen hyväksymisessä saattaa vielä ilmetä pientä viivettä, mutta ongelma pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti.

Päivitämme listaa Kirjasammon ominaisuuksista ja toiminnoista jatkuvasti. Palvelun Beta-versiossa tulee kehitystyön takia olemaan väliaikaisia katkoksia ja muutoksia aina välillä. Toivomme ettei tämä vaikuta negatiivisesti Kirjasammon käyttäjien kokemuksiin palvelustamme. Tiedotamme mahdollisista suuremmista muutostöistä sivuston Ajankohtaista -osiossa. Lisäksi toivotamme kaikille käyttäjillemme upeita lukuelämyksiä, inspiroivia löytöjä ja mielenkiintoisia tutkimusretkiä kirjallisuuden maailmaan.

Kimmo Leijala / Kirjasampo